StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetORBANOV REŽIM U RASULU

Bruxelles ga je zasad matirao, ali rat tek slijedi: ‘Na kocki je karijera Ursule von der Leyen!‘

Piše Aleksandra Vladić/JL
13. ožujka 2023. - 12:46

Otkako je Bruxelles Mađarskoj smanjio priljev novca iz EU fondova, mađarski premijer Viktor Orban počeo je provoditi opsežne reforme kako bi ponovno otvorio ‘pipu‘ za milijarde eura namijenjenih Mađarskoj, piše u opširnoj analizi Politico.

Neki dužnosnici tvrde da je novac jedini pravi alat za provođenje demokratskih normi - no ostaje otvoreno pitanje jesu li takve reforme moguće pod sadašnjom vlašću.

Mađarski premijer voli govoriti o grandioznim stvarima, a na međunarodnoj pozornici se predstavlja kao vodeći glas konzervativnoj kršćanskoj politici. No, u svojoj domovini, njegova moć se temelji na jednostavnijem konceptu: sponzoriranju.

Želite ugovor za izgradnju ceste? Projekt za vaše selo? Dozvolu za radio stanicu? Posao za unuka? Za mnoge Mađare odgovor na ova pitanja vodi, izravnim ili neizravnim putem, do vladajuće stranke Fidesz.

Orbánu su privrženi mnogi poslovnjaci, političari iz malih gradova, televizijske ličnosti, pa čak i glazbenici iz vrlo praktičnog razloga - podrška Orbanu znači napraviti napredovanje u karijeri, donosi Jutarnji list

Međutim, održavanje takvog sustava zahtijeva ogromna sredstva, a ključni za održavanje bili su upravo fondovi EU-a.

EU je sada omogućio pristup milijardama eura iz fonda za oporavak od pandemije koronavirusa, ali je dodjelu uvjetovao dugom listom reformi. Pritom su suspendirane dodatne milijarde iz regularnih fondova EU-a zbog zabrinutosti u vezi s vladavinom prava.

Kada bi se državni resursi iznenada raspodijelili prema zaslugama i kada bi se pokrenula istraga zbog dugog popisa optužbi za korupciju, Orbanov bi se sustav mogao raspasti, upozoravaju stručnjaci.

- Korupcija je dio vladine metodologije, tvrdi Miklós Ligeti, pravni direktor Transparency Internationala Mađarska.

Potpuna transparentnost uz depolitizaciju tužiteljstva, policije i sudstva definitivno bi išla protiv logike ovakve vrste korumpiranog sustava kojim se upravlja u Mađarskoj, rekao je Ligeti.

S druge strane, ako Bruxelles dopusti Mađarskoj pristup milijardama sredstava poreznih obveznika EU-a bez konstruktivnih reformi, europski bi dužnosnici potkopali vlastiti kredibilitet i riskirali političke posljedice na izborima ua Europski parlament 2024. godine.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen posebno je pod pritiskom da obustavi priljev novca Orbanu.

image

.

Mandel Ngan/Afp

- Mislim da ona politički ne može ovo pobijediti, dok ne bude kristalno jasno da se nešto promijenilo, rekao je njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund, istaknuti kritičar mađarske vlade.

Orbanova vlada počela je provoditi promjene kako bi dobila pristup novcu iz fondova EU-a za oporavak od pandemije koronavirusa, ali kritičari tvrde da ne uspijeva ispuniti obećanjima.

Države članice EU-a odobrile su plan za bespovratna sredstva od 5,8 milijardi eura za Mađarsku prošloga prosinca, uz upozorenje da Budimpešta mora provesti 27 reformskih ciljeva - uključujući jačanje neovisnosti pravosuđa i uvođenje novih mjera zaštite od korupcije.

Sredstva iz fonda za oporavak od pandemije dostupna su u kraćem vremenskom razdoblju, moraju se iskoristiti prije kraja 2023. godine.

Istodobno, EU je obustavio 6,3 milijarde eura redovitih sredstava zbog kršenja vladavine prava za koje je EU utvrdio da ugrožavaju proračun Unije, uz poruku da bi novac mogao krenuti prema Budimpešti ako Mađarska pokaže da provodi obećane reforme.

Kompromis iz prosinca donekle je ublažio pritisak na posrnulo mađarsko gospodarstvo. Ipak, Budimpešti treba više novca. Životni standard običnih građana Mađarske je u padu zbog visokih cijena energenata i vrtoglavog skoka cijena hrane, a čak i šef središnje banke kritizira ekonomsku politiku vlastite vlade.

I dok stručnjaci svjedoče kako se uvode novi propisi za poboljšanje transparentnosti i borbu protiv korupcije, njihov učinak tek se očekuje, s tim da su neke institucije same po sebi manjkave.

Antikorupcijske reforme provodi novoosnovana Uprava za integritet. Novo tijelo mora se oslanjati na neučinkovite institucije koje su dovele do uspostave novog tijela, rekao je András Léderer, voditelj podrške pri Mađarskom helsinškom odboru.

Još jedan ključni preduvjet za dobivanje novca je jačanje ovlasti Nacionalnog sudbenog vijeća, sudbenog tijela koje biraju suci, a pomaže u nadzoru sudova. Ali čak i sami suci su ustvrdili da prvi nacrt vladinih reformi nije ispunio svrhu. Dužnosnik EU-a potvrdio je da su u tijeku pregovori između Bruxellesa i Budimpešte o sadržaju predloženih promjena u pravosuđu.

U Bruxellesu se neki dužnosnici i političari nadaju da će politički vrh Mađarske dati prednost stabilnosti i provesti reforme. Mađarski dužnosnici su uvjereni da će Budimpešta u konačnici moći pristupiti tim sredstvima.

image

.

Bart Maat/Anp Via Afp

Tibor Navracsics, ministar za EU fondove, rekao je za Politico nakon razgovora s Komisijom prošloga tjedna da je ‘optimist da se svaki problem može riješiti postepeno‘.

Reforme u pravosuđu nisu jedini, a niti najveći problem Mađarske.

Prilikom objave sporazuma o gotovo 22 milijarde eura u fondovima za regionalni razvoj Mađarske, u okviru proračunskog razdoblja 2021.-2027., Europska komisija potiho je dala do znanja da dio novca zapravo neće biti dostupan dok Budimpešta ne pokaže napredak u poštivanju ljudskih prava.

Budući da je potpisan sporazum na dulje razdoblje, to bi se moglo pokazati problematičnijim za politički vrh Mađarske.

- Komisija smatra da su odredbe tzv. zakona o zaštiti djece i ozbiljni rizici akademskih sloboda te pravo na azil u suprotnosti s odredbama Povelje EU-a o temeljnim pravima, upozorila je Komisija krajem prosinca.

Poštivanje Povelje značilo bi veliki politički zaokret u Mađarskoj zbog nepoštivanja prava LGBT osoba i migranata. Problematična je i vladina kontrola nad obrazovnim institucijama.

Mađarski dužnosnici već su naznačili da bi to mogao biti korak predaleko.

Oporbena europarlamentarka Katalin Cseh rekla je da EU zahtijeva značajniju uključenost civilnog društva i to s razlogom. Tvrdi da je problem u tome što bi provedba bila u suprotnosti s cjelokupnom logikom Orbanova režima.

- Do sada je Europska komisija bila dovoljno popustljiva da im dopusti da se izvuku zaobilaznim rješenjima i površnim promjenama. Ovaj put bi moglo biti drugačije, rekla je Cseh.

25. travanj 2024 01:18