StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZBJEGAVANJE BANKROTA |

EUROPA PREDVIDJELA 10 MILIJARDI EURA ZA SPAS HRVATSKE EKONOMIJE - Bespovratno ćemo dobiti 7,3 milijarde

Piše Jutarnji list
27. svibnja 2020. - 19:48
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obratio se javnosti na konferenciji za medije u povodu objave prijedloga Europske komisije za oporavak gospodarstva EU od posljedica pandemije koronavirusa koji je težak 750 milijardi eura, piše Jutarnji list.

- Prvo komentar na prijedloge EK. Vidjeli ste da je Komisija radila na planu gospodarskog oporavka Europe. To je zadaća koju smo dali i na Europskom vijeću. Taj plan je važan za cijelu Europu, a posebno za Hrvatsku. Ova kriza je neplanirana, posljedice su bez presedana. To pokazuje koliko je važna europska solidarnost. Hrvatska može vidjeti koliko je važno da smo članica EU. Naše članstvo nije apstraktno. To se vidi iz prijedloga EK, rekao je na početku Plenković.

- Usvojen je plan od 750 milijardi eura pomoći. Predložen je Višegodišnji financijski okvir od 1100 milijardi eura. Pouzdano možemo reći da je za Hrvatsku predviđeno deset milijardi eura kroz instrument "Nova generacija". Bespovratna sredstva od 7,3 milijarde eura. Sredstva za oporavak gospodarstva. Povrh toga, sutra će Komisija predložiti i detaljniji višegodišnji okvir. Neću ići u detalje, ali alokacija je znatno bolja nego prijedlog u veljači. Sa ovim sredstvima koja su na stolu, uz procijenjeni pad BDP-a i hrvatskih potreba, došli smo do ovih izdašnih brojeva. U vremenu krize vidimo značaj članstva u EU. Idućih dana ćemo vas detaljnije izvijestiti, kazao je premijer.

- Mi smo jedna od zemalja koje su prijatelji kohezije. Naša argumentacija bila je da smo iskoristili samo jednogodišnji okvir, a sada ispada da ćemo iskoristiti dva više. Zajmove će svaka zemlja moći koristiti. Ako uzimamo zajam kroz instrument za oporavak, imat ćemo uvjete kao EU. Bit će povoljnije nego da idemo samostalno. To je bitno, tu vidite snagu našeg ispravnog puta prema članstvu u EU. Ovakav prijedlog EK ojačat će visoku reputaciju koju imamo među međunarodnim financijskim institucijama. Ovo je ogromna potpora.

Ove će mjere djelovati blagotvorno u svakom pogledu. Bespovratna sredstva su zgodna stvar. Sjetim se svaki puta kada vdim Pelješki most kako raste da je riječ o više od 350 milijuna bespovratnih eura.

Ideja je da se Europsko vijeće sastane i raspravlja prema političkom konzensusu. Ako tu donesemo zaključak, dalje ćemo razgovarati. To je korak prema pozitivnijem ozračju
- Ovo je dodatan novac koji nije u proračunskim planovima. To je identificiranje potrebe Europe za oporavak. Svaka država je sagledana. Ovakva procjena za Hrvatsku izuzetno je dobra, pogodila je bit posljedica koje smo imali. Zadržavamo zaposlenost, idemo brzo u smjeru u kojem su nas vidjele međunarodne institucije. Ovo je poluga za brži ekonomski oporavak Hrvatske nakon Covida-19. Sutra ću vam sve reći detaljnije - zaključio je Plenković koji je višekratno spomenuo kako je ovo dokaz zašto je dobro biti zemlja članica EU, piše Jutarnji list.
20. travanj 2024 03:17