StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘TVORNICA‘ OVRHA?

Evo kakva je procedura za isplatu plaća radnicima u blokiranim hrvatskim tvrtkama koje su u ruskom vlasništvu

Piše Anton Hauswitschka
25. siječnja 2023. - 11:09

Iz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH stigao je odgovor na naš upit na koji se način regulira isplata plaća hrvatskim državljanima zaposlenim u tvrtkama registriranim u Hrvatskoj i koje posluju na području naše zemlje, a koje su zbog sankcija Europske unije prema Rusiji i ruskim državljanima, zbog svojih vlasnika blokirane. Naime, kako smo pisali, na primjeru tvrtke Kisik iz Orebića koja je u vlasništvu Irine Viner, bivše supruge ruskog bogataša Ališera Usmanova koji se zbog povezanosti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nalazi na listi sankcionirah Rusa, isplata plaća u tim slučajevima je popriličan problem. Podsjetimo, u tvrtki Kisik to je bio razlog da se otpusti četvero dugogodišnjih radnika, a plaća direktorici Višnji Vukotić koja je ostala kao jedini zaposlenik, kasni više mjeseci. Istovremeno, sukladno hrvatskoj zakonodavnoj regulativi po kojoj je obvezna isplata plaće najkasnije do 15. u mjesecu, Državi inspektorat u nekoliko je navrata ovršio tvrtku. Ista stvar događa se  obvezama jer za svako plaćanje računa potrebna je suglasnost nadležnih državnih tijela.Treba imati na umu da i radnicima, ukoliko su još uvijek zaposleni u takvim tvrtkama, stižu računi koje ne mogu na vrijeme podmiriti.

- Uredbe Vijeća kojima je regulirana provedba mjera ograničavanja zamrzavanja imovine i zabrane raspolaganja imovinom uključuju i određena izuzeća, ili derogacije na kojima se temelje odobrenja za pristup zamrznutim sredstvima. Takva odobrenja izdaju se između ostalog i za isplate plaća radnicima i podmirivanje tekućih troškova zahvaćenih tvrtki na temelju njihovog zahtjeva, a nakon što se provjeri opravdanost zahtjeva i vjerodostojnost krajnjih korisnika takvih uplata. Navedene provjere izvršavaju tijela državne uprave i nositelji javnih ovlasti (dominantno) iz područja financija Ministarstvo financija – Ured za sprječavanje pranja novca, HNB (po potrebi to mogu biti i druga tijela), na temelju kojih izdaju predmetna odobrenja za primjenu derogacije. U nekoliko predmeta u vezi s imovinom zamrznutom u prvom paketu sankcija, predmetna odobrenja izdavalo je (te i dalje izdaje) Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na temelju nadležnog očitovanja resora u kojima se mjera primjenjuje, u ovom slučaju Ministarstva financija – stoji u odgovoru Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Ruskinja Irina Viner, bivsa supruga Ališera Usmanova, nije na listi sankcioniranih ali joj je tvrtka Kisik u Orebiću blokirana, a zaposlenici su ostali na ulici

 

17. travanj 2024 13:29