StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrast cijena obustavio burzu

Gotovo cijeli kontinent pred zamračenjem: uvode se redukcije struje, a premijer moli naciju: ‘Prije večere na dva sata izgasite sve što možete‘

Piše psd
16. lipnja 2022. - 12:56

Australski ministar energetike pozvao je kućanstva u Novom Južnom Walesu, državi koja uključuje i najveći grad u zemlji Sydney, da ugase svoja svjetla pošto se zemlja suočava s energetskom krizom. Chris Bowen kaže da ljudi ne bi trebali koristiti struju dva sata svake večeri ako "imaju izbor". Međutim, dodao je da je uvjeren da se nestanak struje može izbjeći. Sve ovo dolazi nakon što je glavno veleprodajno tržište električne energije u Australiji obustavljeno zbog skoka cijena, piše Slobodna.

"Ako imate izbor kada će vam određeni aparati raditi, nemojte ih paliti ​​između 18 do 20 sati", rekao je tijekom televizijske medijske konferencije u Canberri.

Australija je jedan od najvećih svjetskih izvoznika ugljena i ukapljenog prirodnog plina, ali se od prošlog mjeseca bori s krizom električne energije. Tri četvrtine električne energije u zemlji još uvijek se proizvodi pomoću ugljena. Ova zemlja već dugo trpi kritike da ne čini dovoljno kako bi smanjila svoje emisije ulaganjem u obnovljive izvore energije.

Posljednjih tjedana Australija je osjetila pojačan utjecaj poremećaja u opskrbi ugljenom, prekida u nekoliko elektrana na ugljen i rastućih svjetskih cijena energije. I poplave su početkom ove godine pogodile neke rudnike ugljena u Novom Južnom Walesu i Queenslandu, dok su tehnički problemi prekinuli proizvodnju u dva rudnika koji opskrbljuju najveću elektranu na ugljen na tržištu u Novom Južnom Walesu. Otprilike četvrtina australskih kapaciteta za proizvodnju električne energije na ugljen trenutno je izvan pogona zbog neočekivanih prekida i planiranog održavanja.

Neki proizvođači električne energije doživjeli su rast troškova jer su globalne cijene ugljena i plina skočile zbog sankcija Rusiji. U međuvremenu, potražnja za energijom je skočila usred zahlađenja i otvaranja australskog gospodarstvo nakon ublažavanja ograničenja zbog Covida-19. Sve je to pomoglo podizanju cijena električne energije na veleprodajnom tržištu iznad 300 australskih dolara po megavat satu cijene koju je odredio tržišni regulator, Australian Energy Market Operator (Aemo). Međutim, ta je granica bila ispod cijene proizvodnje za nekoliko proizvođača, koji su odlučili zadržati kapacitet.

Aemo je u srijedu poduzeo korak bez presedana obustavljajući tržište i rekao da će izravno odrediti cijene i nadoknaditi proizvođačima manjak. Također je zatražio od potrošača u Novom Južnom Walesu da "privremeno smanje potrošnju energije". Aemo nije dao vremenski okvir kada će suspenzija biti ukinuta. U priopćenju se navodi: "Ograničenja cijena ostat će sve dok kumulativne veleprodajne cijene električne energije ne padnu ispod kumulativnog praga cijene. Aemo, kao nacionalni operator elektroenergetskog sustava, nastavit će pratiti situaciju i pružati daljnja ažuriranja ako se uvjeti promijene".

U četvrtak je najveći australski proizvođač električne energije AGL Energy rekao da očekuje da će moći opskrbljivati ​​više energije tvrtkama i potrošačima u narednim danima. Njihove tri jedinice u elektrani na ugljen u Novom Južnom Wales nisu bile u funkciji te su među faktorima koji su doprinijeli do krize struje. AGL je rekao da bi se jedna jedinica trebala vratiti u pogon u četvrtak, dok će se druga vratiti u rad do subote.

U međuvremenu, novi australski premijer Anthony Albanese rekao je da će kriza biti diskutirana na sastanku s državnim premijerima koji počinje u četvrtak. Lynne Chester, stručnjakinja za energetiku sa Sveučilišta u Sydneyu, rekla je za BBC da su političari desetljećima svjesni rizika od starenja generatora. "Regulatori i kreatori politike u sektoru ignorirali su rastuća ograničenja kapaciteta stare proizvodne imovine, koja se pokreće fosilnim gorivima, koja dominiraju sektorom", rekla je profesorica Chester.

25. travanj 2024 07:32