StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVREMENSKA PROGNOZA

Dokad ćemo ‘skapavati‘ na plus 30, ima li nade za osvježenje? Donosimo detaljnu prognozu za cijeli tjedan

Piše Dalmacija SD
3. srpnja 2022. - 10:00

I sljedećih dana u Dalmaciji nas očekuje nastavak sunčanih i vrućih dana.

- Na sjevernom Jadranu vruće, od jutra vrlo toplo, a još, osobito pod Velebitom, i relativno vjetrovito - lokalno će biti jake bure. Danju umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak, temperatura oko 33 °C.

U Dalmaciji nastavak sunčanih i vrućih dana s visokom opasnosti od vrućine, osobito na obali, gdje će noć biti vrlo topla. Ujutro na sjeveru umjerena bura, danju sjeverozapadnjak, zapadnjak i jugozapadnjak. Vjetar izraženiji sredinom dana u šibenskom i kornatskom akvatoriju. More malo i umjereno valovito. Najviša temperatura od 32 do 36 °C.

Na krajnjem jugu pretežno vedro i vruće, uz nastavak visoke opasnosti od vrućine zbog vrlo tople noći i vrućeg dana, tijekom kojeg temperatura u zaobalju može porasti i do 37 °C - prognozirao je Izidor Pelajić za HRT.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Ni more, čija je temperatura 28 °C, ni uglavnom slab vjetar s mora neće pružati znatnije osvježenje. Ni danas, a ni idućih, na Jadranu pretežno vedrih i vrućih dana. U utorak na sjevernom dijelu, osobito popodne u Istri, može biti pljuskova i grmljavine, no oni neće donijeti zamjetnije osvježenje - češće sparinu. U sunčanu srijedu uz buru danju ipak malo manje vruće. Vjetar do tada slab, popodne umjeren - s mora, a na sjeveru i bura.

Sunce nas, dakle, nastavlja pošteno grijati bar do sredine idućeg tjedna. I dok je opasnost od vrućine manje izražena na kopnu, UV indeks vrlo je visok gotovo posvuda pa je izlaganje suncu sredinom dana najbolje ograničiti - ako je moguće - savjetuje Pelajić za HRT.

U drugom dijelu tjedna i na moru bi vrućina trebala popustiti, s prodorom hladnijeg i nestabilnijeg zraka sa sjevera koji će biti praćen burom i za sada vrlo upitnim količinama kiše.

Državni hidrometeorološki zavod za nedjelju i ponedjeljak izdao je upozorenja zbog iznimno visokih temperatura. 

image

Imotski

DHMZ/Screenshot
image

Split 

DHMZ/Screenshot

Tako je za danas za Kninsku regiju izdano žuto, a za Riječku, Splitsku i Dubrovačku regiju narančasto upozorenje zbog iznimno visokih temperatura. 

image

Knin

DHMZ/Screenshot
image

Sinj

DHMZ/Screenshot

Za ponedjeljak narančasto upozorenje ponovno je izdano za Riječku, Splitsku i Dubrovačku regiju. 

image

Šibenik 

DHMZ/Screenshot
image

Zadar

DHMZ/Screenshot

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je analizu temperatura u lipnju. Prema njihovim podacima u lipnju 2022. temperaturne prilike bile su ekstremno tople na čitavom teritoriju s temperaturama koje su bile 3,0 - 4,3 °C više od prosjeka za razdoblje 1981.-2010.

Prema anomalijama srednje temperature zraka u odnosu na prosjek, na meteorološkim postajama Zadar, Lastovo, Ploče i Slavonski Brod, ovogodišnji lipanj je bio najtopliji od kada se provode mjerenja.

image
Paun Paunović/Cropix

Na 20 glavnih meteoroloških postaja DHMZ-a lipanj 2022. bio je drugi najtopliji od 1961. godine dok je na ostalim postajama bio među 4 najtoplija. Pored visokih temperatura, u lipnju su na području sjevernog Jadrana i Gorskog Kotara prevladavale i sušne prilike.

Na 30 postaja koje se koriste u ocjeni klime tijekom čitavog mjeseca srednje dnevne temperature zraka bile su iznad lipanjskog prosjeka, izuzev na pojedinim postajama tijekom kratkog razdoblja od 8. - 10. lipnja. Na postaji Zavižan temperature su krajem mjeseca bile za 10 °C više od prosjeka koji iznosi 10,5 °C. I na ostalim postajama su četiri posljednja dana lipnja bila za 4,4 °C do 10,6 °C toplija od lipanjskog prosjeka.

image
Paun Paunović/Cropix

Iz DHMZ-a navode da je kraj lipnja ponajviše obilježen toplinskim valom posljednjih dana u mjesecu. Lipanjski toplinski val u Hrvatskoj trajao je 4 dana i nastavio se početkom srpnja, a Državni hidrometeorološki zavod redovito je izdavao upozorenja na potencijalnu opasnost od toplinskog vala.

Cijelu analizu možete pročitati na linku

25. travanj 2024 09:11