StoryEditor

EUROPSKA KOMISIJA 135 milijuna eura za srednje i male poduzetnike, kupovinu medicinskih potrepština i spašavanje radnih mjesta

Piše DV
10. rujna 2020. - 14:17
Zagreb, 100120. NSB. Izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovica i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen. Na fotografiji: Ursula von der Leyen.CROPIX
Europska komisija danas je odobrila promjene u hrvatskom operativnom programu "Konkurentnost i kohezija", kojima se 135 milijuna eura kohezijskih sredstava preusmjerava za pomoć u suočavanju s koronakrizom, donosi HINA.

Od 135 milijuna, 50 milijuna je namijenjeno za kupovinu zaštitne i medicinske opreme za preko 1200 bolnica, ostalih zdravstvenih institucija i domova za starije. Skoro 85 milijuna namijenjeno je za hrvatska mala i srednja poduzeća kao pomoć za nastavak njihova poslovanja i spašavanja radnih mjesta. Osim toga, cijeli program bit će financiran u stopostotnom iznosu europskim sredstvima, bez potrebe za sufinanciranjem nacionalnim sredstvima.

"Kohezijska politika igra važnu ulogu u odgovoru na pandemiju i poticanju održivog oporavka. Zahvaljujući zajedničkim i brzim naporima hrvatskih vlasti i Komisije, ova sredstva pružaju prijeko potrebnu pomoć i potporu zdravstvenom sektoru i gospodarstvu zemlje", izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

Europska unija je u odgovoru na posljedice koronakrize omogućila fleksibilnije korištenje kohezijskih sredstva i zahvaljujući tome moguće se ovakve promjene u operativnim programima.
13. lipanj 2021 05:56