StoryEditor
Hrvatska i svijetSJEDNICA NACIONALNOG ODBORA ZA TURIZAM HDZ I ŽUPANIJSKOG STRANAČKOG STRUČNOG ODBORA

Frano Matušić: Promijenili smo pet zakona koji se desetljećima nisu mijenjali kako bi 'podigli' turizam

9. prosinca 2019. - 18:01
Frano Matušić
Zajedničkoj sjednici nacionalnog Odbora za turizam Hrvatske demokratske zajednice i Stručnog odbora za turizam HDZ Dubrovačko– neretvanske županije danas su u Hotelu Adria nazočili ministar turizma u Vladi RHZ Gari Cappelli, državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić, predsjednik nacionalnog odbora za turizam HDZ Dragan Magaš, predsjednik Odbora HDZ Dubrovačko- neretvanske županije i saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenica glavnog koordinatora svih odbora HDZ i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić te župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić.

Tom prigodom je državni tajnik za turizam Frano Matušić naglasio:- Ministarstvo je stručnom odboru prezentiralo sve aktivnosti u prethodne tri godine unutar kojih se možemo pohvaliti izvanrednim rezultatima. Promijenili smo pet zakona koji se desetljećima nisu mijenjali, a koji će podići turizam. Prezentirali smo projekte prvenstveno Centre kompetentnosti za koje smo osigurali 500 milijuna kuna, a jedan će biti upravo u Dubrovniku. Tako ćemo najbolje odgovoriti zahtjevima za kvalificiranu radnu snagu kroz prekvalifikacije i stručnu izobrazbu, a tu je i digitalni turizam kroz kojeg ćemo digitalizirati dokumente, ubrzati procese i olakšati bavljenje turizmom. Ovo je rekordna godina koja je preskočila lanjsku, te smo već 25. listopada premašili sve rezultate iz prošle godine te imamo više od 20,3 milijuna dolazaka i 108 milijuna noćenja, a još nas čekaju učinci Adventa te će financijski pokazatelji biti izvanredni. Ministarstvo je sugeriralo da ako iznos za plaće prelazi 40 posto proračuna turističkih zajednica, da se spoje s ostalim zajednicama, za što smo osigurali sredstva. Tako se u Gorskom kotaru i Zagori već udružuje neke turističke zajednice kako bi smanjile troškove i usmjerili se na promociju te turističku ponudu. Tako će dobiti na kvaliteti ponude, a turiste dovesti na kvalitetna a od njih još neprepoznata mjesta- rekao je Matušić a predsjednik Nacionalnog odbora za turizam HDZ Dragan Magaš dodao:

-Najbolji primjer opravdanosti nacionalnih, regionalnih i lokalnih stručnih odbora je mali broj amandmana na predložene zakone. S odborima smo načinili dobar spoj politike i struke, a u javnost više bne idemo s prijedlozima ako ih struka nije verificirala. To je prava stvar i rado se u tome nalazim. Danas smo inzistirali i bili kritični prema sebi jer se naše aktivnosti loše prezentiranju članstvu, ovo je bila prilika da se vidi što radimo. Kao Odbor za turizam ove smo godine organizirali na desetke radionica za implementaciju Zakona o turističkim zajednicama što govori o suradnji s ljudima na terenu.

Predsjednik Odbora HDZ Dubrovačko- neretvanske županije i saborski zastupnik Branko Bačić je ustvrdio kako je sjednica protekla u analizi učinjenog i procjeni efekata zakona, od kojih je izdvojio tri bitna za poboljšanje turističke djelatnosti:- Zakon o izmjenama zakona o PDV koji je smanjen i na smještaj i pripremu te usluživanje hrane, čime doprinosi konkurentnosti turizma. Država je poslodavcu prepustila značajna sredstva o namjeni kojeg će on odlučiti. Drugi je izmjena Zakona o porezu na dohodak koji se ne plaća lokalnoj samoupravi iz koje su zaposlenici, nego o noj na području koje su stan ili apartman, što nam je u našoj županiji vrlo važno. Tako smo povećali prihode lokalnoj samoupravi, a treći je Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu koji je u proceduri. Donesen je 2011. ali ga Milanovićeva vlada nije provodila i tako zaustavila brojne investicije tvrtkama koje nisu vlasnici zemljišta na kojem je sagrađen njihov objekt. Idemo u smjeru da se kroz jedan od modela može zemljištem upravljati i graditi te tako doprinjeti razvoju turizma. Ti će zakoni iduće godine dodatno pomoći uspjehu turizma. Zračbna luka je sredstvima EU obnovljena, a glede brze ceste Vlada RH je zadužila Hrvatske ceste da izrade dokumentaciju da se ta cesta može financirati EU i sredstvima Državnog proračuna. Ishođena je lokacijska dozvola, radi se Studija utjecaja na okoliš te će sve ostalo ići puno brže za tu strateški važnu županijsku prometnicu.

Župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić je rekao da je na sastanku naglašena poziciju turizma kao najvažnije gospodarske grane u županiji:- Imamo rast dolazaka i noćenja, a ovdje turisti troše više nego u cijeloj RH. Naglasili smo velike pomake gradnjom Pelješkog mosta i Zračne luke Dubrovnik te brzo povezivanje Korčule i doline Neretve s Zračnom lukom i gradnjom brzih cesta te autoceste. Imamo budućnost, a važna nam je sigurnost. Ova je vlada najviše od svih učinila za turizam naše županije. Uvijek se može više, ali gradska i županijska turistička zajednica zajednički nastupaju i promoviraju destinaciju. Radimo na disperziji turističke ponude te uz klasične oblike turizma radimo na razvoju seoskog turizma u Neretvi, Primorju, Konavlima i otocima, što je još jedan vid razvoja turizma u našoj županiji.

Novinarima se obratila i zamjenica glavnog koordinatora svih odbora HDZ i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Nikolina Klaić ustvrdivši:
-Stranački stručni odbori okupljaju stručnjake u područjima svoga rada, što im daje mogućnost da se profiliraju i daju stručni doprinos HDZ-u. Stranački stručni odbori su zapravo podrška dužnosnicima i tijelima HDZ u donošenju odluku u nekom području. Stručnim savjetima članovi odbora usmjeravaju političke odluke u kontekst struke kako bi bile od najbolje koristi za građane. Dio predsjednika iz proslog mandata stručnih odbora danas su ministri. Stručni odbor za turizam radi izvrsno, uključeni su djelatnici iz javnog i privatnog sektora koji daju konstruktivne prijedloge. Dali smo i punu potporu kandidaturi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za novi mandat kao i njenim nastojanjima da se brendiraju naš turizam i image Hrvatske.
loading...

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 21:54