StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEkstremne mjere

Djelatnici bolnice kojima je spuštena plaća jer se nisu cijepili zatočili i pretukli ravnatelja, a njegovom zamjeniku strgnuli odjeću

Piše PSD
5. siječnja 2022. - 20:09

Zdravstveni radnici koji prosvjeduju protiv obveznog cijepljenja medicinskog osoblja na francuskom karipskom teritoriju Guadeloupea pretukli su ravnatelja lokalne bolnice i strgali odjeću s njegovog zamjenika. Kako javljaju lokalni mediji, incident se dogodio u utorak, a u njemu je sudjelovalo oko 50 članova sindikata zdravstvenih radnika. Gaby Clavier, glavna tajnica sindikalnog odjela, rekla je da su se okupili ispred Sveučilišne bolnice u Guadeloupeu kako bi "vratili svoj novac". Ranije je medicinsko osoblje koje nije postupilo u skladu s obvezom podvrgnuto odbitcima od plaće. Necijepljeni zdravstveni djelatnici također su trebali biti suspendirani nakon roka 31. prosinca koji su odredile vlasti, donosi Slobodna Dalmacija.

Bolnica je objavila priopćenje u kojem se navodi da su prosvjednici blokirali ulaz, zarobivši ravnatelja medicinske ustanove i nekoliko drugog osoblja unutra na nekoliko sati. Kada su pokušali napustiti zgradu uz policijsku pratnju, prosvjednici su navodno "udarili redatelja u rebra", a zatim mu je jedan od prosvjednika zadao snažan udarac glavom koji ga je "zamalo nokautirao". Jednom od njegovih zamjenika strgnuta je odjeća. Također je rečeno da su demonstranti "ozbiljno oštetili" vozilo službenika bolnice. Priopćenje je zaključeno osudom “nasilja i zastrašivanja” nad bolničkim osobljem, te isticanjem da je 95 posto radnika u ustanovi primilo cjepivo protiv Covida.

Napad se poklopio s konferencijom za novinare koju su održale skupine koje su se protivile obvezi cjepiva i tzv. zdravstvenoj propusnici. Guadeloupe, francuska prekomorska regija u jugoistočnom dijelu Karipskog mora, zahvaćena je prosvjedima protiv obaveznog cijepljenja protiv Covida od studenog prošle godine. Demonstracije su i dosad često prerasle u nerede. Francuska je čak morala poslati policijsko pojačanje na taj teritorij. Međutim, prosvjedi ne pokazuju znakove jenjavanja, s nezadovoljnicima koji su krajem prosinca provalili i u lokalnu vijećnicu. Ono što je počelo kao demonstracije protiv Covid mjera od tada je preraslo u pokret sa širim spektrom zahtjeva, uključujući pristup čistoj pitkoj vodi, bolju infrastrukturu, više zapošljavanja i povećanje plaća.

25. travanj 2024 15:06