StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPametne pljačke

FBI upozorava: ni pod razno nemojte instalirati ove vrste igrica na mobitel, postat ćete mete prevaranata i lopova

Piše dv
15. ožujka 2023. - 14:19

Poznato je da čovjek treba biti oprezan pri preuzimanju novih aplikacija zbog neovlaštenih kupnji koje se preko njih mogu izvršiti. Naime, FBI upozorava na takozvane "igre za zarađivanje" i tvrdi da bi ih se trebalo "izbjegavati pod svaku cijenu", piše N1.

Prema iskazu agencije, kriminalci kreiraju lažne aplikacije za igranje kako bi ukrali milijune dolara u kriptovalutama, a aplikacije reklamiraju kao igre za zaradu nudeći financijske poticaje igračima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Prevara funkcionira ovako: Prevaranti kontaktiraju žrtvu i s njom grade odnos. Kada steknu povjerenje svoje mete, upoznaju je s igricom u kojoj mogu zaraditi nagrade u kriptovaluti u zamjenu za neku aktivnost, poput uzgoja zemlje na farmi u igrici.

Za sudjelovanje u igri potrebno je napraviti novčanik za kriptovalute, kupiti kriptovalute i pridružiti se igri. Što više novaca pohranite u novčanike, imate pravo na više nagrada.

Problem nastaje kada igrajući igru, vidite lažne nagrade koje se gomilaju u aplikaciji. Kada prestanete uplaćivati sredstva u kripto novčanik, lopovi ga isprazne programom koji ste na mobitel instalirali preuzimajući spomenutu aplikaciju na svoj mobitel. 

Prevaranti naposljetku žrtvi objasne da svoja sredstva mogu platiti plaćanjem dodatnih poreza ili pristojbi, ali novac više nikada ne stigne natrag svome vlasniku. 

04. listopad 2023 09:01