StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJe li ovo dobra vijest?

Britanski obavještajci tvrde: ‘Putinova vrhuška je u panici, sve više odgađaju ključne odluke. Fokusirani su na spašavanje vlastite kože, a ne na rat‘

Piše dv
19. svibnja 2022. - 21:42
Zauzimanje Mariupolja rijetka je svijetla točka za Rusiju u ratu koji je u svojim ranim fazama bio definiran pogrešnim koracima zbog kojih je Ukrajina postigla niz važnih strateških i propagandnih pobjedaAFP

"Kultura zataškavanja i žrtvovanja jarca" u redovima ruske vojske snažno je usporila njezinu invaziju na Ukrajinu, ocjenjuju britanski obavještajci, dok se "uzdrmani" ruski generali usredotočuju na spašavanje vlastite kože, a ne na pobjedu – javlja Daily Mail, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Putinova vrhuška "sve više nastoji odgoditi ključne odluke" kako ne bi bili prisiljeni preuzeti odgovornost za ikakve pogrešku, umjesto da preuzmu inicijativu i krenu u borbu protiv Ukrajine, rečeno je danas na brifingu britanskog ministarstva obrane.

General-pukovnik Sergej Kisel, zapovjednik 1. gardijske tenkovske armije, i admiral Igor Osipov, zapovjednik Crnomorske flote, već su smijenjeni jer nisu zauzeli drugi najveći ukrajinski grad Harkiv, kao i zbog potapanja krstarice "Moskva", kažu britanski izvori.

Time potvrđuju obavještajne podatke koje je Ukrajina objavila prošlog tjedna, a koji otkrivaju da su ova dvojica dio veće skupine generala "počišćenih" zbog grešaka u invaziji, uključujući generala Valerija Gerasimova, načelnika stožera ruskih oružanih snaga, za kojeg se navodi da je suspendiran.

image

Za Valerija Gerasimova, načelnika stožera ruskih oružanih snaga (na slici s Putinom), koji se nije pojavio na Paradi pobjede, navodi se da je suspendiran

Sergey Guneev/Sputnik Via Afp

Britanija pretpostavlja da general Gerasimov "vjerojatno ostaje na dužnosti", ali kaže da je "nejasno ima li on još povjerenje predsjednika Putina". Gerasimov se prije 10 dana nije pojavio na paradi za Dan pobjede u Moskvi, a admiral Osipov također nije došao na taj središnji događaj. To je faktički Putinovo posredno priznavanje da se "specijalna vojna operacija" ipak ne odvija po planu i da nema uvjeravanje ruskog naroda da će svi ciljevi biti ispunjeni u roku ne drži vodu.

No, gotovo tri mjeseca nakon što je rat po planu trebao završiti u nekoliko dana, Putin je konačno pred ispunjavanjem barem jednog od svojih glavnih ciljeva: ukrajinski garnizon u Mariupolju, pod teškom opsadom od ranih dana sukoba, predao se ovog tjedna.

Evakuacija svih vojnika iz čeličane Azovstalj još je u tijeku, ali se očekuje da će završiti ovog tjedna. Nakon što se predaju i posljednji ukrajinski vojnici iz čeličane, Rusiji će imati potpunu kontrolu nad gradom, čime se omogućuje formiranje takozvanog "kopnenog mosta" iz okupiranih područja regije Donbas do ruske baze na Krimu. Ova pobjeda će Putinu pružiti golem propagandni poticaj, a ruski državni mediji vjerojatno će o njoj trubiti kao dokazu njihove vojne moći.

Ali pobjeda je imala veliku cijenu. Rusija je bila prisiljena gotovo potpuno uništiti Mariupolj kako bi ga zauzela, a sada će biti suočena s monumentalnim i skupim izazovom obnove. Bitke za kontrolu nad gradom vezale su tjednima najmanje desetak ruskih bataljuna, angažirajući trupe i opremu koja bi se inače mogla koristiti za pomicanje bojišnice u Donbasu.

Sada, kada je grad pao, te se trupe mogu prerasporediti u nastojanju da Rusi opkole i unište ukrajinske jedinice ukopane u Donbasu, a gradovi Severodonjeck i Lisičansk će vjerojatno biti teško pogođeni. Zauzimanje Mariupolja rijetka je svijetla točka za Rusiju u ratu koji je u svojim ranim fazama bio definiran pogrešnim koracima zbog kojih je Ukrajina postigla niz važnih strateških i propagandnih pobjeda.

Potapanje "Moskve", vodećeg broda ruske Crnomorske flote, bilo je možda najveći moralni poticaj za Ukrajince, jer ima ogromnu simboličku vrijednost, utoliko veću jer Ukrajina uopće nema mornaricu. Sa strateškog gledišta važniji je bio uspjeh Ukrajine u obrani svojih velikih gradova, ponajviše Kijeva. Da je glavni grad pao u ranim danima rata, to bi ozbiljno poremetilo volju i sposobnost Ukrajinaca da se bore, što bi Putinu možda omogućilo laku pobjedu. A ovako je Zelenski ostao živ i na "komandmom mostu".

Aktualni protunapadi na sjeveru Harkiva također su velika strateška pobjeda jer omogućuju kijevskim generalima da ugroze ruske pravce opskrbe. Posljednjih dana krenule su glasine da je Ukrajina prešla rijeku Donec na istoku i da napreduje prema gradu Vovčansku u blizini ruske granice, kroz koji prolaze glavna autocesta i željeznička pruga koja ide od opskrbnog punkta u Belgoroda do bojišnice u Donbasu.

Stoga bi zauzimanje tog grada moglo uvelike ugroziti sposobnost Rusije da opskrbljuje svoje trupe, što bi mogalo dovesti do toga da se njezina ofenziva u toj regiji – koja trenutno napreduje zahvaljujući artiljerijskom bombardiranju s nesmetanom opskrbom – zaustavi, a možda i odbije natrag.

image
AFP

Značajno je i uništavanje cijelog ruskog bataljuna dok je pokušavao prijeći rijeku Donec u smjeru zapada, čime je spriječeno lako opkoljavanje Severdonjecka i Lisičanska, a ukrajinski su branitelji dobili više vremena da se pripreme za neizbježni napad.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom je noćnom obraćanju  invaziju nazvao "apsolutnim neuspjehom": "Boje se priznati da su napravili katastrofalne pogreške na najvišoj vojnoj i državnoj razini", rekao je.

Logično je stoga da odgovorni iz ruske vojne vrhuške nastoje na svaki način izbjeći odgovornost za te pogreške koje Putina dovode u situaciju da zamalo više energije mora usmjeravati na zataškavanje propusta na terenu, nego na napredovanje na njemu.  

19. travanj 2024 13:44