StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVA STRATEGIJA

Hoće li u našoj županiji zabačena sela posjećivati mobilni timovi za cijepljenje protiv korone? Evo što kaže dr. Mato Lakić, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo

Piše Kristina Filičić
17. veljače 2022. - 21:19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i resorno ministarstvo najavili su formiranje dodatnih mobilnih timova za cijepljenje, a sve kako bi se povećala razina procijepljenosti u RH koja je još uvijek manja od priželjkivane, te osigurala učinkovita zaštita građana od zaraze covidom i posljedica zaraze.

Mobilni timovi će, kako je pojašnjeno, cijepiti ljude u manje naseljenim mjestima u Hrvatskoj te u sredinama gdje je dostupnost zdravstvenih usluga manja te one koji sami ne mogu dolaziti do mjesta za cijepljenje. Timove će osnivati županijski zavodi HZJZ-a te domovi zdravlja na područjima svojeg djelovanja. Pitali smo u Županijskom zavodu za javno zdravstvo hoće li se u našoj Županiji oformiti spomenuti timovi te na koji će način funkcionirati? Zanimalo nas je, s obzirom da u Županiji imamo poprilično zabačenih sela s pretežno starijim stanovništvom, kome se žitelji Županije koji se žele cijepiti, a ne mogu do punkta za cijepljenje iz opravdanih razloga, trebaju javiti, ili će možda tim obilaziti udaljena mjesta.

image
dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ
Tonci Plazibat/Cropix

- S obzirom da je riječ o specifičnoj kategoriji naših sugrađana svakom od slučajeva se pristupa individualno. Uvijek je prvi korak koji se preporuča pacijentov kontakt s liječnikom opće medicine. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji i do sada smo cijepili nepokretne i slabo pokretne pacijente u njihovim domovima, bilo putem liječnika obiteljske medicine ili pak preko patronažnih sestara. Neke osobe su se cijepile i na punktovima za cijepljenje uz organizirani sanitetski prijevoz. I ovom prigodom bismo apelirali na sve osobe koje iz nekog razloga ne mogu doći na punkt, a žele se cijepiti da se obrate svom izabranom liječniku radi dogovora o cijepljenju – odgovorio je dr. Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema podacima županijskog ZZJZ-a prvom dozom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji cijepilo se 68.179 osoba, što je 58,8 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika prema prvim rezultatima popisa stanovništva iz 2021.

20. travanj 2024 15:55