StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPLENKOVIĆ POTVRDIO

Hrvatska kandidatkinja za europsku povjerenicu bit će Dubravka Šuica

20. kolovoza 2019. - 22:04
Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak se u Opatiji obratio novinarima te je potvrdio da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica, a da će za novog političkog tajnika HDZ-a predložiti potpredsjednika Hrvatskog sabora Antu Sanadera, piše Jutarnji list.

Na početku su ga novinari pitali o upadu istražitelja u kuću njegova bivšeg ministra uprave i bivšeg političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića. - Riječ je o aktivnostima koje provodi policija i DORH temeljem naloga suda, kratko je rekao, ne želeći dalje komentirati.

- Ja ću sutra predložiti Predsjedništvu HDZ-a da Ante Sanader postane novi politički tajnik, dodao je Plenković.

Novinari su ga zatim pitali o informaciji da se s budućom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen već jučer sastala Dubravka Šuica.- Nakon internih konzultacija i razgovora s Ursulom von der Leyen, sutra ćemo na užem kabinetu donijeti odluku da na sjednici Vlade u četvrtak Hrvatskom saboru predložimo Dubravku Šuicu da postane nova članica EK u ime RH, kazao je Plenković. Na pitanje je li Šuičin sastanak s von der Leyen i prije formalnog prijedloga zaobilaženje hrvatskih institucija, premijer kaže da nije.

Upitan o plaćama u zdravstvu, Plenković kaže da se sve radi kako bi bilo financijski održivo za proračun i u dobroj vjeri. Dodao je i kako je porasla prosječna plaća u RH.
- U našem mandatu rastu i plaće i mirovine, vidi se i efekt gospodarskog rasta, a to je bio cilj programa naše vlade, kaže premijer.Kada je riječ o slučaju Elizabete Mađarević koja je suspendirana i povučena s mjesta prve tajnice veleposlanstva u Berlinu i reakciji Njemačke na taj slučaj, Plenković kaže kako je riječ samo o medijskim napisima te da nije bilo službenih komentara iz Njemačke, piše Jutarnji list.
23. travanj 2024 09:00