StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNovi Crobarometar

Hrvatima je najdraži političar Milanović, smjer u kojem ide država im se ne sviđa, a u listopadu su najviše raspravljali o Ini i inflaciji

Piše dv
25. listopada 2022. - 20:03

Kriminal, visoke cijene i životni standard u samom su vrhu problema koje su ispitanici izdvojili u redovitom mjesečnom istraživanju Dnevnika Nove TV – Crobarometar. Jedna od glavnih tema u listopadu bila je i INA te općenito energetska politika, koja s dolaskom zime dolazi sve više u fokus ne samo stručne javnosti nego i građana. Jedna od tema u javnom prostoru, iako je to prvenstveno lokalna tematika, bio je i novi sustav odvajanja otpada u Zagrebu, donosi Slobodna Dalmacija.

HDZ VODEĆI, DOMOVINSKI POKRET BILJEŽI BLAGI RAST

HDZ je i dalje vodeća stranka. Imaju potporu 28,4 posto sigurnih i vjerojatnih birača. Nema velikih promjena ni kod SDP-a. Kao i prošlog mjeseca na drugom je mjestu s 12,7 posto potpore. Treći je MOST s 8,9 posto, slijedi Možemo koje podržava 7,9 posto ispitanika. Na stabilnom petom mjestu sa 6,2 posto je Domovinski pokret koji drugi mjesec zaredom bilježi blagi rast potpore.

image
Nova TV
image
Nova TV

rvatska stranka umirovljenika je na 3,6 posto, IDS 2,9 posto, HNS, 2,1%, Fokus na 1,9 posto, HSS 1,7 posto, a Ključ Hrvatske na 1,5 posto. Ostale stranke su ispod 1,5 posto potpore. Neodlučnih je 12,3 posto.

image
Nova TV
image
Nova TV
image
Nova TV

GRAĐANI PESIMISTIČNI I NE ODOBRAVAJU RAD VLADE

Građani su i dalje dosta pesimistični, pa tako da zemlja ide u lošem smjeru misli njih 75 posto. Da je smjer u kojem zemlja ide dobar misli 19 posto, dok jasan stav nema 6 posto ispitanika.

image
Nova TV

Rad Vlade ne odobrava 66 posto birača, odobrava ga 26 posto birača. Niti odobrava niti ne odobrava je 8 posto ispitanih.

Potpora predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću je stabilna. 40 posto ispitanih uglavnom odobrava njegov rad, dok 55 posto ne odobrava. 5 posto ispitanih nema jasno definiran stav.

image
Nova TV

MILANOVIĆ I DALJE NAJPOZITIVNIJI

Zoran Milanović prvi je i po pozitivnom dojmu kod ispitanika. Tako o njemu misli 50 posto ispitanih, a 44 posto o Zoranu Milanoviću ima negativan dojam.

image
Nova TV

Božo Petrov je drugi s 40 posto pozitivnog dojma, dok 45 posto o njemu misli negativno. Tomislav Tomašević je na trećem mjestu. 39 posto ispitanih o njemu misli pozitivno, a 44 posto ima negativan dojam. Slijedi Ivan Penava s 37 posto pozitivnog dojma kod birača i 44 posto negativnog. Peti je Andrej Plenković kojeg 36 posto ispitanika doživljava pozitivno, a 50 posto negativno.

Za najvažnije institucije u zemlji ocjene u listopadu su prilično slabe. Slabu trojku i dalje jedini ima predsjednik Milanović 2,69.

image
Nova TV
image
Nova TV
image
Nova TV

Vlada i Sabor i dalje imaju dvojke. Vlada u listopadu ima prosjek 2,29, a Sabor tek 1,97.

KORUPCIJA, KRIMINAL I INFLACIJA NAJVEĆI PROBLEMI

Među najveće probleme u zemlji građani ističu korupciju i kriminal na visokoj razini, zatim teme koje su povezane, a to su visoke cijene i inflacija, gospodarstvo te životni standard i niske plaće.

 

Istraživanje je provedeno između 1. i 21. listopada na uzorku od 987 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske.

Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%

02. veljača 2023 02:38