StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettrud vrijedan milijun kuna

Čak 83 posto djelatnika Dubrovačko-neretvanske županije nagrađeno jer su natprosječno radili!

Piše Silvia Rudinović
22. veljače 2022. - 10:35

Dubrovačko-neretvanska županija je nagradila čak 83 posto svojih službenika i namještenika za natprosječne rezultate u proteklom razdoblju. Porezne je obveznike to stajalo 1.007.700 kuna. Ovaj potez otvara dva pitanja: je li uistinu gotovo čitava administracija natprosječno uspješna i mjeri li se radni uspjeh cijepnim statusom.

Radimo to već 11 godina

U siječnju ove godine, 182 od ukupno 218 zaposlenika županijske uprave primilo je nagradu za natprosječno pregalaštvo u proteklom razdoblju.

- Dubrovačko-neretvanska županija već 11 godina ima sustav ocjenjivanja rada djelatnika za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu te isplate dodatka za uspješnost na radu – navode iz županova ureda.

Županijska organizacija Mosta još je u prosincu javno priopćila kako je do njih „iz više izvora došla informacija prema kojoj je župan (Nikola Dobroslavić, op.a) na kolegiju naložio pročelnicima da uskrate isplatiti nagradu za uspješnost svima onima koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli, odnosno nemaju COVID potvrdu“. Župan Dobroslavić odgovorio je da postupak ocjenjivanja postoji dulje od krize i ničim nije vezan za pandemiju. Maro Kristić, Mostov kandidat na proteklim izborima navodi što stoji iza ovog dodatka na plaću. Kako je svojedobno i sam bio županijski pročelnik, našao se u prilici ocjenjivati zaposlenike pa kaže da ta mjera „nije uvedena radi povećanja učinkovitosti i motiviranja radnika u Županiji nego zato da se ne bi kršio zakon jer je masa plaća izlazila iz propisanog minimuma“. Taj je dodatak služio kako bi se zaposlenima isplatile pune plaće, a da se pritom ne ugrozi limit. Zakon nalaže da masa sredstava za plaće zaposlenih u županijama ne smije prijeći 20 posto prihoda poslovanja.

- Dakle, riječ je o tehničkoj mjeri kojom se izigrao zakon, ne radi se o postizanju veće efikasnosti – kaže Kristić.

image
Maro Kristić nekada je bio županijski pročelnik
Tonci Plazibat/Cropix

Iz Županije navode kako je nagrada u siječnju isplaćena onima koji su ispunjavali uvjete Pravilnika o kriterijima za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu te da se ona iznosi najmanje 20 posto, a najviše 60 posto mjesečnog neto dohotka radnika. Osnovica za isplatu dodatka je plaća službenika odnosno namještenika koju čini umnožak koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Ova je tema izazvala pažnju javnosti prije nekoliko godina, nakon objave istraživanja po kojem je Dubrovačko-neretvanska županija u 2015. godini nagrade isplatila svim službenicima i namještenicima s jednim izuzetkom, službenikom koji u ocjenjivanoj kalendarskoj godini nije radio duže od šest mjeseci. Tih su godina isplaćene nagrade u rasponu od 4.000 do 22.500 kuna.

Necijepljeni i cijepljeni?

Što se dogodilo s necijepljenima? Jesu li uistinu ostali uskraćeni za nagradu zbog cijepnog statusa, kako je to najavio Most?

- Koliko god to pokušali zamaskirati, sad je posve jasno da necijepljeni nisu dobili nagradu za uspješnost što je sramotno i ne može biti gori oblik diskriminacije i vrijeđanja ljudskog dostojanstva kad nekome zato što nije cijepljen udaraš na egzistenciju. Prihvaćam da postoje i oni koji su zbog nerada uskraćeni za tu isplatu, to je na pročelnicima - komentira Maro Kristić koji raspolaže informacijom o 15 do 20 necijepljenih zaposlenika koji nisu nagrađeni.

Na pitanje je li točno da necijepljene osobe nisu dobile nagradu za uspješnost u radu u 2021. te je li cijepljenje bio uvjet pri odlučivanju o isplati tog dodatka, iz županova ureda su odgovorili: „Spomenuta nagrada rezultat je postupka ocjenjivanja po jasno određenim kriterijima, koji se provodio i prije pandemije koronavirusa pa tako ni na koji način nije vezan ni uz što drugo osim uz jasno definirane kriterije koji se odnose na uspješnost djelatnika, a propisani su pravilnikom“.

image
Cijepljenjem do županijskih bonusa?
Niksa Stipanicev/Cropix

'Suradnja sindikata i župana je ekstra!'

Sindikalni povjerenici u ovom slučaju nemaju riječi zamjerke na račun župana Nikole Dobroslavića.

- Prema mojim saznanjima, nijedna stavka kolektivnog ugovora između Županije i Sindikata nije prekršena. Ovo je plus mimo kolektivnog ugovora. Ne vjerujem da bi netko išao kalkulirati cijepljenima i necijepljenima, jer je to segregacija što je strogo zabranjeno - kaže Niko Stjepović, županijski povjerenik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN).

Nema informaciju da netko od službenika ili namještenika namjerava ustati tužbom. Stjepoviću se obratila jedna osoba s pitanjem neisplate nagrade necijepljenima, a on ju je uputio na Čedu Vučkovića, sindikalnog povjerenika SDLSN-a zaposlenih u Županiji.

image
Sindikati su zadovoljni županom Nikolom Dobroslavićem
Tonci Plazibat/Cropix

- Što se tiče materijalnih prava temeljenih na kolektivnom ugovoru, ona se maksimalno poštuju. Morate biti svjesni da imamo najbolji kolektivni ugovor u Hrvatskoj. Otkako sam sindikalni povjerenik, od 2018. godine, mnogo smo toga uspjeli ugraditi u taj kolektivni ugovor, od neoporezivih dijelova, toplog obroka, poklon bona za djecu kojeg smo digli s 400 na 600 kuna, dar za novorođeno dijete smo digli sa 7.500 na 10.000 kuna, itd. Moram reći, suradnja sindikata i župana je ekstra! A ovaj dio za koji me pitate je u nadležnosti pročelnikâ koji ocjenjuju djelatnike i župana koji ocjenjuje pročelnike – kaže Vučković.

Kaže kako mu se nitko od članova sindikata nije žalio da je uskraćen za dodatak jer odbija cijepljenje, ali je primio upite drugih zaposlenika. Njima je poručio isto što izjavljuje i za Dubrovački, da se trebaju obratiti svom nadređenom pročelniku. Sindikat nema osnove umiješati se u ovom slučaju, tvrdi Vučković.

Koji su kriteriji, a nije cijepljenje?

Prema Pravilniku, kriteriji za utvrđivanje natprosječnih rezultata u radu službenika su, uz ocjenu pročelnika odnosno župana, 'posebno uspješno i kvalitetno rješavanje zadataka, predmeta, projekata i slično, sve iz djelokruga poslova radnog mjesta na koje je isti raspoređen i to u roku kraćem od predviđenog zakonom, pisanim procedurama odnosno pisanim nalogom župana ili zamjenika župana, odnosno pročelnika', 'sudjelovanje u radu projektnog tima koji je postigao uspješne rezultate na povlačenju sredstava iz EU i nacionalnih fondova, odnosno druge uspješne rezultate koji pridonose poboljšanju ugleda ili afirmaciji Dubrovačko-neretvanske županije', mentorstvo,…

19. travanj 2024 16:28