StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstanje nacije

Gimnazijalci ne prepoznaju ni predsjednika ni premijera, a za jednog političara misle da je srpski pjevač!

Piše Iva Pahlić/JL
25. ožujka 2023. - 09:16

Gotovo svaki drugi ispitani 18-godišnjak koji bi iduće godine trebao prvi put izaći na birališta, odnosno njih oko 40 posto, ne zna tko je hrvatski premijer, a dvoje od trideset ispitanih nisu prepoznali ni aktualnog predsjednika države. Rezultati su to videoankete koju smo proveli među nasumce odabranim maturantima pet zagrebačkih gimnazija. Postavili smo im tri naizgled jednostavna pitanja o politici, koja su većini zadala velike glavobolje, dok ih je nekolicina odgovorila bez previše mozganja.

Prvi zadatak koji smo stavili pred maturante bilo je prepoznavanje Zorana Milanovića na fotografiji. Od trideset ispitanika, dvije 18-godišnjakinje nisu ga prepoznale, a svi koji su ustanovili njegov identitet znali su da je on predsjednik države, piše Jutarnji list.

image

Ako računa na drugi mandat, predsjednik Zoran Milanović mogao bi se zabrinuti nad rezultatima ankete

Goran Mehkek/Cropix

Na pitanje znaju li predsjednik koje stranke je bio od 2007. do 2016. godine, čak je 43 posto učenika odgovorilo da se radi o Hrvatskoj demokratskoj zajednici, dok je ispravno odgovorilo 57 posto koji su ustanovili da se radi o Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske.

Ni za plenkovića ne znaju!

Sljedeće pitanje glasilo je: "Znaš li kako se zove hrvatski premijer?". Da je Andrej Plenković predsjednik Vlade, znalo je 60 posto ispitanika, dok je njih 40 posto odgovorilo da ne znaju. Svi do jednoga koji su znali odgovor na prethodno pitanje, također su znali da je premijer HDZ-ovac.

- Hrvatski premijer je AP - Andrej Plenković i član je HDZ-a, duhovito je komentirao jedan od učenika.

image

Premijer Andrej Plenković za maturante još nije posve izašao iz medijske sjene

John Thys/AFP

Prema posljednjem pitanju trebalo je na fotografiji prepoznati Ivu Josipovića i ustanoviti u kojoj je političkoj opciji. Bivšeg predsjednika, koji je mandat završio u veljači 2015. godine kad su ispitanici bili u četvrtom razredu osnovne škole, prepoznalo je 18 od 30 ispitanika, odnosno njih 60 posto.

Ostalima, njih 40 posto, osoba na slici izgledala je poznato i kao da bi trebali znati tko je on, no ime i funkcija nisu navirali. Neki su prema stilu odijevanja zaključili da se sigurno radi o političaru, dok su ga drugi zamijenili sa Stjepanom Mesićem, pa čak i Vilijem Berošem.

- Tko je to? Izgleda mi poznato, ali stvarno nemam pojma. Možda onaj srpski pjevač? - rekla je jedna od ispitanica, konzultirajući se s kolegicom o tome tko je osoba na fotografiji. Zajedničkim snagama ustanovile su da bi mogao biti neki od bivših predsjednika.

što su radili na nastavi?

Ono najteže pitanje bilo je smjestiti Josipovića u neku stranku. Samo 27 posto ispitanih gimnazijalaca, koji su ga prvotno prepoznali, ispravno ga je smjestilo u SDP, 61 posto ih smatra da je član HDZ-a, a njih 12 posto ponudilo je neki treći odgovor.

Svi ispitanici su punoljetni, a pohađaju II., VII., XI., XVI. ili Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, što znači da su u sustavu školovanja najmanje 12 godina. Neki oblik političke izobrazbe prošli su u nižim razredima osnovne škole u sklopu predmeta priroda i društvo, u višim razredima osnovne škole na predmetu povijest, a ako su sve to uspjeli izbjeći, dočekao ih je predmet politika i gospodarstvo u srednjoj školi.

image

Maturanti se slabije sjećaju bivših predsjednika Stipe Mesića i Ive Josipovića

Ronald Gorsic/Cropix

- Pa, tko ne zna odgovore na ova pitanja? Stvarno su bila lagana - rekla je maturantica koja je na sva pitanja točno odgovorila, dok je druga komentirala da joj ne ide politika i da su joj pitanja bila "grozno teška" te da je trebala pažljivije slušati na nastavi.

Osobe koje su sudjelovale u anketi odabrane su nasumično, među njima je bilo 18 djevojaka i 12 mladića. Na sva pitanja ispravno je odgovorilo samo šest učenika, dok je pogrešno na sva pitanja odgovorio samo jedan ispitanik, piše Jutarnji list.

17. travanj 2024 10:26