StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTPISAN UGOVOR |

FRANKOVIĆ Aglomeracija je točka na "i", na svakom kantunu naši sugrađani vide realizaciju nekog od projekata koji se financira upravo EU-sredstvima

Piše Bruno Lucić
14. prosinca 2020. - 11:45
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić sudjelovao je potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt ‘’Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik". Uz ministra Ćorića, potpisivanju je bio prisustvovao dubrovački gradonačelnik Mato Franković, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovod d.o.o. Dubrovnik Lukša Matušić.

- Projekt aglomeracije Dubrovnik uz projekt Aglomeracije Ploče odnosno Metković u konačnici čine tri projekta u vrijednosti od milijardu i 580 milijuna kuna koja će se realizirati na području Dubrovačko-neretvanske županije. Realizacijom ovih projekata doći ćemo do jedne više razine, prije svega kvalitete života naših građanki i građana na području DNŽ u kontekstu veće priključenosti, prije svega na mrežu vodoopskrbe odnosno na javnu mrežu vodoopskrbe, a s druge strane i na mrežu odvodnje. Na taj način DNŽ, koja velik dio svoje ekonomske aktivnosti generira u sektoru turizma, postat će, siguran sam, još bolja destinacija, kako za domaće tako i za strane turiste i u konačnici ostvariti bolje rezultate u narednom razdoblju, kazao je ministar Ćorić čestitajući svim sudionicima.

image
Ministar Tomislav Ćorić u Dubrovniku


Ukupna vrijednost projekta 'Aglomeracije' iznosi 881.208.682,00 kuna, a njegova provedba između ostalog obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Dubrovnika.


- S današnjim danom je konačno započela odnosno započinje realizacija izgradnje novog kanalizacijskog, vodoopskrbnog sustava, ali i novog pročistača UPOV Petka, pročistača za fekalnu odvodnju, a projekt je većinom financiran iz EU- sredstava. Ovim smo potpisivanjem ugovora stavili točku na "i" vezano za povlačenje EU-sredstava, više od milijardu kuna je ova gradska uprava povukla bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava u tri i pol godine. Naravno, nastavljamo dalje, idemo i prema projektu "Resilience and Recovery" gdje se nadamo da će još projekata biti financirano europskim novcem, ali važno je za istaknuti da je Grad Dubrovnik pokazao ono što smo govorili na početku mandata, a to je da ćemo otkriti EU-fondove. Ne samo da smo ih otkrili, nego naši sugrađani gotovo na svakom kantunu vide realizaciju nekog od projekata koji se financira upravo EU-sredstvima, kazao je Franković te podsjetio na sjednicu Vlade u Dubrovniku prije dvije godine na kojoj je projekt 'Aglomeracije' bio jedan od strateških projekata te je gradonačelnik tu sjednicu ocijenio kao "uspješnom i dobrodošlom za Dubrovnik".

image
Ministar Tomislav Ćorić u Dubrovniku


Na pitanje kad se može očekivati pročistač na Petki, Franković je odgovorio da slijedi raspisivanje natječaja te sve ostale potrebne procedure.

- Dakle, isto je tako važno reći da su svi natječaji pripremljeni i sada će Vodovod Dubrovnik lagano krenuti s puštanjem tih natječaja, a onda, sukladno procedurama, očekujemo da će se u naredno vrijeme odabrati izvođač i da će se, u konačnici, započeti s izgradnjom, poručio je dubrovački gradonačelnik.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić također je kazao par riječi.

- Ovo je jedan sjajan projekt, jedan u nizu koji se radi u našoj Županiji. Podsjetit ću da su već ugovoreni projekt 'Aglomeracije' za grad Metković i grad Ploče. S Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama radimo još nekoliko važnih projekata, istaknuo bih posebno projekt navodnjavanja donje Neretve koji je i projekt zaštite od zaslanjena doline Neretve od utjecaja mora. Vjerujemo da će to biti usvojeno budući smo kandidirali na Plan oporavka i otpornosti i da ćemo vrlo skoro krenuti u realizaciju projekta vrijednog oko 600 milijuna kuna. Također, danas je objavljen natječaj za izvođenje radova i građevinske dozvole za Centar za gospodarenje otpadom tako da ćemo riješiti i taj jedan problem koji tišti ovu Županiju i da će konačno biti zatvorena sva odlagališta, u prvom redu Grabovica, a onda i sva druga na području naše Županije, istaknuo je Dobroslavić.

image
Ministar Tomislav Ćorić u Dubrovniku


Projektom 'Aglomeracije' obuhvaćena su ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.

Projekt je prije mjesec dana dobio ''zeleno svjetlo'' JASPERS-a, nakon dugotrajnog postupka i opsežnog posla u kojem su sudjelovali Vodovod Dubrovnik, Upravni odjel za europske fondove i međunarodnu suradnju Grada Dubrovnika i Hrvatske vode, a potpis ugovora označava početak najvećeg infrastrukturnog zahvata u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav Dubrovnika u njegovoj povijesti, uz osigurana bespovratna sredstva iz fondova Europske unije.

25. travanj 2024 10:02