StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBORBA PROTIV COVIDA |

HRVATSKA JE NARUČILA 2,7 MILIJUNA DOZA Europska agencija za lijekove cjepivu AstraZenece dala zeleno svjetlo!

Piše Augustin Palokaj/JL
29. siječnja 2021. - 18:08

Europska agencija za lijekove (EMA) upravo je odobrila korištenje cjepiva AstraZenece i Sveučilišta u Oxfordu protiv covida-19. Korištenje je, uz određene ograde, odobreno i za osobe iznad dobi od 65 godina, navodi se, prenosi Jutarnji.

Hrvatska je, podsjetimo, tog cjepiva naručila najviše, čak 2,7 milijuna doza. Ispitivanja su pokazala da je broj slučajeva covida-19 kod osoba koje su primile cjepivo smanjio za 60 posto, poručila je EMA.

- Nema još dovoljno podataka u slučaju sudionika starijih od 55 godina da bismo zaključili koliko je cjepivo efikasno u toj dobnoj skupini. No, očekuje se da će ipak pružiti određenu zaštitu, budući da cjepivo izaziva imunološku reakciju u tijelu. Također treba uzeti u obzir i iskustvo s drugim cjepivima, budući da imamo pouzdane informacije o sigurnosti cjepiva u toj populaciji.

Znanstvenici EMA-e smatraju da se cjepivo može koristiti i među starijom populacijom. Više informacija očekujemo od studija koje su trenutno u tijeku, a u kojima sudjeluje veći postotak starijih osoba - poručeno je na press konferenciji Europske agencije za lijekove - rečeno je uz određene ograde na press konferenciji.

Proširili arsenal

Izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke rekla je sljedeće:

- S ovom trećom opcijom dodatno smo proširili arsenal cjepiva koja su dostupna zemljama članicama EU kako bi se borile protiv pandemije i zaštitile svoju populaciju. Kao i u proteklim slučajevima, cjepivo je prošlo kroz rigoroznu evaluaciju, a znanstvena podloga našeg rada dokazuje koliko smo predani očuvanju zdravlja EU građana.

Eksperti EMA-e su dodali i da bi drugu dozu cjepiva trebalo dati 4 do 12 tjedana nakon prve.

AstraZeneca je treće cjepivo koje je odobreno za korištenje na teritoriju EU. Prošle je godine odobreno cjepivo kompanija BioNTech-Pfizer, a početkom ove godine i Modernino. Ta su cjepiva, prema rezultatima testiranja, imala učinkovitost veću od 95 posto. AstraZenecino cjepivo je manje učinkovito, ali je znatno jeftinije jer se proizvođač obvezao da u određenom roku neće zarađivati na cjepivu. Daje se u dvije doze.

Njemačka oprezna

Njemačka je odlučila cjepivo AstraZenece koristiti samo za osobe mlađe od 65 godina jer tamošnje stručne službe smatraju kako nema dovoljno dokaza da je učinkovito i za starije od 65 godina. EMA nije išla tim smjerom.

I prije odobrenja cjepiva EU je ušla u ozbiljan verbalni sukob s AstraZenecom. Ta je kompanija najavila da će dostaviti znatno manju količinu od dogovorene prema ugovoru. EU smatra to neprihvatljivim i u izravnim kontaktima s kompanijom pokušava je primorati da dostavi dogovoreni broj doza u dogovorenom roku, piše Jutarnji.

Europska komisija naručila je od AstraZenece 300 milijuna doza, s mogućnošću naručivanja dodatnih 100 milijuna kasnije. Kompanija je u prvom kvartalu trebala dostaviti 80 milijuna doza. Međutim, spomenuvši probleme u proizvodnim pogonima, AstraZeneca je najavila da će dostaviti samo 30 milijuna doza u prvom kvartalu ove godine.

Europska agencija za lijekove, ali i Europska komisija bile su mete kritika zbog sporosti u odobravanju cjepiva. Takve su kritike upućivali i političari iz država članica. Međutim, i EMA i Europska komisija odgovaraju da su "sigurnost cjepiva za građane, učinkovitost i odgovornost važnije od brzine".

25. travanj 2024 12:17