StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREAGIRANJE NA PROZIVKE

‘General Džanko pozvan je na obljetnicu oslobađanja juga Hrvatske i to osobno od župana Nikole Dobroslavića! Ne znamo zašto je general doživio obilježavanje drugačije od ostalih uzvanika‘

Piše dv
9. studenog 2022. - 09:59

Organizacijski odbor obilježavanja 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske reagirao je na prozivke generala Luke Džanka. - U tekstu o 30. obljetnici oslobođenja hrvatskog juga, na web stranicama Jutarnjeg lista, Slobodne Dalmacije i Dubrovačkog vjesnika, pod naslovom "General Džanko ogorčen 30. obljetnicom oslobođenja hrvatskog juga: Sam sam platio svoje noćenje, a mažoretkinjama su plaćali sobe. HDZ-ovci su prisvojili sve zasluge za slobodu" objavljenom 4. studenog 2022. general Luka Džanko iznio je niz tvrdnji o organizaciji obljetnice koje ne stoje i koje prikazuju proslavu u pogrešnom svjetlu, stoga, na temelju odredbe članka 40. i 41. Zakona o medijima, a radi interesa i objektivnog informiranja javnosti, tražimo od glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije objavu ispravka u svim medijima u kojima je isto objavljeno:

Obilježavanje 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske nije imalo nikakvo stranačko obilježje i bila je manifestacija u kojoj su u središtu bili hrvatski branitelji. U mimohodu su uz zastave ratnih postrojbi sudjelovali predstavnici svih postrojbi koje su sudjelovale u obrani s područja Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa 163. dubrovačkom i 116. neretvanskom brigadom.

Na obilježavanje su bila pozvana ukupno 163 ratna zapovjednika svih postrojbi koje su sudjelovale u obrambenim djelovanjima i oni su se u najvećoj mjeri odazvali, među njima dakako i general Luka Džanko. Dapače, general Džanko je kao jedan od najviše rangiranih zapovjednika u obrani hrvatskog juga u to vrijeme, bio pozvan i posebnim dopisom od strane Organizacijskog odbora koji je potpisao župan Nikola Dobroslavić. Nema niti govora da bi bilo tko iz organizacijskog odbora govorio "ne treba forsirati toga Džanka".

Jednako tako ne stoji tvrdnja da bi organizator plaćao smještaj "mažoretkinjama iz Pule", a ne generalima, jer mažoretkinje nisu bile u programu pa im se tako nije niti plaćao smještaj.

Ne stoji niti tvrdnja da je na bilo koji način zanemaren general Mirko Šundov, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, niti je "završio u osmom redu" nego je general Šundov bio smješten na, prema protokolu, rezerviranom mjestu među najvišim uzvanicima.

Naime, general Mirko Šundov sjedao je u trećem redu što možemo potkrijepiti i fotografijom na kojoj se vidi da su uz njega bili i drugi ratni zapovjednici, a sam general Luka Džanko je, kao što se vidi, sjedao u drugom redu.

i na službenoj web stranici Grada Dubrovnika https://www.dubrovnik.hr/vijesti/dubrovnik-svecano-obiljezio-30-godina-od-oslobodjenja-juga-hrvatske-i-deblokade-dubrovnika-16239

Ne znamo zašto je general Džanko doživio obilježavanje 30. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske drugačije od svih ostalih uzvanika i sudionika. Obilježavanje je postiglo najvažnije ciljeve organizatora, a oni su: zahvala svim braniteljima za slobodu i podsjećanje da su jug Hrvatske uspješno branili domaći branitelji do dolaska gardijskih brigada i konačnog oslobođenja cijeloga područja- stoji u reagiranju Organizacijskog odbora

18. travanj 2024 22:06