StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRUKA I POLITIKA

Evo kako su dojučerašnji junaci nacije Beroš, Capak i Markotić uspjeli dovesti u pitanje sve dobro što su napravili

Piše Slobodna Dalmacija
13. svibnja 2020. - 19:24
Bili su pravi junaci nacije. Dva su mjeseca uspješno sprječavali širenje epidemije po Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

Ozbiljno i odmjereno, sa utemeljenošću znanstvenika i objektivnošću liječnika upućivali su građane kako da se ponašaju u ovim izazovnim vremenima. Propisali su mjere kojima je izbjegnut crni scenarij. Ponašali su se isključivo kao stručnjaci, sve ostalo bilo je u drugom planu. Trebalo je zemlju spasiti od kataklizme i trudili su se da u tome uspiju.

A onda su u dva dana sve to doveli u pitanje.

Do jučer su ljude u samoizolaciji koji šalabazaju uokolo otvoreno nazivali bioteroristima. Kažnjavali ih kaznama od 8 do 120 tisuća kuna. Prijetili im zatvorom. Danas ne vide problem da oni izađu vani, dođu na birališta i glasaju na izborima. Najavljivali su i utvrđivanje odgovornosti zbog proboja virusa u Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj. Na kraju je ispalo da je za neslavni rekord u broju zaraženih i umrlih u Splitsko-dalmatinskoj županiji kriv „način života“ i „druženje na otvorenom“.

Tjednima su propagirali da trgovine ne smiju biti pune kupaca. A onda je zabranjen njihov rad nedjeljom. Čime će se, sasvim je logično, povećati gužve subotom. Zatvorili su granice, što je u ratu sa koronavirusom bio potpuno logično. A sada ih potiho otvaraju na način da će i zaraženi stranci iz Skandinavije, Tirola ili Bavarske – bez ikakve kontrole - nesmetano moći ući u Hrvatsku. Samo sa potvrdom o rezerviranom smještaju.

Što se promijenilo? Ništa. Virus je još uvijek tu, fizičku distancu i dalje moramo držati, epidemija ponovno može buknuti. Oprez je i dalje nužan, zdravlje ćemo još dugo pažljivo trebati čuvati.

Jedna stvar je, doduše, nova. Pred vratima su nam parlamentarni izbori. No zbog njih znanstvenik ne bi smio prestati biti znanstvenik. A stručnjak svoje znanje i ugled ne bi tako olako trebao stavljati na kocku.

Politika, naravno, ide svojim putem. Ona želi na valu uspješnog suzbijanja epidemije dobiti izbore. Što je, naravno, potpuno legitimno. Pravi zicer kojega niti jedna vlada ni stranka nigdje na svijetu ne bi propustila. Loše je, međutim, što pritom struku potpuno gura u stranu. I vuče poteze koji u konačnici mogu naštetiti svima. A ponajviše samom HDZ-u.

No kakve god bile ambicije politike, struka time ne prestaje biti struka. Bilo je mučno gledati kako dr. Krunoslav Capak utapa sam sebe tvrdeći da ljudi u samoizolaciji ipak mogu izaći na glasanje. Još mučnije je bilo gledati prof. dr. Alemku Markotić koja ga nemušto i bez pravih argumenata pokušava opravdati. Mučno je bilo gledati i prof. dr. Vilija Beroša kako šuti o tihom otvaranju granica za strance. Epidemiologija, znanost, medicina su, čini se, potpuno ustuknule pred politikom. Sada na oba oka žmire na niz nelogičnosti kojima posljednjih dana svjedočimo.

Kao da su uzeli šmrk i sami odlučili sprati pozlatu sa priče o stožeru. One koja je trebala biti jedna od ljepših epizoda u sagi o ratu sa opakim virusom. A koja se sada iz dana u dan pretvara u svoju suštu suprotnost, piše Slobodna Dalmacija.
25. travanj 2024 01:18