StoryEditor
Hrvatska i svijetPRVI REZULTATI ISTRAGE

Bombardier Croatia Airlinesa ipak nije bio meta napada vatrenim oružjem

Piše DV
23. lipnja 2022. - 12:07

Rezultati preliminarne istrage na zrakoplovu Croatia Airlinesa pokazali su da na oplati aviona nema tragova barutnih čestica, neslužbeno doznajemo. Daljnjom istragom će se utvrditi što je uzrokovalo nastanak manjeg oštećenja na trupu aviona O događaju u sarajevskoj zračnoj luci oglasila se priopćenjem i Croatia Airlines. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

- Nakon slijetanja zrakoplova Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 koji je na redovnoj liniji Zagreb – Sarajevo jučer navečer poletio iz Zagreba te sletio u Sarajevo u 22.50 sati, na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima, donosi Jutarnji list. 

Trenutno je u tijeku policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, a o čemu ćemo, po njegovom završetku promptno obavijestiti javnost.

Sigurnost putnika i posade ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, dok se nacionalni avioprijevoznik i u ovoj situaciji vodio najvišim standardima sigurnosti.

Oštećeni zrakoplov trenutno se nalazi u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo – Zagreb, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, Zrakoplov Croatia Airlinesa Bombardier Q serija koji u četvrtak ujutro nije poletio iz Sarajeva za Zagreb zbog sumnje da je pogođen vatrenim oružjem kako je to priopćilo tužiteljstvo BiH koje je naložilo očevid nosi oznaku 9A-CQA.

Prema informacijama koje je Jutarnjem dao zrakoplovni analitičar Alen Šćuric, niti pilot niti putnici nisu primijetili da se na avion pucalo nego je to utvrđeno tek naknadnim redovnim pregledom aviona nakon slijetanja, a zasad je sigurno kako se pucnjava dogodila na tom posljednjem letu te da je na avion pucano prilikom slijetanja.

- Postoje dva scenarija. Prvi je da je pucano namjerno kao neka vrsta političke poruke, a drugi scenarij, koji je po meni vjerojatniji, jest da je netko naprosto pucao, a Croatia Airlines pritom nastradala kao kolateralna žrtva. Kad slijeće na sarajevski aerodrom, avion slijeće preko Pala, a znate da tamo ima svega, često i pucnjave, kazao je Šćuric dodavši kako dosad nije zabilježen sličan slučaj s nekim avionom Croatia Airlinesa te da se takve stvari obično događaju u ratom zahvaćenim područjima. - Gledajte, da je taj metak pogodio rezervoar ili negdje blizu hidraulike, bilo bi svega, kazao je Šćuric.

03. srpanj 2022 05:09