StoryEditor
Hrvatska i svijetNAČELNIK STOŽERA

Božinović najavio lokalno popuštanje mjera: ‘Mislim da ćemo ići u tom smjeru, prije sezone‘

Piše dv
6. veljače 2021. - 12:41
Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor BožinovićBruno Konjević/Cropix

Epidemiološke brojke su još uvijek dobre, ali se ne smijemo zanositi da je virus nestao, rekao je u subotu potpredsjednik Vlade, načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, naglasivši kako je činjenica da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijeva spuštati brojke, prenosi Jutarnji list.

''Mi bi najradije da ovo ne moramo raditi, nitko se nije pripremao za pandemiju. O pandemijama su se možda snimili neki filmovi, napisalo par knjiga zadnjih godina, ali se zapravo cijeli svijet po prvi put suočava s ovakvom zarazom koja je zahvatila svaki kutak zemaljske kugle i svi imaju isti prioritet – zaštititi živote ljudi, a s druge strane omogućiti ekonomiji da funkcionira, i u tome se donose različite mjere'', istaknuo je Davor Božinović, gostujući u emisiji Prvog programa Hrvatskog radija 'Intervju tjedna'.

Činjenica je da Hrvatska ima najmanje stroge mjere u EU, a uspijevamo spuštati brojke, dodao je.

Cilj je spustiti brojeve
''Naš cilj je spustiti te brojeve toliko da možemo reći da je sve pod kontrolom i da se pripremamo za ono razdoblje godine koje je za hrvatsko gospodarstvo ključno, a to je turistička sezona'', poručio je Božinović.

Izrazio je razumijevanje za predstavnike sektora koji su najpogođeniji pandemijom i provođenjem epidemioloških mjera.
Naglasio je kako je potpuno jasno da ti ljudi od toga žive, i da to rađa brojne frustracije, ali i dodao da su uspjeli kod njih probuditi važnost pridržavanja mjera.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera Božinović je istaknuo kako su učinili sve da ne dođe do zatvaranja, a kad se ono dogodilo, brojevi oboljelih su počeli padati i još uvijek padaju.

''Mi ćemo sigurno biti najbolji saveznik kada se procijeni da se nešto korigira u tom smislu. Ako se taj trend nastavi, ako budemo stabilizirali taj pad i ako on bude veći, sigurno nećemo gubiti vrijeme da nešto korigiramo i da se ti objekti u dijelu ili pod određenim uvjetima mogu otvoriti '', kazao je Božinović odgovarajući na pitanje o mogućnosti otvaranja objekata.

Upitan da komentira 'gužve u hrvatskim gradovima', napomenuo je kako bi 'alternativa tome' bila proglašenje policijskog sata, a što je odbacio kao mogućnost,

''Mi nećemo ljude zatvarati u kućama'', poručio je Božinović.

Rekao je i da ne bi isključio mogućnost lokalnog popuštanja mjera, javlja HRT.

''Mislim da ćemo ići u tom smjeru, ovaj put prije turističke sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje - hoćemo li, nego - kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru'', rekao je Božinović.

Procijenio kako će nam idućih šest mjeseci sigurno izgledati puno bolje nego danas, jer dolazi toplije vrijeme i virus će se manje širiti, a računaju i na cijepljenje.

Komentirao incident na granici
''Cijepljenje je sada malo sporije u odnosu na ugovorene količine cjepiva, ali mislim da će se to intenzivirati već ovog, a pogotovo idućeg mjeseca. U drugom kvratalu ćemo sigurno imati doza koje će promijeniti situaciju u smislu da će epidemija biti sve više pod kontrolom. U tom smislu sam optimist'', naglasio je Božinović.

Na pitanje je li EU pogriješila oko cjepiva, Božinović je mišljenja da je Europa glede odobravanja cjepiva čvrsto odlučila ići po 'pravilima službe', prenosi Jutarnji list.

14. svibanj 2021 15:13