StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIPAK SE KREĆE

Europska komisija dodijelila 357 milijuna eura za Pelješki most

Piše Tekst i foto: Ahmet Kalajdžić
7. lipnja 2017. - 16:51

Prigodnom svečanošću u Bruxellesu je danas potpisana Odluka Europske komisije o prihvaćanju sufinanciranja za Hrvatsku izuzetno značajnog infrastrukturnog projekta izgradnje Pelješkog mosta, vrijednog 526 milijuna eura, od kojeg iznosa EK sudjeluje s 85 posto bespovratnih sredstava ili 357 milijuna eura. Sporazum su potpisale povjerenica EK Corina Cretu i ministrica regionalnog razvitka i fondova EU Gabrijela Žalac koja je tom prigodom rekla: -Ovo je veliki dan za Hrvatsku- konačno smo na putu prema jedinstvenom i potpuno povezanom teritoriju Lijepe naše. No, ovo nije samo veliki dan za Hrvatsku, nego i važan korak za EU koji će osigurati kontinuitet teritorija Unije i otvoriti potencijale gospodarskog i društvenog razvoja u široj regiji te poboljšati dio TEN-T mreže EU na Jadranskoj obali. Projekt cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom najveći je projekt financiran sredstvima EU u Hrvatskoj. Ovaj je put bio iznimno dugačak i ni malo lak. To možda najbolje znaju zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica i župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić kao još neki koji su ovdje i kojima posebno zahvaljujem na trudu i zalaganju. Oni možda najbolje znaju koliki značaj će gradnja Pelješkog mosta imati za stanovnike DNŽ. Osobno, znam da se tako često govorilo o početku gradnje Pelješkog mosta da često čujem komentare kako je ovo samo još jedno u nizu obećanja. Ali, važno da ljudi znaju da će se slijedom današnjeg potpisivanja Odluke EK pristupiti sklapanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Hrvatskim cestama kao korisniku sredstava projekta nakon čega su ispunjeni svi koraci za konačnu realizaciju ovog izuzetnog projekta. Već je završen prvi krug u postupku javne nabave za izvođača radova odnosno izgradnje Pelješkog mosta te je u drugi krug odabira ušlo ukupno osam ponuđača odnosno konzorcija tvrtki a sklapanje ugovora o izvođenju radova te početak građenja mosta očekuje se na jesen ove godine. Planirani rok izgradnje mosta je tri godine, dakle do jeseni 2020. Godine imat ćemo Pelješki most i Hrvatska će biti konačno jedinstvena!- rekla je ministrica a povjerenica Cretu dodala:
- Veliko mi je zadovoljstvo danas obznaniti da je Europska Komisija odlučila poduprijeti ovaj projekt. To je velika vijest za Hrvatsku, ali i za cijelu regiju. Zaista mislim kako se radi o nečem velikom, jer se radi o teritoriju Hrvatske koji će konačno biti ujedinjen. Riječ je o projektu koji će donijeti blagostanje regiji i zemlji, te bolji i jednostavniji promet, ali i bolju budućnost. S moje točke gledišta, ovo je vrlo važan trenutak i naravno, ne bi bio tu gdje jest da nije jako dobre tehničke podloge. Sve oko ovog projekta jako je dobro pripremljeno- naglasila je Cretu te zahvalila Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini na suradnji.
Državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH Tomislav Mihotić je dao neke tehničke karakteristike mosta koji je i veliki izazov graditeljima:- Do 2020 bit će gotov most odnosno 36 mjeseci od trenutka potpisa ugovora s izabranim izvođačem radova kojem nikakvi vremenski uvjeti neće biti opravdanje za moguće kašnjenje radova. Građevinari imaju iskustva na nizu složenih objekata te projekt vrijedan 1,7 milijardi kuna jest izazov ali nije neizvediv. Uskoro ide i posebna natječaj obilaznice Stona te poveznice prema Dolima. A reći ću i ovom prigodom, područje Pelješca, Korčule, Mljeta i Lastova dobit će posebnu poveznicu na autocestu i dobiti uvjete za brži gospodarski razvoj.
Po okončanju svečanosti izjavu za medije dao je i župan dubrovačko- neretvanski Nikola Dobroslavić:- Potpisivanjem smo dobili potvrdu o financiranju projekta u visini 85 posto ili 257 milijuna kuna koji ide na jesen. Očekujemo da će se, zajedno s pristupnim cestama, most uredno izgraditi. Time će naša županija biti povezana s ostatkom Hrvatske i EU. Projekt ima stratešku važnost povezivanja juga Hrvatske. Bitan je i za gospodarski razvoj cijele naše županije posebno Pelješca i Mljeta- naglasio je župan dok je vidno zadovoljna, euro- zastupnica Dubravka Šuica novinarima ustvrdila:
-Dubrovnik konačno više neće biti otok i mogu reći da iskreno vjerujem u ovaj projekt. Bilo je trenutaka kada nam građani više nisu vjerovali, ali zahvaljujući EU i novcima iz Regionalnog fonda konačno će i naši sugrađani i građani Hrvatske shvatiti što znači benefit od Unije. Ovakvi projekti su izuzetno značajni da bismo što više imali povjerenja u Uniju i naše članstvo u Uniji, a građani da osjete korist od EU. Projekt se godinama pomno pripremao, osobito od kad je postao europskim projektom. Izvrsno je pripremljen i tek je sada u fazi mogućeg potpisivanja. Stoga sam vrlo sretna da smo se, eto i mi naučili pisati i raditi projekte te da ćemo izvući maksimalna sredstva iz razdoblja omotnice sredstava do 2020. godine. Valja reći: jug Hrvatske je mnogo pomogao za samostalnost i neovisnost Hrvatske, a sada je konačno došao trenutak da Hrvatska vrati Dubrovniku i jugu za sve ono što smo doživjeli u Domovinskom ratu. Presretna sam što se mogu pohvaliti i podsjetiti da sam 1998. imala dovoljno hrabrosti i vizije staviti potpis na peticiju građana za gradnju Pelješkog mosta iako je tada bilo mnogo onih koji su bili protiv. Međutim, peticija je skupila ogroman broj potpisa danas je doživjela svoju realizaciju i presretna sam– ponesena trenutkom rekla je Šuica.
Nakon svečanosti u sjedištu Europske Komisije, za sudionike svečanosti Stalno predstavništvo Republike Hrvatske u Bruxellesu priredilo je svečani prijam.

20. travanj 2024 00:08