StoryEditor
Hrvatska i svijetRAST BROJA ZARAŽENIH |

BOŽINOVIĆ OTKRIO KOJE ĆE SE NOVE MJERE UVODITI - Razmatra se novi režim prelazaka granice, maske bi mogle postati obavezne

Piše Jutarnji list
10. srpnja 2020. - 20:25
Na fotografiji: Davor Bozinovic.CROPIX
Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović objasnio je u Dnevniku Nove TV najnovije mjere uslijed pandemije, a komentirao je i današnji rekord po broju novooboljelih, prenosi Jutarnji list.

 - Rade se novi testovi, ne mogu isključiti da sutra ne bude neki približan broj, možda i veći, kazao je.
Premijer je danas bio u Sloveniji, a Božinović je objasnio koje mjere su tražili od nas kako ne bi završili na crvenoj listi, te s kojim zemljama će Hrvatska pooštriti mjere.

 - Mi smo razgovarali kako bi uskladili naša postupanja. Imali smo danas i sastanak u Vladi i zaključak je da je ovo jedan maraton. Ovo nije utrka na kratke staze. Cjepivo možda neće doći ni za godinu ili dvije, kazao je. Odgovorio je i na pitanje o pooštravanju mjera sa susjednim zemljama.

 - Što se tiče prelaza granica sigurno ćemo pooštriti mjere, neki će morati ići u dvotjednu samoizolaciju ili doći s testom koji pokazuje da nisu zaraženi. To se odnosi na treće zemlje, BiH, Srbiju...Studenti koji studiraju će morati proći samoizolaciju, kazao je Božinović za Novu TV.

Ako se ode na svadbu u Beograd ne mora se ići u samoizolaciju jer smo EU državljani, a Božinović kaže da se tu radi o preporukama Europske komisije.
 - Uvođenje samoizolacije za putnike iz Srbije i BiH je jedina racionalna mjera, odgovorio je Božinović.
Maske u trgovinama bit će obavezne od početka idućeg tjedna, a Božinović kaže da će to biti obaveza.

- Ne moraju biti medicinske maske, ali ponavljam, jesen bi mogla biti ozbiljniji izazov, a onda bi i mjere mogle biti malo čvršće.
Gosti u ugostiteljskim objektima neće morati nositi maske, odnosno one neće biti obavezne. Obavezne će biti za osoblje.
 - Ako se održava razmak, virus je tu nemoćan, no tamo gdje dolazi do bliskih kontakata, to je situacija u kojoj se virus brzo širi i u tom smislu smo danas donijeli preporuke, jer su nam to glavna žarišta.
Komentirao je i eventualnu zarazu turista.

 - Oni su sigurni, nemamo niti jedan primjer turista koji se zarazio u Hrvatskoj
U Istri planiraju ograničiti rad klubova do dva u noći, a Božinović otkriva hoće li isti model vrijediti i za ostatak zemlje.
 - Još ćemo o tome razmisliti - napomenuo je.

Na pitanje jesu li već prije trebali postrožiti mjere, odgovara:
 - Ovo je jedna duga borba, netko kaže i do dvije godine. Svaka mjera koja znači zatvaranje neke djelatnosti, pitanje je hoćete li otvoriti po zimi, kada budu još teži uvjeti. Nije ovo nimalo lagano - rekao je Božinović i dodao kako planiraju vratiti svakodnevne konferencije za novinare Nacionalnog stožera, prenosi Jutarnji list.
12. svibanj 2021 01:21