StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOčekuju vrhunac

Broj umrlih i hospitaliziranih u SAD-u raste, ali ne zbog omikrona: stručnjaci progovorili o mogućim razlozima, evo kako objašnjavaju crne brojke

Piše HINA
12. siječnja 2022. - 19:54

Broj hospitaliziranih s covidom-19 u SAD-u povećao se za oko 33 posto, a broj umrlih porastao je za oko 40 posto u odnosu na tjedan ranije, kazala je u srijedu direktorica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), istaknuvši da navedene brojke vjerojatnu rastu zbog delta varijante, a ne zbog omikrona.

Direktorica CDC-a Rochelle Walensky kazala je novinarima kako očekuje vrhunac broja novozaraženih zbog zaraznije omikron varijante u narednim tjednima.

"Razina povećanja uvelike je povezana s omikron varijantom, na koju otpada oko 90 posto slučajeva covida-19 u zemlji", kazala je novinarima.

Broj hospitaliziranih raste u SAD-u od kraja prosinca, a u međuvremenu je zarazniji i manje smrtonosni soj omikron postao dominantan.

Nedavni porast smrtnih slučajeva vjerojatno je zaostali učinak delta varijante jer je broj slučajeva delte značajno porastao prije pojave omikrona u prosincu, kazala je Walensky.

S deltom i prethodnim varijantama broj umrlih se održavao u odnosu na broj zaraženih s kašnjenjem od nekoliko tjedana.

"Možda ćemo vidjeti smrtne slučajeve od omikrona, ali pretpostavljam da su smrtni slučajevi koje sada vidimo još uvijek od delte", rekla je Walensky, dodajući da će trebati vremena da se shvati omikron i njegov utjecaj na ukupnu smrtnost od covida-19.

23. travanj 2024 22:01