StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMNOŽE SE PRITUŽBE

Cijene na hrvatskim otocima posebno ‘skoče‘ tijekom sezone! Na Hvaru momentalno divljaju, lete u nebo, a nerijetko se događaju i prevare kupaca

Piše Mirko Crnčević/SD
7. kolovoza 2021. - 14:08

Da su cijene na našim otocima općenito znatno veće nego na kopnu, to se odavno zna. Trgovci tu činjenicu najčešće opravdavaju troškovima transporta, kao da se roba ne prevozi i u drugim dijelovima Lijepe naše, međutim, najgore je što se posljednjih godina kontinuirano suočavamo s činjenicom da se one tijekom turističke sezone i dodatno povećavaju, donosi Slobodna Dalmacija

Konkretno, cijene na otoku Hvaru momentalno divljaju, lete u nebo, a nerijetko se događaju i prevare kupaca, što ne trpe samo turisti, nego i domicilno stanovništvo toga škoja.

image
Zvonimir Barišin/Cropix

Zaposlenici u upravi Grada Hvara se, kako nam je rečeno, zadnjih dana u tom smislu suočavaju s nizom pritužbi građana, o čemu oni često pišu i na društvenim mrežama.

Primjerice navodi se da je cijena umaka "Presto Genovese Barilla' u "Studenca" bila 39,99 kuna, a u njihovom online shopu ga uopće nema. U to vrijeme u "Plodinama" u Jelsi je taj isti artikal snižen sa 27,99 na 16,99 kuna, a ljudi se pak pitaju zašto i te cijene uvijek moraju završavati na '... i 99 lipa', a u pravilu nitko tu lipu kupcima ne vraća, osobito ako kupujete samo jedan artikal.

Nadalje, cijena tjestenine "Pene Rigate" (500 gr) je u online shopu 8,99 kuna, a u Hvaru je 13,99 kuna. Cijena jedne litre viskija "Johnny Walker Red Label" je, koliko se sjećaju, 239,99 kuna, a u njihovom online shopu boca od 0,7 litara košta 129,99 kuna, dakle, još 3 dcl se dodatno naplaćuje čak 110 kuna. Prema tome, za jednu litru viskija mogu se kupiti gotovo dvije boce od 0,7 litara tog istog žestokog pića.

Situacija je, prema njihovim riječima, slična i u "Konzumu", vjerojatno i u drugim butigama na Otoku sunca. Kod njih umaka "Pesto Genovese Barilla" trenutno ni nema u ponudi, ali zato imaju tjesteninu "Penne Rigate" (500 gr). Cijena joj je u online shopu 10,99 kuna, a u njihovoj gradskoj trgovini 13,99 kuna. Jedna litra prethodno spomenutog viskija kod njih ćete platiti 194,99 kuna, mada je u online shopu 169,99 kuna. Cijena boci od 0,7 litara je 129,99 kuna, a u online shopu 114,99 kuna.

Trajno mlijeko "K plus 2,8 % m.m." je 5,99 kuna, dok bi prema onome što stoji u online shopu trebala biti 3,79 kuna. I tako bi do tko zna kada i u kojim sve trgovinama mogli nabrajati enormna povećanja ili neusklađenost cijena (suncokretovo ulje, mineralna voda...), a kupcima zaista nije jasno gdje su sve te naše inspekcije koje plaćamo iz državnog proračuna, kontrolira li to itko i sankcioniraju li se takva društveno neprihvatljiva ponašanja. Jedan Hvaranin nam je pak rekao da ih pitamo jesu li inspektori zaista zaduženi samo za 'sitni zub', jer u velikih butigijera po njegovim saznanjima oni uopće ni ne zalaze.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Potrebno je naglasiti da u ime Grada Hvara oštro osuđujemo takvu poslovnu politiku trgovačkih lanaca. Trend porasta cijena u sezoni postoji već nekoliko godina, pa smo iste artikle u lipnju plaćali skuplje negoli u svibnju, da bi se u jesen opet cijene donekle snižavale, ali ono čemu svjedočimo ovoga ljeta uistinu je nedopustivo.

Cijene osnovnih artikala skaču i do 50 posto, a da ne govorimo o razlici cijena u pojedinim slučajevima i do 200 posto. Jasno nam je da se mora zaraditi, ali takva poskupljenja pljuska su po licu svim otočanima i njihovim gostima. Kao da stanovnicima našeg otoka nije dosta da su i van turističke sezone cijene u trgovačkim lancima više i do 30 posto u odnosu na one na kopnu - komentirao je aktualne (ne)prilike koje itekako pogađaju sve ljude na škoju Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara.

20. travanj 2024 11:12