StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAKADEMIK DAVORIN RUDOLF U RAZGOVRU ZA "OSLOBOĐENJE"

Hrvatska će graditi Pelješki most, ne ugrožavajući pomorski status BiH

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
20. kolovoza 2017. - 16:47

U intervjuu za današnji, nedjeljni broj sarajevskog dnevnog lista "Oslobođenje" hrvatski je akademik dr sc Davorin Rudolf odbacio najnovije tvrdnje bošnjačkih političara o tome kako Hrvatska, navodno, osporava Bosni i Hercegovini status pomorske zemlje te ustvrdio da će se "Pelješki most graditi na hrvatskom teritoriju, podalje od mjesta razgraničenja dviju država" ali i podsjetio kako je "crta razgraničenja na moru povučena sporazumom između predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predsjednika BiH Alije Izetbegovića, a hrvatske vlasti su u međuvremenu potpuno ispoštovale zahtjev Sarajeva oko dimenzija budućeg mosta".

-Crta sredine uopće ne zalazi u morsko ili podmorsko područje ispod mosta. Nije čak ni u neposrednoj blizini mosta. Tvrdnja bošnjačkih čelnika da Hrvatska ne može započeti gradnju mosta jer još nije utvrđena granica, prema tome, nije utemeljena. Hrvatska i Bosna i Hercegovina morale su se složiti samo u jednom pitanju: hoće li Pelješki most biti dovoljno visok i s dovoljnim širokim prolazom, tj. plovnim putem, da brodovi mogu sigurno uplovljavati i isplovljavati u Neum i iz Neuma. Ministarstvo prometa i veza je dio Vijeća ministara BiH, službeno izražava stajališta Vijeća ministara, očitovalo se u ime Vijeća ministara. Za Vladu RH to je bilo dovoljno- naglasio je naš akademik te ustvrdio kako je, ipak, potpuno "sigurno kako veliki kruzeri, tankeri ili nosači zrakoplova ne mogu uploviti u Neumski zaljev".

On je "slovenskim rukopisom" nazvao nerazborite zahtjeve bošnjačkih političara koji traže novo razgraničenje na moru te pristup otvorenom moru uz uspostavljanje koridora jer "brodovi iz BiH mogu koristiti cijeli hrvatski plovni put". Akademik Rudolf je bio otvoren i u kritici istupa bošnjačkih političara pojašnjavajući:

-Hrvatska javnost je ogorčena nastojanjima bošnjačkih lidera da stopiraju gradnju Pelješkog mosta. Imamo dojam da se Bošnjaci inate i "pokazuju mišiće" prema građanima Hrvatske koji na BiH gledaju kao svoga najbližeg prijatelja i prisnog susjeda. BiH je pomorska zemlja i mi u Hrvatskoj tu činjenicu nedvojbeno poštujemo. Nikada nitko u Hrvatskoj nije službeno izjavio da će Hrvatska na bilo koji način ograničavati ili otežavati prolazak brodova koji plove u Neum i iz Neuma!

25. travanj 2024 03:55