StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet25. EKONOMSKA KONFERENCIJA U DUBROVNIKU

GUVERNER HNB-a BORIS VUJČIĆ Likvidnost hrvatskih banaka je neupitna

Piše DV
15. lipnja 2019. - 14:12
Dubrovačka ekonomska konferencija , tradicionalni međunarodni susret devedesetak znanstvenika i predstavnika brojnih svjetskih financijskih institucija, održava se u Dubrovniku ovog vikenda u svom 25. izdanju u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB).

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić podsjetio je na prve godine konferencije u ratnim uvjetima te dodao da je s vremenom postala značajno mjesto događanja u svijetu.

- U ovih 25 godina na konferenciji su sudjelovala su najveća imena ekonomske teorije i u području vođenja ekonomskih politika. U tom smo vremenu obradili sve aktualne teme svog doba u Hrvatskoj, Europi i svijetu - dodao je guverner Vujčić na početku konferencije koja će se ove godine baviti temom oblikovanja ekonomske politike u doba jačanja populizma. Bit će predstavljeno i istraživanje koliko je Hrvatska dobar kandidat za uvođenje eura.

Boris Vujčić tom je prilikom najavio skoro podnošenje pisma namjere za ulazak hrvatske u Europski tečajni mehanizam.
- No, prije bliske suradnje su Europskom središnjom bankom u obavljanju poslova supervizije kreditnih institucija, potreban je test aktive hrvatskih banaka. Očekujemo da će taj test, što se tiče hrvatskih banaka, vrlo dobro proći. Kao što uvijek napominjem - likvidnost hrvatskih banaka je takva da ne ostavlja sumnju da se radi o kvalitetnom i stabilnom sustavu. Dapače, ona je više nego što je prosjek u samoj Eurozoni i to značajno viša tako da tu stvarno ne očekujemo probleme, izjavio je guverner HNB-a.

U posljednjih četvrt stoljeća dubrovačka je konferencija postala tradicionalno mjesto susreta i dijaloga uglednih svjetskih i domaćih znanstvenika s predstavnicima brojnih međunarodnih financijskih institucija poput Međunarodnoga monetarnog fonda, Svjetske banke, Europske središnje banke, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Banke za međunarodne namire itd. U radu konferencije sudjeluju i ekonomisti iz drugih institucija te predstavnici financijskih djelatnosti.

Središnje teme ovogodišnje konferencije bit će radovi i rasprave posvećeni gubicima međunarodne trgovine, gravitaciji – povezanosti elasticiteta, udaljenosti i trgovine, migracijama odnosno učinku povratka izbjeglica na izvoz, učincima financijske globalizacije, ekonomskom populizmu, konverzijama kredita u stranoj valuti i valutnim neusklađenostima, proširenje europodručja te neovisnost središnjih banaka u provedbi monetarne politike.

Guverner HNB-a Boris Vujčić moderirat će panel-raspravu o budućnosti europskog i svjetskog bankarstva, a u raspravi će, kako se očekuje, sudjelovati i Mar Gudmundsson, guverner središnje banke Islanda, Pentti Hakkarainen, član Nadzornog odbora Europske središnje banke, Ardo Hansson, bivši guverner središnje banke Estonije i Mario Nava iz Europske komisije.

Budući da Hrvatska narodna banka ovu ekonomsku konferenciju organizira već 25. godinu zaredom, završna panel-rasprava konferencije bit će posvećena upravo toj temi.
20. travanj 2024 10:16