StoryEditor
Hrvatska i svijettko bi doli...

Čovjek koji je spriječio Trumpa u provedbi državnog udara mogući je novi predsjednik SAD-a. Pri jurišu na Kapitol htjeli su ga ubiti kao izdajnika

Piše Davor Krile/sd
17. lipnja 2022. - 19:50

Bivši šef Bijele kuće Donald Trump vršio je pritisak na svog potpredsjednika Mikea Pencea da poništi rezultate izbora na kojima je Trump poražen, iako mu je više puta Pence ukazivao kako nema ovlasti za to, izjavili su nekadašnji pomoćnici bivšeg američkog potpredsjednika pred parlamentarnim odborom koji istražuje vandalski masovni napad na američki Kongres 6. siječnja 2021, piše Slobodna Dalmacija.

image

Sljedbenici Trumpa i trumpizma u parlamentu

Saul Loeb/Afp

Mike Pence je u brojnim svjedočenjima konzervativnih kolega opisan kao 'heroj trenutka', čovjek koji odolio pritisku šefa i odlučno rekao 'ne' izloživši sebe pogibelji, te time spasio Ameriku i njezine demokratske institucije od nasilne revolucije. Zbog svoje hrabrosti našao se blizu smrtnoj opasnosti, zaključili su istražitelji, a potpredsjednica Istražnog odbora, republikanka Liz Cheney, pustila je snimku gdje Pence osobno govori kako Trump nije bio u pravu kad je tvrdio da može poništiti izbore i tražio od njega da to provede.

image

Heroj, a ne zločinac: Mike Pence

Joe Raedle/Afp

Među brojnim svjedocima, novinarima, kongresmenima i građanima na ovome istražiteljskom saslušanju koje je pred milijunskim auditorijem izravno prenošeno na televiziji nije bilo samog junaka prošlogodišnje 'siječanjske drame': Pence je bio na putu u Ohio kako bi promovirao američku energetsku dominaciju. No, brojni analitičari najavljuju kako je istražiteljska 'beatifikacija' bivšega Trumpova potpredsjednika u njegovoj odsutnosti gotovo siguran uvod u Penceovu predsjedničku kandidaturu u Republikanskoj stranci uoči izbora 2024. Prije toga će, sasvim sigurno, morati do kraja odbaciti stigmu izdajnika koju mu lijepe Trump i njemu bliski konzervativni krugovi.

image

Nasilje kao politički alat: ako ne ide izborima, ide jurišima

Roberto Schmidt/Afp

Čovjek koji je svoju lojalnost zemlji pretpostavio lojalnosti Donaldu Trumpu trebao bi postati prijelomna stranačka figura za raskidanje s tegobnim političkim naslijeđem kontroverznog narančastog bogataša. Isturajući Pencea kao političara koji je, za razliku od Trumpa, obavio svoju ustavnu dužnost, republikanski politički establishment prethodnika Joea Bidena u Bijeloj kući istodobno prokazuje kao teškoga šarlatana koji je bio u stanju vjerovati u besmislen plan konzervativnog profesora prava Johna Eastmana da se odbijanjem priznanja izbornoga poraza mogu održati na vlasti (ili proizvesti opći kaos).

image

Rulja u ime Trumpa osvaja Capitol

Olivier Douliery/Afp

Penceovo odbijanje da igra u tom cirkusu označilo je konačni kraj duge i plodnosne interesne veze slavnog dvojca. Trump je cvilio svom potpredsjedniku: "Ne želim vam više biti prijatelj ako to ne učinite”(ne poništite izborni rezultat). Rulja koja je potom u Trumpovo ime jurišala na Kongres znakovito je uzvikivala “Mike Pence je izdao Sjedinjene Američke Države, objesimo ga!” Računalna grafika pokazala je da je u tom trenutku Pence bio udaljen od pobunjenika samo 10-ak metara, jer je evakuiran iz Zastupničkog doma kad su ovi bili već u hodniku.

image

Dva ratna druga i poslijeratna neprijatelja

Mandel Ngan/Afp

Parlamentarni Odbor je registrirao da se povjerljivi doušnik ispovjedio FBI-ju kako bi krajnje desničarska skupina Proud Boys sigurno ubila Pencea da su imali priliku. Usprkos tome, sve do zadnjeg trenutka ovaj svetac i mučenik nije želio napustiti Kongres tvrdeći da „svijet ne smije vidjeti kako potpredsjednik bježi s Kapitola". Neki su čak pred istražnim odborom tvrdili da je Pence 'hrabro sam samcat stajao između Amerike i katastrofe'. Čini se da mu je u ime toga dana sve ono što je njemu prethodilo brzo i lako zaboravljeno: godine vjernoga i bespogovornoga služenja Trumpu kao desna ruka, bez ijedne naznake neslaganja.

image

Mike Pence: Trump je mrtav, živio trumpizam!

Joe Raedle/Afp

Analitičarka CNN-a, bivša specijalna agentica FBI-a Asha Rangappa je među rijetkima koji su se  odmah usudili javno zaključiti da Pence nije nikakav heroj, nego sinja kukavica. Njegov strah od Trumpa samo je u siječnju prošle godine nadjačao strah od neuspjelog državnog udara koji je u njegovo ime trebao organizirati, poručila je američkoj javnosti. 

18. kolovoz 2022 02:30