StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTLO NE MIRUJE |

‘ČUO SE PRASAK, SVJETILJKE SU SE POMICALE‘ Potres jačine 4,5 po Richteru pogodio Austriju

Piše Dv
20. siječnja 2021. - 11:27

Potres magnitude 4,5 po Richteru zatresao je u srijedu ujutro središnju Austriju, objavio je EMSC.

Tlo je podrhtavalo u 8.30 sati kod mjesta Hall u pokrajini Štajerskoj, 77 kilometara jugo-jugoistočno od Linza, a epicentar potresa bio je na dubini od osam kilometra. Austrijski mediji javljaju da zasad nema dojava o šteti.

Živimo u seizmološki nemirnim vremenima, svako toliko podrhtava tlo. Krajem prosinca potres u Hrvatskoj ostavio je teške posljedice, a treslo s tada i u Štajerskoj. Nakon toga osjetilo se nekoliko naknadnih podrhtavanja, javlja Kronen Zeitung, a prenosi Jutarnji.

"Čuo se prasak, svjetiljke su se pomicale", napisao je čitatelj Kronen Zeitunga iz Gornje Štajerske. Nakon nekoliko sekundi prestalo se tresti.

Potres ove jačine pogodi Austriju svakih četiri do pet godina. Trebao se osjetiti i u drugim dijelovima zemlje, ali podrhtavanje primjerice u Grazu nije bilo toliko uočljivo kao za potresa u Hrvatskoj kod Petrinje 29. prosinca, piše Kronen Zeitung. To je vjerojatno zbog male dubine od osam kilometara, rekla je stručnjakinja za potres pri ZAMG-u (Središnji zavod za meteorologiju i geodinamiku) Fee-Alexandra Rodler.

Prema njezinim riječima, zasad nema izvješća o oštećenjima zgrada, ali da je moguće da je bilo pukotina na zidovima ili opadanja žbuke sa zidova.

Stanovnici područja ostavili su i na stranici EMSC-a dojmove nakon potresa: 'Došla mama da pobjegne od potresa, a kad i ovdje počelo tresti', tlo se treslo dvije sekunde', 'Namještaj se tresao, trajalo je 3-4 sekunde', 'u Salzburgu se lagano osjetio' i slično, piše Jutarnji.

Javio se i jedan Hrvat koji je upravo stigao u Austriju: 'Prvo u Hrvatskoj, a sada u Austriji. Jučer sam došao iz Hrvatske, jer mi je kuću uništio potres, a sada ovo dolazi. Nadam se da vam se ništa nije dogodilo. Molim za sve Hrvate da to prestane. To više nije normalno'.

20. travanj 2024 04:58