StoryEditor
Hrvatska i svijetSUTRA ISTJEČE ROK ZA PRIJEDLOG

DUBRAVKA ŠUICA NAJIZGLEDNIJA KANDIDATKINJA ZA HRVATSKU ČLANICU EUROPSKE KOMISIJE Smiješi joj se funkcija koja donosi i plaću od 20 tisuća eura

Piše Goran Penić/Jutarnji list
21. srpnja 2019. - 16:16
Dubravka Šuica, iskusna HDZ-ovka koja je nedavno počela svoj drugi mandat europarlamentarke, najizglednija je kandidatkinja za dužnost povjerenice Europske komisije, kaže nam više dobro upućenih izvora iz HDZ-a, piše Jutarnji.

Plenković se posljednjih tjedana bavio rekonstrukcijom Vlade pa se o novom hrvatskom povjereniku, koji će zamijeniti SDP-ovca Nevena Mimicu, u užem krugu suradnika nije niti raspravljalo. Ali, nova predsjednica Europske komisije, bivša njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, od vlada država članica EU traži da joj dostave dva imena, kandidata i kandidatkinje, i to do sutra jer do 31. kolovoza želi imati kompletiran tim.

Jedan od naših sugovornika iz HDZ-a kaže da će Plenković poslati samo jedno ime sutra i da Šuica apsolutno nema ozbiljnu konkurenciju jer “odlično kotira u EPP-u, nije konfliktna i ima puno iskustva”.

Nova predsjednica Komisije već je počela razgovore sa šefovima država EU o resorima koje bi preuzele, a do jučer je više od polovice država poslalo svoje kandidate, ali rijetko tko je poštivao njezin naputak pa je većina država poslala samo jedno ime. Tako je zasad predloženo deset muškaraca i pet žena, a Hrvatska će očito poslati ime jedne žene.

Šuica se, naime, u političkim kuloarima već dulje vrijeme spominje kao najlogičniji izborAndreja Plenkovića za tu “ministarsku” dužnost u Europskoj komisiji, gdje svaka država članica ima pravo na svog povjerenika, s obzirom na njezino iskustvo u europskim politikama i dobre veze u Europskoj pučkoj stranci (EPP) koja ju je nedavno izabrala za potpredsjednicu Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu.

Njezinim izborom za europsku povjerenicu HDZ-u bi se oslobodilo mjesto u europarlamentu na koje bi kao zamjena došla bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, kojoj je nedostajalo 7000 glasova da uđe u Europski parlament.

- Šuica mi se čini kao logično rješenje zato što poznaje europske politike, a i oslobađa se mjesto u Parlamentu EU za Sunčanu Glavak. Šanse su joj odlične jer je i žena, a nova šefica EK zahtijeva da se poštuje spolna zastupljenost i da Komisija ima više žena - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Usporedo s tim kreću i pregovori oko resora koji će nam pripasti. Iako nitko ne želi govoriti što bismo mogli dobiti, jer će se o tome tek pregovarati, u HDZ-u su svjesni da će velike države najvjerojatnije dobiti najvažnije resore, poput proračuna, no s obzirom na političke okolnosti u EK i Plenkovićev utjecaj u EPP-u, uvjereni su kako ćemo dobiti dobar resor i ono što nam je zanimljivo, poput regionalne politike.

- Sigurno da Plenković tu može imati jak utjecaj jer nova predsjednica EK dolazi iz EPP-a, on je dobar s njom, bliska je i s Merkel, tako da imamo priliku dobiti dobar resor - smatra jedan sugovornik iz HDZ-a, donosi Jutarnji.

Kao ozbiljni kandidati za mjesto povjerenika Europske komisije donedavno su se spominjali i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar financija Zdravko Marić, ali je i tada bilo jasno da će se Plenković teško odreći najbližih suradnika koji mu dobro obavljaju posao u Vladi. Sve spekulacije o njima su pale u vodu nakon što ih je Plenković u ovotjednoj rekonstrukciji Vlade nagradio za dobar posao funkcijama potpredsjednika, odnosno svojih prvih zamjenika: Marića za gospodarstvo, a Božinovića za ljudska prava.
U HDZ-u kažu kako bi i Božinović i Marić bili dobri povjerenici, ali da ih je Plenković, logično, odlučio zadržati uz sebe u Banskim dvorima. Neko se vrijeme kao moguća povjerenica spominjala i Gabrijela Žalac jer je uspjela znatno ubrzati povlačenje iz fondova EU, ali su je koštale afere koje su na kraju dovele do toga da mora napustiti i funkciju ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, što je ona jako teško prihvatila. Europski povjerenici su jedni od najbolje plaćenih dužnosnika EU tako da je dosadašnji hrvatski povjerenik mjesečno zarađivao oko 20.000 eura neto.
loading...

Izdvojeno

09. srpanj 2020 11:31