StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLjudski faktor

Estonci se pripremaju za mogući napad Rusije, dvije trećine rezervista spremno je za obranu, ali brine ih jedna stvar

Piše dv
16. ožujka 2023. - 13:42
U anketi provedenoj nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu dvije trećine Estonaca je reklo kako bi bili vrlo ili donekle spremni sudjelovati u obrambenim aktivnostimaRaigo Pajula/AFP

Poslije rasplamsavanja ruske agresije na Ukrajinu i prijetnji Vladimira Putina svima koji bi se umiješali, pa i nuklearnim naoružanjem, brojne zemlje iz okruženja ozbiljno su se zabrinule. Finska i Švedska podnijele su molbu za prijem u NATO, a većina država podiže ulaganje u naoružanje i podizanje borbene gotovosti, prenosi Slobodna Dalmacija.

U Finskoj se 82 posto stanovnika, prema najnovijem godišnjem istraživanju finskoga Ministarstva obrane, izjasnilo da je spremno preuzeti obranu zemlje u slučaju invazije.

Poučeni iskustvima Finske sada volju i spremnost svojih stanovnika za obranom države pokušavaju stvoriti i u Estoniji čija je premijerka Kaja Kalla, koja je izabrana na izborima 5. ožujka, zauzela jasan stav protiv Moskve.

– Želimo da naši rezervisti budu visoko motivirani i spremni za obranu Estonije i želimo da naše društvo podupire naše vojnike i oružani otpor protiv agresora – rekao je za Foreignpolicy.com direktor odjela za obrambenu odlučnost u Ministarstvu obrane Estonije Helmuth Martin Reisner, piše Branimir Bradarić za Večernji.hr.

image

Estonska premijerka Kaja Kalla, izabrana na izborima 5. ožujka, zauzela je jasan stav protiv Moskve

Raigo Pajula/AFP

Reisner je u estonskoj Vladi zadužen da kod Estonaca stvori volju za obranom zemlje, a jedan od njegovim zadataka je i da osim te odlučnosti osigura i da sudjelovanje civila u otporu agresiji bude pravilno koordinirano i povezano s vojnim naporima.

U anketi provedenoj nedugo nakon ruske invazije na Ukrajinu, dvije trećine Estonaca je reklo kako bi bili vrlo ili donekle spremni sudjelovati u obrambenim aktivnostima.

Međutim, čelnike Estonije zabrinjava podatak da je 31 posto anketiranih reklo da bi pokušali otići u slučaju napada. Istraživanje je pokazalo i da su estonski rezervisti u većini spremni pomoći u vojnoj obrani, ali i da u isto vrijeme oklijevaju sa sudjelovanjem u vojnim vježbama.

U Estoniji, koja ima loše odnose s Rusijom, živi velika ruska populacija iz vremena SSSR-a, a u njoj žive brojni useljenici, prije svega iz tehnološke industrije. Tu su i deseci tisuća izbjeglica iz Rusije. Očekuje se kako će svi oni vjerojatno imati drugačiji stav u odnosu na etničke Estonce, piše Večernji.hr.

Premda se ozbiljne države trebaju pripremati i za najgori, ratni scenarij, treba se nadati da takav angažman neće biti potreban. Odnosno da se rat neće proširiti i na Estoniju.

image

Čelnike Estonije zabrinjava podatak da je 31 posto anketiranih reklo da bi pokušali otići u slučaju napada na zemlju. Estonski vojnici u NATO vježbama

AFP
19. travanj 2024 14:17