StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNI STOŽER

Capak: ‘Nismo zadovoljni s dinamikom isporuke cjepiva‘

Piše DV
22. siječnja 2021. - 11:52

Članovi nacionalnog Stožera iznose nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321, izvijestili su u priopćenju.

Preminule su 32 osobe, a testirano je 4 863 osoba, piše Jutarnji list

Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra zdravstva, iznijela je podatke i govorila o cijepljenju. Kazala je da je cijepljeno 55204 osobe bilo s jednom ili dvije doze cjepiva.

- Imali smo 643 novooboljela od 4863 testova, prije tjedan dana imali smo 715 novooboljelih od 5335 testiranja, a 8.1. imali smo 1098 novooboljelih od 6742 testiranja. U proteklom tjednu od ponedjeljka do petka imali smo ukupno 3819 novooboljelih a u ovom tjednu 3015, što je za 21,1 posto manje nego u prošlom tjednu. 14-dnevna incidencija je 245,2. Najvišu incidenciju u RH ima Sisačko-moslavačku županiju 428.0, a najnižu Istarska 114,5.Na ljestvici zemalja EU je Hrvatska po 14-dnevnoj incidenciji na sedmom mjestu. Nižu incidenciju ima samo šest zemalja, a sve ostale imaju višu - kazao je Krunoslav Capak. Kazao je da najvišu incidenciju ima Portugal. 

U testiranjima smo na 19. mjestu u EU, piše Jutarnji

- S obzirom na sastanak znanstvene platforme EU, ono što je jasno da je cijeli stručni i znanstveni svijet zabrinut s pojavama mutiranih varijanti virusa. U prvom redu zato što se dosta brže širi, sad već se dokazao još i treća varijanta koja je krenula iz Brazila. Najprije se pojavila u Ujedinjenom kraljevstvu i trećeg tjedna od pojave porast broja inficiranih je bio preko 50 posto. Varijanta u Brazilu za koju se najmanje znalo. Doima se da su to dodatne promjene u odnosu na UK i Južnu Afriku i čini se da bi taj virus mogao izbjeći dijelom odgovor antitijelima kod onih koji su ih razvili prirodno il cijepljenjem, a to može djelovati na serološka testiranja. Premalo se toga zna. Sve je više manje na razini percepcije i kratkotrajnog praćenja gdje se čini da soj iz Velike Britanije nije izazvao teže kliničke oblike i veći broj smrtnosti, ali što znamo o pritisku na zdravstveni sustav, pogotovo ako virus uđe u populaciju čiji se imunološki sustav ne može boriti s njim, definitivno se povisuje smrtnost. Ne nužno zbog samog virusa nego bolesti i infekcije. Jasno je da cijela Europa i znanstvenici su se složili da situaciju treba oprezno pratiti i pojačati kapacitete sekvenciranja i mogućnosti praćenja pojave već otkrivenih mutanata, ali i nekih drugih. Očito je da se ponovno ne ponaša kao njegova braća drugi koronavirusi nego je skloniji mutacijama. Kako vršimo represiju na njega, cjepivom i mjerama, virus će tražiti nove načine za širenje, a dijelom su to promjene u njegovom genomu, mutacije. Moramo biti iznimno oprezni, još uvijek je zimsko razdoblje i ima mogućnost širiti se brzo i kroz različite zemlje. S ovim mutacijama imamo određene spoznaje, ali ne zna se koliko su se te mutirane varijante proširile u kojim dijelovima svijete i koliko utječu na promjenu u kliničkoj slici jer je prerano donositi velike zaključke o tome, kao i na smrtnost. Prvi rezultati su bili ohrabrujući gdje se pokazalo da cjepiva u prometu djeluju na tu varijantu iz Velike Britanije, ali trebat će to dalje pratiti - kazala je Alemka Markotić.

Kazala je da će trebati vidjeti i koliko će serološki testovi biti adekvatni s obzirom na mutacije virusa. 

- Svi se nadamo da će postojeći testovi, cjepiva, način liječenja biti dobar i za nove varijante, ali je izniman oprez potreban na svim razinama - kazala je Markotić te dodala da su mjere važne za sprječavanje širenja novih varijanti virusa.

Stožer je govorio i o premijerovim riječima da će se vidjeti što će se od 1. veljače učiniti po pitanju popuštanja mjera.

- Na to nemam što dodati. Premijer je najavio jučer sastanak oko mjera koje će biti u nedjelju. Bit će članovi Stožera, nadležni ministri i unaprijed ne mogu ništa reći i najaviti jer to bi značilo da je taj sastanak samo neka formalnost, a on to nije kao što nikad nije bio - kazao je Davor Božinović te dodao da će se o svemu razgovarati.

Božinović je govorio i o inspekcijama u skijalištima i toplicama. 

- Nemam točne podatke. Jedan ugostiteljski objekt u jednim toplicama je kažnjen jer je radio, a nije smio raditi. Pojačane kontrole se provode - kazao je Božinović.

Božinović je kazao i koliko je kazni naplaćeno za nenošenje maske. 

- Naplaćeno je 99, a 853 upozorenja. Što se tiče Državnog inspektorata to baš i nemam analizu - kazao je Božinović. 

Odgovorili su i na pitanje o popuštanju mjera i može li do toga doći. 

- Pitanje implicira ako se odgovori s da i s ne, da se planira neko značajnije popuštanje. Točno ovo što je rekao potpredsjednik vlade. Imamo povoljnu situaciju, ali i prijeteći dolazak novih sojeva virusa, imamo Sisačko-moslavačku županiju gdje se dogodio potres. Sve to skupa ćemo staviti na stol i vidjeti postoji li korak koji bismo mogli napraviti unatrag što se tiče mjera - kazao je Capak.

- Niti jedna zemlja ne može odgovoriti na to pitanje. Puno je diskusije na tu temu. Ono što se ispred znanstvenika predlaže je da se dio mjera koje se uvode, a imam osjećaj da svi dolaze na ono što cijelo vrijeme radimo, shvaćamo da nema tu paketa mjera koji će kod porasta broja biti adekvatan. Važno je, to je istaknula doktorica von der Leyen, da se mjere prilagođavaju situaciji. Ne mora značiti da ako se mjere provode u Njemačkoj da će one pomoći u Nizozemskoj ili Hrvatskoj. Mora se pratiti situacija, a ponavljali smo koji st to čimbenici koji pored broja oboljelih i pojave novog mutiranog virusa, na koju će populaciju naići, kakve su aktivnosti u tom području... Puno je toga da bi se odgovorilo što sad raditi. Nitko nema spremne nekakve jasne odgovore, ali svi promišljaju prema svojoj situaciji - kazala je Markotić.

Na pitanje moramo li se bojati da će nam se umanjiti doze s obzirom da se licitira s cjepivom, Markotić je kazala da nije sve samo politika. 

- Zaštićeni smo kroz EU na neki način da se ne događaju te situacije. Obzirom da sam radila skoro desetak godina u imunološkom zavodu na kontroli cjepiva i interferona, to je novo cjepivo, treba veliki kapacitet da se za cjelokupno stanovništvo proizvede cjepivo. To su zahtjevni poslovi gdje u niz segmenata u proizvodnji morate kontrolirati cjepivo i to su skupe kontrole. Ako u proizvodnji nešto od brojnih kontrola koje se prate za svako cjepivo i moraju biti uredne, ako se bilo što mora ponavljati ili nešto nije u redu treba dodatnog vremena. Ne postoji niti jedan proizvođač kojemu su sve serije završene i da se nešto ne mora ponavljati. To su problemi s kojima se susreću proizvođači i to može biti jedan od razloga zašto će povremeno isporuke cjepiva doći kasnije nego je planirano - kazala je Markotić.

- Nismo zadovoljni s dinamikom isporuke cjepiva. To je daleko od onoga što je bilo dogovarano kod potpisivanja i kad smo ugovarali koliko ćemo cjepiva kupiti. dodatno nam se otežava situacija što su nam se dale veće količine pa se smanjuju i to otežava provedbu plana cijepljenja jer moramo procijepiti sve koje smo cijepili prvom dozom. Uspjet ćemo to napraviti s time da ćemo morati obustaviti nova cjepiva jer nemamo nova cjepiva da počnemo cijepljenje s Pfizerom. Moderna je odstupila od doze koja je obećana, obavijestili su nas da će kasniti tjedan dana s novom isporukom. Nismo zadovoljni, ali možemo poticati EK koja je ugovarala s proizvođačima što se radi kontinuirano. Molimo ih dana isporuče što su obećali i isporuče količine koje su obećali na neki normalni dio što su obećavali. U situaciji smo da moramo restrukturirati plan cijepljenja i nemamo u ovom trenu Pfizerovog cjepiva nego ga čuvamo za docjepljivanje za drugu dozu i čekamo polovicu drugog mjeseca gdje su obećali veće količine, mada po distribucijskoj listi to ne vidimo. Moderna je obećala da će u tjednu iza 1. isporučiti obećano, nešto više od 11 tisuća doza, možemo se nadati da će to biti tako. Imamo naznake da će nešto do donacija koje su obećane od potresa stići od proizvođača Moderna pa ćemo to iskoristi za daljnje proširenje populacije koja se cijepila prvom dozom. Za Oxfordsko cjepivo stoji da će se registrirati 9.1. i brzo će nakon toga krenuti distribucija. Dostavili su količine koje će distribuirati EK, a EK radi raspodjelu - kazao je Capak. 

20. travanj 2024 14:00