StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOŽARI U HERCEGOVINI|

DOK VATRA PRIJETI MOSTARU: Milorad Dodik blokira uporabu vojnih helikoptera za gašenje!

Piše dv
16. kolovoza 2021. - 13:19

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović pozvali su u ponedjeljak visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i okonča blokade koje nameće Milorad Dodik sprječavajući angažiranje vojnih helikoptera za gašenje požara koji se šire diljem zemlje, donosi Hina, a prenosi Jutarnji list.

"Pozivamo visokog predstavnika da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle uporabiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju", stoji u izjavi Komšića i Džaferovića objavjenoj nakon još jedne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj je Dodik odbio sudjelovati.

Takve izričite odredbe iz Zakona o obrani sada koristi Dodik kako bi blokirao angažiranje vojnih helikoptera za gašenje požara na nepristupačnim područjima a oni su se u proteklih desetak dana pojavili u različitim dijelovima zemlje.

Blokadu rada Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i državnog parlamenta nametnuli su političari iz Republike Srpske predvođeni Dodikom a na taj korak su se odlučili kako bi pokušali spriječiti provedbu izmjena Kaznenog zakona BiH koje je potkraj srpnja nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Tim je izmjenama zakona kao kazneno djelo kvalificirano nijekanje ratnih zločina, uključujući genocid u Srebrenici što vlasti RS uporno odbijaju priznati kao sudski dokazane činjenice.

19. travanj 2024 14:46