StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNABAVLJENO 8.000 DOZA ZA DUBROVAČKO-NERETVANSKU ŽUPANIJU

DANAS KREĆE Kome Zavod za javno zdravstvo preporučuje cijepljenje protiv gripe?

Piše DV
6. studenog 2019. - 13:05
Cijepljenje protiv gripe za sezonu 2019./2020. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zbog distribucije cjepiva kod većine cjepitelja počinje danas ili do kraja tjedna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, za potrebe Dubrovačko-neretvanske županije, nabavio je 8.000 doza cjepiva protiv gripe, što je oko 10 posto više nego lani. Količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni, objavio je Zavod za javno zdravstvo DNŽ na svojim stranicama.

Ovosezonsko četverovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2019./2020., odnosno sadrži dva podtipa virusa gripe A (H1N1 i H3N2) i dva tip virusa gripe B. Ove sezone nabavljeno je cjepivo Vaxigrip Tetra, a Zavod za javno zdravstvo objavio je i upute o lijeku te sve potrebne informacije o cijepljenju.

Cijepljenje preporučuju osobama životne dobi 65 godina i starijima, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijentima s kroničnim oboljenjima posebice oboljenjima srca i pluća uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama. Također, preporuka je da se cijepe odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom itd.), djeca i adolescenti (6 mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influencu)
u slučaju da se neka od osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, npr. kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl., djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni djelatnici i trudnice.

"Tijekom studenog će se cijepiti isključivo osobe iz gore navedenih kategorija, za koje je cijepljenje besplatno. Krajem studenog ćemo na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost kasnijeg korištenja centralizirano nabavljenog cjepiva za cijepljenje uz naplatu osoba koje ne pripadaju ovim kategorijama. Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe, mogu se cijepiti bilo kada „komercijalno“ nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom", napominju iz Zavoda.

Svaki liječnik primarne zdravstvene zaštite može naručiti putem ljekarne ili veledrogerije cjepivo za osobe koje ima u skrbi i cijepiti ih uz naplatu u bilo koje vrijeme. Cijepljenje odraslih se provodi kod izabranih liječnika obiteljske medicine, djece u pedijatrijskim ambulantama svojih izabranih pedijatara, a zdravstveni djelatnici mogu se cijepiti u Odjelima za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.
23. travanj 2024 06:43