StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON 29 MJESECI|

DONOSIMO POTVRĐENU OPTUŽNICU ZA TRAGEDIJU U HIDROELEKTRANI PLAT: Tragedija je uzela tri života, a obitelji poginulih još čekaju pravdu!

Piše Lorita Vierda
11. lipnja 2021. - 13:28

Županijski sud u Dubrovniku potvrdio je optužnicu za tragediju u Hidroelektrani Plat i u najkraćem roku kreće kazneni postupak protiv okrivljenih osoba i pravne osobe za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i kazneno djela za nehaj. Kako nam je potvrdila odvjetnica obitelji nastradalih Doris Košta, nakon dvije godine i pet mjeseci kreće borba za pravdu obitelji poginulih Davora Pozniaka, Mata Maškarića i Ivice Zvrka, ali i početak borbe za sedam djelatnika koji su pretrpjeli teške ozljede opasne po život.

Podsjetimo, 10. siječnja 2019. godine u tragediji u Platu planuo je požar koji je ubrzo izmaknuo kontroli. Djelatnici su iz strojarnice jedva izašli s teškim po život opasnim ozljedama zbog gustog dima punog kemikalija dok su trojica ostala zaglavljena pokušavajući iskontrolirati požar i spasiti glavu, i nažalost, podlegli ozljedama.

image
Potvrđena optužnica za tragediju u Hidroelektrani Plat

Nakon što se u siječnju ove godine sastalo Optužno vijeće u Grad se slila sva sila poznatih odvjetnika koji brane okrivljene Mata Miškovića, Nikolu Rukavinu, Željka Starmana, Ivicu Nujića, Miljenka Vučića te tvrtku HEP proizvodnja od optužbi koje im se stavljaju na teret, dok je Košta tada i najavila kako će optužnica biti potvrđena, te da ne očekuje nikakva iznenađenja. Izjavila je i kako osim potvrde optužnice, očekuje i žalbu branitelja okrivljenih, pa će o predmetu odlučivati Vrhovni sud, nakon čega idu ročišta s kojima se ulazi u raspravu. Ako bi sve išlo po Koštinim predviđanjima, od početka ročišta do prvostupanjske presude trebalo bi proći najviše godinu dana, a prvo rasprava očekuje se na jesen.

Tko je kriv?

Vidljivo je iz dovoljno osnovane sumnje da su optuženici počinili kaznena djela, a temeljem istraga, dokaza i očevida o građevinskim radovima u Hidroelektrani Plat, jasno je da su navedeni radovi izravno povezani s havarijom i na koncu smrću trojice djelatnika Hidroelektrane i teškim ozljedama njih još sedam, stoji u rješenju Županijskog suda. Zapaljivi i brzogoreći materijali strojarnice hidroelektrane, sumnjive javne nabave, radovi za koje nije ni tražena građevinska dozvola, sav taj dugogodišnji nemar doveo je do velike tragedije.

„Mato Mišković nije imao nikakve ovlasti prilikom građenja, projektiranja, nadzora ili uklanjanja građevine, niti je u takvim djelatnostima sudjelovao u bilo kakvom smislu”- kaže Miškovićev branitelj Joško Čeh iz Splita.

„Nikolu Rukavinu tereti se da je odlučio ne obustaviti radove i ne pokrenuti postupak ishođenja građevinske dozvole da bi izbjegao nadzor od strane javnopravnih tijela i na taj način posljedično omogućio korištenje zapaljivog materijala i time doveo u opasnost zaposlenike HEP-a” - kaže Čedo Prodanović, branitelj drugookrivljenog Nikole Rukavine.

image
Spomen ploča Davoru pozniaku, Ivici Zvrku i Matu Maškariću, djelatnicima HE Plat koji su izgubili život
Cropix

„Unutar HEP proizvodnje postoji pravilnik o zaštiti od požara i koji jasno definira radno mjesto koordinatora, a u konkretnom slučajuj to je bio Ivo Lise” - navodi branitelj optuženog Željka Starmana, odvjetnik Gordan Preglej.

„Okrivljeni niti je morao, niti je mogao imati bilo kakva saznanja o radovima na oblaganju zida strojarnice koji su ugovorili HE Dubrovnik i Spegra d.o.o., o proširenju, a zatim nezatvaranju otvora u zidu između kabelskog tunela i strojarnice” - navodi branitelj Ivice Nujića, odvjetnik Janjko Grlić.

„Nema dokaza da je Miljenko Vučić osnovano sumnjiv da je počinio kazneno djelo, te da okrivljeni nije mogao mijenjati projekt koji je stupio na snagu i po kojem je radio” - dodaje branitelj Miljenka Vučića, odvjetnik Zvonimir Hodak.

„HEP se ne smatra krivim za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret” - zaključuju branitelji HEP proizvodnje Zlatko Zrilić i odvjetnik Tomislav Matić.

Jeste li ovo dobro pročitali? Nitko se ne smatra krivim ni odgovornim, a u trenutku tragedije, svi navedeni imali su status odgovorne osobe. Iz svih izjava proizlazi da za požar, stradavanje i ozljede djelatnika hidroelektrane kao ni za smrt trojice djelatnika ne odgovara nitko, jer što se reče u narodu, nije znala lijeva što radi desna i obrnuto. A Davora Pozniaka, Mata Maškarića i Ivice Zvrka nema.

Teško se probiti kroz šumu akata

Spominju se neprekidno i 'kontrole javnopravnih tijela' koje su morale redovito nadgledati sve radove, pogotovo izmjene zidnih i stropnih obloga 'koje su na istom mjestu postojale dugi niz godina i to usprkos kontroli javnopravnih tijela'.

Okrivljenici Mato Mišković, Nikola Rukavina i Željko Starman bili su svjesni da se pojedini radovi cjelovite rekonstrukcije izvode mimo bilo kakvog institucionalnog nadzora i odobrenja, a odgovornost im proizlazi iz Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji HEP proizvodnje, iz rukovodne odgovornosti. Navedena kaznena djela učinili su iz neizravne namjere, piše u rješenju Županijskog suda u Dubrovniku. Možda je ovo i ključnih nekoliko rečenica iz optužnice, o svjesnosti radova, nedostataka, protupravnosti, rizika i opasnosti kao i nastupanja neželjenih posljedica.

image
Potvrđena optužnica za tragediju u Hidroelektrani Plat

Bez obzira na sve to, okrivljeni nastavljaju radove zbog njihove „veličine, važnosti i vrijednosti”. Učinjeni su propusti, zanemareni rizici, odlučeno je ne zaustavljati 'važan projekt', bez građevinske dozvole i na koncu, smatraju kako nisu ni za što odgovorni. Kršili su Zakon o gradnji, o protupožarnoj zaštiti, čovjek koji je znao sve o zapaljivim i nezapaljivim materijalima nabavlja i odlučuje se za zapaljive za visokorizičnu strojarnicu i pazite sad, za protupožarne prolaze, u pogonu kakav je hidroelektrana, svjestan rizika u slučaju požara i njegovog širenja, smatrajući valjda da se požar neće dogoditi. Vjerujemo da će se otkriti zašto. Da je materijal odgovarao svim propisima, do tragedije vjerojatno ne bi došlo, ili barem ne u ovolikim razmjerima jer su se Pozniak, Maškarić i Zvrko, utvrđeno je očevidom i toksikološkim nalazima, ugušili ugljičnim monoksidom i u posljednjem pokušaju spašavanja utopili zbog stanja teškog trovanja i koncentracije toksina. Čeka se datum početka kaznenog postupka i naznake mira barem za tri dubrovačke obitelji.

image
Doris Košta
Cropix
Odvjetnica Doris Košta

Ne mogu se nikako oteti dojmu kako su uopće Ured za prostorno uređenje, ali i inspekcije mogli dati uporabnu dozvolu. Kad izlazite na inspekcijski nadzor zasigurno ne vjerujete onome što vam govore oni koji vam pokazuju. To je propust u okviru inspekcija Državnog inspektorata, a bogami i propust policije koja daje sigurnosne procjene kod građevina kad je riječ o protupožarnoj zaštiti.-izjavila je odvjetnica obitelji oštećenih Doris Košta

24. travanj 2024 04:43