StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTEŠKO ĆEMO GA IZBJEĆI |

HOĆE LI NAM TREĆI VAL KORONE POTOPITI TURISTIČKU SEZONU? ‘Kada brojke počnu rasti, mogle bi rasti puno brže‘

Piše slobodna dalmacija
26. veljače 2021. - 07:46

Vijest da će AstraZeneca zemljama EU-a isporučiti upola manje doza cjepiva u idućem tromjesečju zabrinjava jer bi se dodatno mogao usporiti plan cijepljenja i ugroziti planirana procijepljenost za turističku sezonu, piše Slobodna Dalmacija.

Osim AstraZenece koja će nam krajem veljače umjesto 50.000 doza dostaviti oko 30.000, ima problema i s Modernom koja isporučuje 20 posto manje od dogovorenog.

Sredinom ožujka bi trebale početi stizati i prve pošiljke cjepiva Johnson&Johnson koje se aplicira samo jednom. No, i tu se još uvijek ne zna hoće li isporuka ići planiranim ritmom.

„Ako budu količine manje od predviđenih sigurno nećemo uspjeti za turističku sezonu dovoljno procijepiti ljudi, no, ako nam u svibnju stigne velika tranša cjepiva, onda ćemo stići. Mislim da je važno da do ljeta budu cijepljeni ugostiteljski i turistički djelatnici, to je najbolji poziv za siguran odmor u Hrvatskoj – kaže nam epidemiolog prof. dr. Branko Kolarić koji se nada da neće doći do trećeg vala, makar su vijesti iz susjedstva loše.

U svim susjednim zemljama, a posebice u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori raste broj zaraženih. U BiH je potpuni kaos s testiranjima.

Hrvatska se trenutno nalazi u povoljnoj epidemiološkoj situaciji, vrhunac drugog vala epidemije prošao je u prosincu, no zadnjih sedam dana krivulja nam ne ide u dobrom pravcu. Trend pada upravo se preokreće.

Opasnost trećeg vala

Što se tiče trećeg vala, prof. dr. Andreja Ambriović Ristov, molekularna biologinja i članica  Znanstvenog savjeta Vlade RH, kaže kako su prognoze nezahvalne, ali ako zemlje u našem okruženju vide pojavu trećeg vala, teško je očekivati da ćemo ga mi izbjeći. 

„Moramo biti jako oprezni da taj treći val, ako se pojavi, bude što blaži, posebice zbog nadolazeće turističke sezone, za koju znamo da je za hrvatsko gospodarstvo jako važna. Nitko neće doći u zemlju u kojoj epidemija nije pod kontrolom. Važno je da se što više ljudi procijepi, ali s ovakvim najavama dostave cjepiva, nema izgleda da će procijepljenost prije jeseni utjecati na sam tijek epidemije, a pitanje je hoće li se to dogoditi i tada – naglašava znanstvenica.

Objašnjava kako svaki put kad primijetimo novo žarište, treba ga odmah pokušati ugasiti, ali i istovremeno istražiti radi li se o novoj varijanti ili ne.

„Ne treba ih se bojati u smislu da je varijanta potpuno novi virus jer se čini da će sva cjepiva koja su trenutačno u upotrebi štititi, pa makar i djelomično, od novih varijanti. Osim toga, tvrtke koje proizvode cjepiva su već počele sa testiranjem cjepiva na nove varijante. Borba protiv stvaranja novih varijanti zapravo je borba protiv velikog broja zaraženih, tj. velikog broja cirkulirajućih virusa. Ne možemo reći što će biti sutra ili prekosutra, ali moramo biti fleksibilni i reagirati na pravi način – konstatirala je Ambriović Ristov. Naglašava kako i dalje moramo biti stalno na oprezu.

„Teško je sada na temelju brojeva novozaraženih procjenjivati situaciju jer znamo da to nije prava slika. Broj preminulih i dalje je visok, posljednjih mjesec dana imamo oko 20 preminulih dnevno. U kontekstu toga da znamo da su nove varijante virusa zaraznije, kada brojke počnu rasti, one bi mogle rasti puno brže. Prema tome, popuštati mjere treba jako sporo, a uvoditi nove, ako se za to ukaže potreba, jako brzo. U svakom slučaju, ako brojke počnu rasti, jasno je da je to indikacija za pooštravanje mjera, a ne za popuštanje – nema dileme Andreja Ambriović Ristov.

Dr. Željka Karin: Procijepit ćemo 50 do 60 posto do ljeta 

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim.dr. Željka Karin u četvrtak je kazala kako se Spaladium Arena priprema za masovno cijepljenje građana od 15. ožujka, te da do turističke sezone predviđaju u procijepiti 50 do 60 posto građana.

“Ako cjepivo bude dolazilo u količinama koje su predviđene, do turističke sezone ćemo prema predviđanjima, u Splitsko-dalmatinskoj županiji procijepiti 50-60 posto građana”, rekla je Karin.

Još uvijek je neizvjesno kakav će biti režim putovanja i prelaska granica u Europskoj uniji. Za Hrvatsku će posebice važno biti kakve će odluke donositi vlasti u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Sloveniji jer su turisti iz te četiri države zaslužni za 77 posto turističkih prihoda.

Iako je lanjska turistička sezona bila bolja od one kojoj se nadala većina turističkih djelatnika, prema podacima HNB-a, pandemija koronavirusa odnijela je Hrvatskoj u tri kvartala prošle godine čak 5,12 milijardi eura prihoda u turizmu.

Zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine bila je 4,31 milijardi eura, dok je u istom razdoblju 2019. godine Hrvatska od izvoza usluga u turizmu ostvarila prihod od čak 9, 435 milijardi eura. Pad je veći od 54 posto. Koliki će biti ukupna gubitak prihoda u turizmu u prošloj godini pokazat će se kad HNB objavi podatke o platnoj bilanci za cijelu godinu, piše Slobodna Dalmacija.

Analitičari očekuju da će ovogodišnja turistička sezona biti bolja od 2020., no i dalje dosta lošija od rekordne 2019.

"Safe stay in Croatia"

Hrvatska uvodi nacionalnu oznaku "Safe stay in Croatia" ili "Hrvatska, vaša sigurna destinacija", čime poručuje da se u turizmu i povezanim djelatnostima primjenjuju sigurnosni i zdravstveni protokoli zbog pandemije.

Projekt i oznake „Stay safe..” te novu prateću web stranicu, koja kreće u četvrtak, na konferenciji za medije predstavili su ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, voditeljica tog projekta u Ministarstvu turizma i sporta Monika Udovičić te direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić.

„U pripremama za ovu turističku godinu, u kojoj nas na žalost i dalje prati pandemija, u suradnji sa sektorom, HZJZ-om i strukovnim udrugama razradili smo protokole koji stoje iza te oznake i kojima se ističe sigurnost boravka u Hrvatskoj", kazala je ministrica, ponovivši da je sigurnost u svim istraživanjima oko turizma prioritet za izbor destinacije za odmore ove godine.

Udovičić je istaknula da se na novoj web stranici safe.croatia od potencijalnih 200.000 subjekata u turizmu koji bi mogli nositi te oznake, već prvog dana stranice na nju za to prijavilo više od 300, a vjeruje da će ih biti i više, i iz drugih sektora, jer je oznaka besplatna.

"Svi to mogu zatražiti, od najmanjeg privatnog apartmana do najvećeg hotela, marine, prijevoznici, restorani, kafići, zrakoplovi i mnogi drugi, koji su na stranici razvrstani u sedam glavnih i 25 podkategorija”, dodala je Udovičić.

Na oznaci je i QR kod putem kojeg turisti mogu doći i do raznih informacija o pojedinom objektu, odredištu i druge, a sve će se promovirati i na stranim tržištima u ožujku i travnju. Na web stranici je sve prevedeno na osam jezika, a tu je i karta Hrvatske s epidemiološkom situacijom po regijama, što će se ažurirati svakih 14 dana.

20. travanj 2024 09:01