StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOAZA ZA TURISTE

Gosti uz odličan smještaj i uslugu na ‘dubrovačkim visovima‘ uživaju i u prelijepom pogledu na more, a kupci zemljišta dolaze odasvud

Piše Dv
28. lipnja 2021. - 14:58

Selo Ivanica, zračna banja u općini Ravno, uz granicu BiH s Hrvatskom, nazivaju i predgrađem Dubrovnika, jer je od tog hrvatskog grada udaljeno tek šest kilometara. Posljednjih godina ovo mjesto na jugu Bosne i Hercegovine nosi i popularni naziv “hercegovački Beverly Hills”, jer u njemu niču luksuzne vile za odmor.

Gosti, uz odličan smještaj i uslugu, uživaju i u prelijepom pogledu na more, a za mnogo manje novca nego što bi dali u Dubrovniku, piše Dnevni avaz.

Jedan od onih koji su među prvima prepoznali isplativost investiranja u Ivanicu je Jovica Božić, čovjek podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, koji već godinama uspješno posluje u Engleskoj.

Kaže da je s odličnom uslugom, hercegovačkom toplinom i idealnom lokacijom od Ivanice napravljena prava oaza za turiste, što oni prepoznaju i vraćaju se iznova, jer prespavati na Ivanici, uz mir, tišinu i nestvaran pogled, više je nego odmor. A još ako uz to dodate sav luksuz koji ćete naći u vilama - tu nema promašaja.

image
Ahmet Kalajdžić

Božić je prvu vilu sagradio 2008. godine na litici iznad same granice s Hrvatskom, nedaleko od graničnog prijelaza, a dao joj je ime po majci Goji.

- Bilo je to mjesto kao u raju, lokacija s koje se vidi more kao na dlanu, a cijene su bile tri do četiri puta niže u svakom pogledu u odnosu na susjedstvo, u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Na Ivanici nema vode ni kanalizacije, ali mi smo se za sada snašli. Izgradili smo velike spremnike za vodu i sopstvene biopročistače, tako da su naše otpadne vode 100 posto ekološki čiste - govori Božić.

Njegova tvrtka raspolaže s 20 luksuznih vila na Ivanici i jednim apartmanskim smještajem.

- Mi naše naselje nazivamo dubrovački visovi (Dubrovnik Heights), a kad dobijemo vodu i asfalt s pratećom infrastrukturom, ličit ćemo i na Beverly Hills. Ako izuzmemo pandemiju, posljednjih deset godina najbrojniji gosti bili su Englezi, Irci i Skandinavci, dok su lani dolazili gosti iz Sarajeva, Banja Luke i Beograda, ali i veliki broj diplomata koji rade u BiH - navodi Božić.

Mubina van Veen-Isović, vlasnica agencije za nekretnine koja u svom posjedu ima dvije vile za izdavanje na Ivanici, kaže da za tu lokaciju zna još otprije rata, kad je tu bilo vikend-naselje, gdje su ljudi imali kuće za odmor.

- Nakon rata Ivanica je bila devastirana, izgledala je kao neko ukleto mjesto. Sve je bilo porušeno i svi su me pitali što ću tamo. Ali kupila sam određene lokacije i to se pokazalo kao dobra investicija, jer su cijene ubrzo počele rasti. Napravila sam tu dva objekta koja i danas iznajmljujem - priča Isović, prenosi Dnevni avaz.

image
Ahmet Kalajdžić

I ona kaže da je infrastruktura loša, ali dodaje da mala Općina Ravno sama ne može iznijeti tako veliki projekt i neophodna je pomoć s više razine.

- Kupci zemljišta na Ivanici dolaze odsvud. Ima tu dosta stranaca koji prepoznaju idealan zemljopisni položaj ovog mjesta. Ali među njima ima i onih koji kupljene parcele sada prodaju, jer se predugo ne događa ništa, nema nikakvog boljitka, infrastruktura je i dalje izuzetno loša. To ljude odbija, jer vi, kada počnete graditi, želite imati vodu, normalnu cestu, da ne idete po kamenjaru da biste došli do objekta - govori Jovica Božić.

19. travanj 2024 19:52