StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZASTRAŠUJUĆI UVJETI

Čovjeka živog pojele stjenice: ‘Tijekom 20 godina nisam vidio ovakvo nešto..‘

Piše Laura Vidović/JL
15. travnja 2023. - 14:21

Odvjetnik obitelji muškarca koji je preminuo u ćeliji zatvora u Atlanti tvrdi da su ga živog pojeli insekti i stjenice, prenosi BBC News.

Lashawn Thompson bio je osuđen zbog prekršaja i smješten na psihijatrijski odjel zatvora Fulton County nakon što su ga službenici proglasili mentalno bolesnim.

Prema izvješću medicinskog istražitelja okruga Fulton, pronađen je tri mjeseca nakon uhićenja bez svijesti u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Nakon bezuspješnih pokušaja reanimacije od strane lokalne policije i medicinskog osoblja, proglašen je mrtvim.

Obiteljski odvjetnik Michael D. Harper objavio je fotografije na kojima se vidi tijelo Thompsona ‘izrešetano‘ ugrizima kukaca.

Zatražio je kriminalističku istragu i medijima je priopćio da je tužba u tijeku, donosi Jutarnji list

- Gospodin Thompson pronađen je mrtav u prljavoj zatvorskoj ćeliji nakon što su ga živog pojeli insekti i stjenice, rekao je Harper nadodajući da nije zaslužio takav tretman.

Tvrdi da zatvorska evidencija pokazuje da su pritvorski službenici i medicinsko osoblje primijetili da se Thompsonu zdravlje pogoršava, ali nisu ništa poduzeli kako bi mu se pružila pomoć.

image

Zatvorska ćelija Zatvorska ćelija Lashawna Thompsona

Facebook/yolanda Veal//

U izvješću medicinskog istražitelja piše da je u njegovoj ćeliji na psihijatrijskom odjelu bila teška najezda stjenica, ali istovremeno navodi da nema jasnih znakova traume na Thompsonovom tijelu.

Također je uzrok smrti naveden kao "neutvrđen". Fotografije koje je objavio odvjetnik pokazuju Thompsona čije je lice i torzo prekriveno bubama, kao i iznimno loše higijenske uvjete njegove ćelije.

Michael Potter, entomolog sa Sveučilišta Kentucky koji se specijalizirao za stjenice, rekao je da su uvjeti u zatvoru koji se vide na slikama užasni.

- Bavim se stjenicama više od 20 godina, nikada nisam vidio ništa na ovoj razini, nadodao je.

Prema njegovom stručnom iskustvu, ugrizi stjenica obično nisu smrtonosni, ali u rijetkim slučajevima produljena izloženost masivnoj najezdi stjenica može izazvati tešku anemiju, koja može biti smrtonosna ako se ne liječi.

- Stjenice se hrane krvlju, a vrlo velik broj stjenica hrani se vrlo velikim količinama krvi, objasnio je Potter.

U drugim ekstremnim slučajevima žrtve mogu doživjeti alergijsku reakciju i pasti u anafilaktički šok, koji također može biti smrtonosan.

- Nije tajna da dotrajali i brzo propadajući uvjeti trenutnog objekta nevjerojatno otežavaju postizanje cilja pružanja čistog, dobro održavanog i zdravog okoliša za sve zatvorenike i osoblje, navodi se u priopćenju ureda šerifa okruga Fulton.

Ured koji vodi zatvor, najavio je potpunu istragu o okolnostima smrti gospodina Thompsona.

Zatvor je također ažurirao protokole za sigurnosne obilaske kako bi započeli rješavanje sanitarnih uvjeta.

- Istraga koja je u tijeku ispituje pojedinosti u vezi s pruženom medicinskom skrbi i na kraju će utvrditi je li bilo kakva kaznena prijava opravdana u ovom slučaju, priopćili su.

Šerifov ured također je ponovio poziv za izgradnju novog i većeg zatvora kako bi se omogućila elitna razina skrbi, usluga mentalnog zdravlja, sigurnosti i čistoće.

Povjerenici proučavaju izvedivost planova za novi zatvor okruga Fulton, koji ima dugu reputaciju prenapučenosti, manjka financija i nehigijenskih uvjeta.

16. travanj 2024 16:42