StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSJEDNIK HNS-a IVAN VRDOLJAK O GRADNJI PELJEŠKOG MOSTA

Hrvatski interesi moraju biti ispred austrijskih, američkih ili ruskih!<br />  <br />  

Piše Anton Hauswitschka
21. travnja 2018. - 13:16

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak komentirajući  najavu austrijskog Strabaga te konzorcija talijanskog Astaldija i turskog Ictasa kako će podnijeti tužbe Upravnom sudu protiv konačne odluke da kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation gradi Pelješko most, iz Dubrovnika je porčio kako hrvatski interesi uvijek moraju biti na prvom mjestu. – Hrvatski interesi moraju biti ispred svih, austrijskih, američkih , ruskih….. Kako po pitanju gradnje Pelješkog mosta tako i po drugim pitanjima, poput recimo INA-e.  Ako je izvođač za izgradnju mosta izabran sukladno zakonskoj procedure, ne vidim nikakav problem da se, kako je i najavljeno, u ponedjeljak ovdje u Dubrovniku potpiše ugovor o gradnji mosta – istaknuo je Ivan Vrdoljak koji nakon 10 mjeseci koalicije sa HDZ-om i ulaska u Vladu obilazi županijske organizacije HNS-a.

- Želim sa članovima razgovarati o dosadašnjim  rezultatima nakon što smo prije deset mjeseci tu  tešku  i odgovornu  odluku.  A rezultat je obrazovna reforma i nova stambena politika koju HNS u Vladi provodi.  HNS  je interese države stavio ispred svojih stranačkih a to radi i ova Vlada pa ne čudi što smo prvi put nakon 16 godina više zaradili nego potrošili – komentirao je Vrdoljak suficit u državnom proračunu te naglasio kako se treba nastaviti sa reformama , posebno sa drugom fazom porezne reforme. – Osobno držim da je sada najvažnije rasteretiti cijenu rada, ali treba razgovarati i o smanjenju PDV-a. Po  mom mišljenju  to bi dobro došlo u kreativnim i inovacijskim  industrijskim  sektorima  - istaknuo je te podsjetio da je danas Svjetski  dan kreativnosti i inovativnosti. Na pitanje da usporedi rad bivše   Vlade Zorana Milanovića u kojoj je HNS bio partner SDP-u te  ove u kojoj je partner  HDZ-u, Vrdoljak je kazao kako je to teško uspoređivati. – To je bilo drugo vrijeme, država je morala vraćati dugove a vladala je gospodarska kriza. Puno se toga napravilo u toj Vladi, no možda smo neke stvari mogli riješiti brže – kazao je Ivan Vrdoljak.

Govoreći o zahtjevima da se referenduom odluči o proimeni izbornog zakona kojim bi se saborski zastupnici birali preferencijalnim glasovima, predsjednik HNS-a , kazao je kako je uvijek za razgovore o tom pitanju. – HNS-u bi itekako odgovarao preferencijalni sustav,  no ne znam bi li i hrvatskom društvu- zaključio je Ivan Vrdoljak. Na pitanje je li sa predsjednikom Vlade, ujedno i predsjednikom HDZ-a razgovarao o optužbama DORH-a za prijetnje č lanu uprave Nuklearne elektrane Krško Hrvoju Perhariću, predsjednik HNS-a je odgovorio kako on i  Andrej Plenković razgovaraju samo o državnim pitanjima te kako  postupanje DORH-a ne dovodi u vezu sa promjenom glavnog državnog odvjetnika.
Uz Vrdoljaka novinarima se obratio i predsjednik županijske organizacije HNS-a Valentin Dujmović koji je osudio poziv taksistima iz cijele Hrvatske da dođu u Dubrovniku i blokiraju promet pro0svjedujući protiv liberalizacije tržišta. – HNS je uvijek bio za liberalizaciju taksi tržišta jer će ona donijeti pogodnosti građanima. Pozivanje svih taksista u Hrvatskoj da blokiraju Dubrovnik, znak je bahatog i nedopustivog ponašanja pojedinaca – istaknuo je Valentin Dujmović.



 

25. travanj 2024 17:50