StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI BOGATI PLAĆAJU KAZNE

Deutsch Bank kažnjena s 630 milijuna eura

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
31. siječnja 2017. - 15:50

Zbog povezanosti s pranjem novca svojih klijenata u Rusij, Deutsch Bank su britanski i regulatori iz SAD kaznili sa 630 milijuna eura. Naime, kupovanjem i prodajom dionica posredstvom podružnica Deutche bank u Moskvi, Londonu i New Yorku klijenti su iz Rusije ilegalno prenijeli 10 milijardi US dolara. Model djelovanja je bio ustaljen na način da bi klijenti rubljama kupili dionice u Moskvi, a potom bi njihovi suradnici prodali te dionice po istoj cijeni putem podružnice u Londonu.

Naknadnom je istragom utvrđeno kako je banka propustila 'brojne prilike' za otkrivanje, istragu i zaustavljanje takvog djelovanja. Regulatori su zamjerili banci da je poslovala na 'nesiguran i nezdrav' način. Američki i britanski istražitelji su tijekom istrage otkrili kako su te pojave u poslovanju banke bile od 2011. do 2015. godine, a iz Deutsche bank su javnosti poručili da su surađivali s regulatorima te da su izdvojili sredstva za namirenje nagodbe. 

"Pretvaranjem rublji u US dolare kroz trgovanje dionicama koje nije imalo vidljivu ekonomsku svrhu postizani su neprikladni ciljevi te izbjegavani zakoni- ističe se u službenim dokumentima nagodbe s SAD- regulatorom koji je banku kaznio s 425 milijuna USD dok je kazna u Velikoj Britaniji iznosi oko 204 milijuna USD.

20. travanj 2024 02:03