StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽIVOTNI PUT MONS. ROKA GLASNOVIĆA

Dvojica braće, jedan je svećenik, a drugi danas postaje dubrovački biskup

Piše Anđelka Kelava
22. siječnja 2022. - 08:28
Roko Glasnović sa starijim bratom Franjom tijekom zimskih mjeseci u Janjevu na Kosovu s pogledom na crkvu sv. NikoleObiteljski album

Obitelj novoimenovanoga biskupa Roka Glasnovića jako je vezana uz biskupsku službu. Uoči imenovanja novoga dubrovačkog biskupa u Glasu koncila izašao je tekst o njegovu odrastanju, obiteljskim korijenima kao i putu prema novoj službi u dubrovačkoj biskupiji. Kako navodi Glas koncila, djed s očeve strane proveo je 11 mjeseci u zatvoru zbog zaštite biskupa u Letnici u komunističkom vremenu, majčin nećak sada je mostarsko-duvanjski biskup, a otac je još dok su biskup i njegov brat bili u bogosloviji počeo je raditi u zgradi ordinarijata, služeći tako i šibenskomu biskupu. I ministrantski dani braće Glasnović u šibenskoj su katedrali povezani uz pontifikalna slavlja biskupa Srećka Badurine… U tom je ozračju poštovanja biskupske službe došlo i imenovanje Roka Glasnovića, koje ga je zateklo na više služba u Šibenskoj biskupiji.

image
U Dubrovniku sa papom Ivanom Pavlom drugim
Obiteljski album

Težačka ulica

Služba koja ga vodi i do njegove župe sv. Jakova u Šibeniku jest služba tajnika i ceremonijara biskupa Tomislava Rogića. Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. na području župe Gospe van grada, jer su tada njegovi roditelji Nikola i Marija rodom iz Janjeva zbog posla nekoliko mjeseci u godini radili u Šibeniku, kasnije su bili pastoralno vezani uz katedralnu župu. Stariji brat Franjo i mlađe sestre Ana i Anđelina rođeni su na Kosovu, u Prištini i Lipljanu, a Glasnovići su tih prvih šibenskih ljetnih radnih sezona živjeli u Težačkoj ulici.

Nikola Glasnović i Marija rođena Palić, po godinama vršnjaci koji ulaze u sedmo desetljeće, upoznali su se na druženju u Janjevu sredinom sedamdesetih, a ubrzo su se i vjenčali, 30. svibnja 1975. U godini rođenja najstarijeg sina Franja, danas vodičkog župnika i dekana, 1977. otvaraju trgovački obrt i štand, a svoje su mjesto imali na šibenskoj placi.

Iz obiju obitelji – Glasnović i Palić – uz novoimenovanoga biskupa Roka i brata Franju još je duhovnih zvanja. To su biskup Petar Palić, još dvojica svećenika i četiri redovnice. Kod Glasnovića se, piše Glas koncila, redovito molila krunica, posebice u zimskim večerima u Janjevu.

image
Novoimenovani biskup redovito je dolazio na proslavu Feste sv. Vlaha u Dubrovnik, gdje je u procesiji nosio i svetčeve moći
Obiteljski album

'Pozivnice' za svećeništvo

Obitelj Glasnović trajno se preselila u Šibenik 1990. godine. Djeca su odrastala u starom dijelu grada, oko katedrale. Susreti sa svećenicima, blizina crkve, ministrantska i druga sportska druženja – sve su to bile, kako kaže novoimenovani biskup, »pozivnice« za svećeništvo koje se nisu mogle ignorirati. Posebno su ti dani bili praćeni susretima s Marijanom Kosićem koji je u katedrali prvo bio kapelan, a kasnije i župnik. Sudjelovao je novoimenovani biskup sa župnim prijateljima na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Splitu 1996. godine, a kako je rastom visok, često su ga časne sestre molile da im pomogne staviti koltrine (zavjese). U tim godinama rekreativno je igrao nogomet i košarku. Prije ulaska u splitsku bogosloviju najesen 1999. godine završio je srednju elektrotehničku školu, a za završni maturalni rad dobio je i pohvalnicu. Odradio je i vojni rok u Sinju, Šibeniku i Križevcima. Bio je najbolji vojnik Sinja u svojoj satniji kao raketaš u topništvu. Bacio se u poduzetničke vode vodeći jednu sezonu obiteljski posao u Tisnu na otoku Murteru, a jednu je godinu kao izvanredni student pohađao Pravni fakultet u Splitu.

U to vrijeme župa obitelji Glasnović bila je župa sv. Jakova, a današnji župnik Krešimir Mateša (47) budućega je biskupa Roka Glasnovića upoznao kao ministranta u šibenskoj katedrali prije 30 godina kada je kao bogoslov dolazio u šibensku katedralu na biskupska slavlja, a u to su vrijeme braća Glasnović već bila dio velike ministrantske zajednice koju su u to vrijeme okupljali svećenici – Frane Šimat, Joso Pavić i Marijan Kosić.

image
Mladu misu u šibenskoj katedrali Roko Glasnović slavio je na 27. rođendan
Obiteljski album

Duh Sveti će voditi

Obitelj Glasnović krajem devedesetih preselila se u Gornje Ražine, gdje i danas žive u kućici u čijem je građevinskom uređenju pomagao i novoimenovani biskup Roko. Sada su otac Nikola i majka Marija župljani župe sv. Josipa radnika, gdje im je župnik Donald Marković. Mlađe sestre žive sa svojim obiteljima: Ana Sučić sa suprugom Josipom i troje djece u Austriji, a Anđelina Antunović s mužem Goranom i četvero djece živi u Grebaštici.

Vijest o imenovanju biskupom majku Mariju Glasnović je iznenadila, ali i obradovala. 'Danas je biskupska služba teška. Duh Sveti će voditi, davati mu milost i snagu. Kao roditelji pouzdajemo se u Božju providnost jer se ljudskim snagama ne može puno postići. Želim mu da ostane povezan s ljudima, da bude i bolji nego što jest. Neka Gospodin, kao što je i do sada to činio, i dalje prati njegove korake – za to se posebno molimo', više pročitajte u Glasu Konicla.

Svećenički put

Roko Glasnović osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Od 1999. do 2005. bio je u Bogoslovnom sjemeništu i studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku.
Pastoralnu teologiju studirao je na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. Nakon studija imenovan je župnikom Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Njivicama gdje je ostao godinu dana, te povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada je obnašao i službu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskoga biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postao je i član svećeničkog vijeća Šibenske biskupije. Članom Povjerenstva za Katolički školski centar i za Katoličku osnovnu školu imenovan je 2011. Član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj od 2012. godine. Upraviteljem Župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postao je i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem KŠC-a te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja Blažene Djevice Marije na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine, kada je postao član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

Najstarija hrvatska dijaspora

Najstarija hrvatska dijaspora s Janjeva, odnjegovana dalmatinskim duhom u Krešimirovu gradu, iznjedrila je novoga biskupa u osobi Roka Glasnovića koji će nakon najavljenoga ređenja pretposljednje siječanjske subote sa 43 godine postati drugi najmlađi hrvatski biskup, ordinarij Dubrovačke biskupije. Odrastanje u šibenskom Starom gradu i katedralnoj župi sv. Jakova, a potom svećeničko služenje u Šibenskoj biskupiji proteklih 16 godina u različitim službama odvest će ga – prema imenovanju i želji pape Franje – tristotinjak kilometara južnije, u isto tako drevnu biskupiju koja po slavlju Feste sv. Vlaha povezuje njegove obiteljske korijene na Janjevu i sjedište novopovjerene službe.

18. travanj 2024 23:38