StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA RUBU SIROMAŠTVA

Djedovi i bake u Hrvatskoj jedva da imaju i za sebe, a moraju uzdržavati unuke

Piše slobodna dalmacija
1. prosinca 2020. - 09:02
Pakao! Nema druge riječi koja bi zornije opisala stanje u kojemu se trenutačno nalaze brojne bake i djedovi koji su prisiljeni plaćati uzdržavanje unucima umjesto roditelja koji tu obvezu ne ispunjava. Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) obraća se sve više baka i djedova tražeći pravnu pomoć u sporovima radi prisilnog ostvarenja prava na uzdržavanje usmjerenog protiv njih. To ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji!

Upozorava na to Jasna Petrović, predsjednica SHU-a, koja je zajedno s mr. Višnjom Fortunom, predsjednicom Matice umirovljenika Hrvatske, uputila Ministarstvu pravosuđa i uprave te Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike zahtjev za žurnom izmjenom Obiteljskog zakona i Zakona o privremenom uzdržavanju kao i Ovršnog zakona s ciljem da se zaustavi prisila po kojoj su bake i djedovi dužni plaćati uzdržavanje unucima, kada to neodgovorni roditelj iz tko zna kojeg razloga ne čini. Točnije, traže da se ta obveza za bake i djedove ukine, piše Slobodna Dalmacija.

Linija siromaštva

Ne samo što su u vrijeme COVID krize najugroženija skupina koja se mora posebno čuvati, nego su mnogi od njih izloženi dodatnom stresu jer im prijete ovrhe ili gledaju kako i sami preživjeti.

- Sramotno je što je u vrijeme Kukuriku koalicije i tadašnje ministrice socijalne politike Milanke Opačić uopće uvedena takva obveza u Obiteljski zakon. Reagirali smo odmah i tražili da se to ukloni, ali do danas to pitanje nije riješeno. Umjesto dobrobiti za djecu, ona su dodatno traumatizirana zbog obiteljskih sukoba vezanih uz uzdržavanje, a bake i djedovi dovedeni na rub egzistencije - kaže Jasna Petrović.

Podsjetimo, članak 288. stavak 2, Obiteljskog zakona propisuje da, ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju, što određuje sud.
- Takvo rješenje ne postoji ni u jednoj zemlji u Europi. U takvim slučajevima najčešće država, a negdje i lokalne vlasti, jamče privremeno i zakonsko uzdržavanje djeteta, osim u slučajevima ako bake i djedovi imaju status staratelja - objašnjava Jasna Petrović, dodajući kako se na ovaj način dodatno narušavaju ionako narušeni obiteljski odnosi, a bake i djedovi kažnjavaju.

Danas je 61 posto mirovina ispod hrvatske linije siromaštva od 2710 kuna, a svaki treći umirovljenik u riziku je od siromaštva - podsjeća ona.
- Međutim, i principijelno se protivimo da bake i djedovi budu obveznici plaćanja uzdržavanja za svoje unuke, a osobito da se u članku 173. Ovršnog zakona propisuje obveza plaćanja tri četvrtine mirovine za uzdržavanje. Stavak 2 tog članka treba promijeniti tako da za umirovljenike od ovrhe bude izuzeto tri četvrtine mirovine - poručuju iz Sindikata i Matice.

Pomogli bi, ali ne mogu

Jasna Petrović kaže kako nemaju precizne podatke o tome koliko je danas baka i djedova prisiljeno plaćati uzdržavanje unučadi, međutim i Sindikatu i Matici oni se u zadnje vrijeme učestalo javljaju.
- Jedna gospođa koja je posjetila naše savjetovalište toliko je silno plakala da sam je čula iz druge sobe. Dobila je ovrhu jer nije mogla plaćati uzdržavanje. Kaže: „Ja želim pomoći, ali ne mogu“.

Bake i djedovi daju puno bez obzira hoće li ih zakon kazniti ili ovršiti. Najprije misle na svoje unuke, a onda na sebe. Ali neki jednostavno ne mogu. Naravno, ima i onih koji su bolje situirani, ali to nipošto ne bi smjela biti zakonska obveza baka i djedova - ističe mr. Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Sindikat i Matica traže donošenje učinkovitog mehanizma naplate uzdržavanja od strane roditelja, a nužnim smatraju i hitno osnivanje državnog alimentacijskog fonda koji bi se aktivirao u slučajevima kada roditelj zbog gubitka posla ili bolesti nije u mogućnosti podmirivati financijske obveze prema djetetu, određene pravomoćnom sudskom odlukom. Tako bi se, ističu potpisnici, propisalo i kako bi isplaćena sredstva iz alimentacijskog fonda roditelj vratio kada pronađe posao ili ozdravi, odnosno, moglo bi ga se ovršiti u korist države.

Kako žive hrvatski umirovljenici

- 61 posto mirovina je ispod hrvatske linije siromaštva od 2710 kuna;
- svaki treći umirovljenik u riziku je od siromaštva;
- prosječna mirovina u lipnju: 2525 kuna – 650 tisuća umirovljenika prima manje od tog iznosa;
- u slučaju prosječne mirovine, umirovljeniku nakon ovrhe ostane 631,25 kn za život;
- najnižu mirovinu, onu ispod 1700 kn, prima četvrtina umirovljenika;

Sud odlučuje o uzdržavanju

Uvažavajući činjenicu da većina umirovljenika nije u mogućnosti od mirovina izdvajati značajnije iznose, a da pri tome ne ugrozi vlastitu egzistenciju, te uvažavajući inicijative Sindikata umirovljenika Hrvatske koje se odnose na obvezu uzdržavanja unuka od strane bake i djeda, Ministarstvo će prijedlog promjena uzeti u obzir prilikom predlaganja zakonskih rješenja, vodeći računa prije svega o dobrobiti djeteta – najavljuju iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ministra Josipa Aladrovića.

U odgovoru koji su dostavili podsjećaju kako odluke o obvezi uzdržavanja od strane bake i djeda donosi sud, ali da ima mnogo onih koji dragovoljno i bez odluke suda uzdržavaju dijete u slučaju kada jedan od roditelja tu obvezu ne ispunjava.

Točne podatke o broju baka i djedova koji plaćaju uzdržavanje unučadi jer jedan od roditelja to ne čini Ministarstvo nema "s obzirom na to da odluke o uzdržavanju donosi sud“.

Temeljem statističkih podataka Ministarstva, centri za socijalnu skrb su u 2015. i 2017. godini zaprimili po 20, u 2016. 28 odluka, 2018. godine deset odluka o uzdržavanju unuka, a 2019. njih 32, piše Slobodna Dalmacija.
18. travanj 2024 17:49