StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMIŠLJENJA SU PODIJELJENA

DEVASTACIJA ILI POPRAVAK OŠTEĆENE PODLOGE? Nalijeva se beton u more ispred hotela Adriatic u Orebiću

Piše morski.hr
Foto: morski.hr/čitatelj
14. siječnja 2020. - 20:02
Devastacija pomorskog dobra diljem hrvatske obale poprimila je već epidemijske razmjere. A opravdanja kojeg sebi daju ljudi kako bi more nalijevali betonom već spadaju u domenu uvjeravanja „Vjeruješ li ti meni ili svojim očima?“. Slučaj na koje nas upozorava čitatelj s Orebića na Pelješcu govori upravo to, piše morski.hr.

– To su, nazovimo ih, privatni poduzetnici. Počelo je s laganim nasipanjem, a s godinama se samo širi i to isključivo na more, a ne prethodno kopno. Na svoju ruku rade privatne plaže za svoje hotelčiće. To je betoniranje mora na svoju ruku, a toga nema ni u Bangladešu – započinje priču stanovnik Orebića koji nas je upozorio na bagere ispred hotela Adriatic u tom mjestu.

– Radovi traju već par dana. Bageristu smo nas par mještana rekli da nasipaju pomorsko dobro i čovjek je rekao ok i maknuo se. Nema ni ploče za izvođača radova, niti igdje piše tko plaća radove i ne može mu nitko ništa. Dotični gospodin je potkovan novčano i s vezama u lokanoj samoupravi, a ovdje vlada parola „Nemoj se bosti s rogatim jer možeš nastradati“. Zamislite da dođete na more nalijevati beton u more. Prije 2-3 dana obaviještena je Lučka kapetanija u Dubrovniku s jednog telefona, a s drugog je obaviještena Lučka kapetanija u Korčuli koja je obavijestila podružnicu u Orebiću i apsolutno ništa nije napravljeno, radovi su nastavljeni – žali nam se čitatelj.

Nazvali smo i Lučku kapetaniju, ali tamo nam je odgovoreno da su dobili zabranu komuniciranja s novinarima, tako da sva komunikacija o djelovanju na pomorskom dobru ide preko Zagreba, odnosno Ministarstva mora.

Zvali smo i vlasnika hotela “Adriatic” Igora Mikulića kako bi se očitovao o ovom slučaju. Kad smo mu se predstavili,  odgovorio je da je na sastanku te predložio da pošaljemo upit elektronskom poštom. Na ponovljene pozive sutradan nije nam se javljao, a do zaključenja ovog teksta nije nam niti odgovorio na pisane upite.

Načelnik općine Orebić Tomislav Ančić potvrdio nam je da su bageri na pomorskom dobru, ali to pravda obnovom obalnog pojasa nakon devastacije koju je učinilo jako jugo 13. studenog 2019. godine.
– Počeli smo s obnovom a ako se bilo koji privatnik uključi i smanji troškove, mi to pozdravljamo. Jugo je 13. 11. potkopalo zidove i nije ni centimetra prošireno. Pošto nam doslovno bježe plaže, mi idemo na postavljanje kamenih pera. Uvrštena je sanacija obale cijelom dužinom. Da bi se formirala plaža, ne trebate izmjenu i dopunu prostornog plana – ispričao nam je Ančić.

Plaća koncesiju za suncobrane, pa može betonirati more?
Na više puta ponovljena pitanja – znači li to da pozdravlja angažman građana u betoniranju i proširivanju obale i na temelju kojeg pravilnika ima takvo odobrenje te zašto nema obavezne ploče kojom se označava gradilište, odgovara:
– Sutra ćemo, evo i opet izaći na teren da vidimo o čemu se radi. Privatnik to može u ime i za račun jedinice lokalne samouprave. To je u planu gospodaranja javnim pomorskim dobrom. On plaća koncesiju za koncesijsko odobrenje a jedinice lokalne samouprave daju dozvolu. Uredno sveke godine traži koncesijsko odobrenje za ležaljke i suncobrane – opravdao je načelnik Orebića nalijevanje betonom mora ispred hotela “Adriatic” i time potvrdio da to radi vlasnik spomenutog hotela, a u ime općine.

Spomenuti poduzetnik Mikulić je tijekom velikog požara na Pelješcu 2018. godine, prema kazivanju i fotografijama jedne mještanke koja je to objavila na društvenim mrežama, iskrenuo kamion pun krupnog otpada na požarište. Kako je pisala Slobodna Dalmacija, branio se tada da je ta zemlja u njegovom vlasništvu i da je na svoju zemlju iskrenuo otpad i sa svoje zemlje ga pokupio. U ovom sad slučaju, more svakako nije u njegovom vlasništvu.

Spomenimo i to da je prema podacima Turističke zajednice općine Orebić Igor Mikulić inače član turističkog vijeća Orebića, čiji je predsjednik upravo načelnik Tomislav Ančić.

U međuvremenu nam je pristigao odgovor načelnika Ančića u kojem potvrđuje da obalu betonira spomenuti poduzetnik.
Odgovor prenosimo u cijelosti:
“Uslijed olujnog juga, (u studenom i prosincu 2019. godine) koje je tada poharalo obalu na području Općine Orebić, te nanijelo veliku materijalnu štetu, trenutno se na nekim lokacijama popravljaju oštećeni dijelovi obale. Jedno od tih mjesta je područje podno hotela Adriatic u Orebiću, gdje je olujno nevrijeme porazbacalo kamenje i oštetilo podlogu (kameno betonsku), na kojoj je počivala plaža. Trenutni radovi izvode se u pravcu popravka oštećene podloge plaže kako bi ona mogla zadržavati plažni šljunak. Navedene radove izvodi Igor Mikulić vlasnik hotela Adriatic o svom trošku a za korist Općine Orebić”, stoji u odgovoru kojeg potpisuje načelnik općine Orebić Tomislav Ančić, piše morski.hr.

I dalje ostaje nejasno po kojem zakonskom ili pravnom aktu smije betonirati more i proširivati obalu, zašto ispred gradilišta na temelju članka 134. Zakona o gradnji nema ploče kojom se označuje gradilište i prema kojem se to izvedbenom planu stvaraju novi gabariti obale?
20. travanj 2024 05:28