StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOTVORENE GRANICE

Bogataši bježe iz zemalja teško pogođenih koronom i traže sigurno skrovište na našoj obali

Piše psd
15. lipnja 2020. - 11:23
Napola sam Hrvatica pa sam odlučila da bi bilo najbolje i najsigurnije doći ovamo - poručila je kritičarima Tamara EcclestoneCROPIX
Kćeri poznatoga britanskog magnata Bernieja Ecclestonea i Riječanke Slavice Radić sa svojim obiteljima su u jeku korona-krize otišle iz Britanije u Hrvatsku. Ujedinjeno Kraljevstvo je, poznato je, jedna od najpogođenijih zemalja na svijetu novim koronavirusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest COVID-19. Britanija ima oko 300 tisuća potvrđeno zaraženih i blizu 42 tisuće mrtvih, dok Hrvatska ima 2250 zaraženih i 106 umrlih, dodnosi Slobodna Dalmacija.

Pojedini tamošnji mediji i sami Britanci u svojim reakcijama na mreži napadaju sestre Ecclestone, tvrde da su prekršile izolaciju i karantenu. Britanci pate, gube poslove, zatvoreni su, a bogatašice se kupaju i uživaju, te redovno na Instagram postavljaju fotke svog provoda po Jadranu i "vade mast" sunarodnjacima - sukus je to komentara kritičara.
Jedna od sestara Petra, čak je zaključala i Instagram jer su napadi bili prilično brutalni. Tamara se pak preko Instagrama obratila medijima i kritičarima na mrežama.

- Očito je da ovaj virus neke ljude nije promijenio na bolje, što je šteta. Za vas koji ste zbunjeni ili samo ogorčeni, u Velikoj Britaniji nisam napuštala kuću uopće tijekom karantene, čak ni u park nisam išla vježbati. Napola sam Hrvatica pa sam odlučila da bi bilo najbolje i najsigurnije doći ovamo, što nije zabranjeno i slijedim pravila koja vrijede u Hrvatskoj. Nitko me nije obvezan pratiti na Instagramu, pa znate što vam je činiti - napisala je, između ostalog, Tamara Ecclestone.
Britanski mediji hvale Hrvatsku, navode kako je imala dobar odgovor na krizu. Citiraju i Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je rako da na plažama u zemlji neće biti zabrana, već samo mjere opreza, a sve nakon što je Hrvatska dobro iskontrolirala epidemiju.

"Svakako ću otići na plažu. Jedva čekam, spasioci, lokalna vlast i hotelijeri morat će se pobrinuti da suncobrani i ručnici ne budu preblizu jer će virus i dalje biti prisutan", citiraju šefa HZJZ-a.
Britanski list "The Telegraf" u novom članku pod naslovom "Mogu li na odmor u Hrvatsku", piše kako je Hrvatska idealna destinacija zbog niske razine zaraženih.

- S jednom od najnižih stopa zaraze Hrvatska dočekuje goste. Ta zemlja će od ponedjeljka 15. lipnja otvoriti granice za sve goste iz EU-a, kao i one iz Velike Britanije. Balkanska država prvi je put otvorila svoje granice sredinom svibnja, dočekavši građane deset europskih zemalja, uključujući Austriju, Njemačku i Sloveniju bez ograničenja. Za sve ostale, uključujući britanske putnike, postojala su ograničenja, uključujući karantenu pri dolasku. No od ponedjeljka se popis dozvoljenih državljanstava bez ograničenja proširuje na sve zemlje EU-a, plus Ujedinjeno Kraljevstvo. Također, nema više obveze karantene nakon dolaska - piše taj list, navodeći da u Hrvatskoj praktički više i nema novozaraženih.

I austrijski, njemački, češki mediji pišu da već ako želite ići na odmor, onda je Hrvatska sigurna destinacija. Izgleda da ih je dio građana i poslušao, pa su, dok se korona u njihovim zemljama ne smiri, državljani najpogođenijih zemalja potražili skrovište u Hrvatskoj. Tako se u hrvatskim priobalnim gradovima mogu vidjeti stariji gosti koji čekaju da se u njihovim zemljama situacija smiri.

- U našim smještajnim objektima dominiraju starije osobe, neki su već duže kod nas. Nismo ih pitali za razloge dolaska, ali moguće je da čekaju da prođe korona-oluja. Većinom se radi o gostima dobre platežne moći. Veći priljev takvih gostiju očekujemo u drugoj polovici lipnja, dakle kad se otvore granice za sve građane EU-a - kaže nam menadžer u jednom hotelu.
Stoga smo i u drugim hrvatskim hotelima provjerili kakvo je stanje. U dijelu hotela prevladavaju stranci u najboljim godinama, 55+, dakle oni koji bi se mogli smatrati rizičnijom skupinom.

Petar Krvarić iz dubrovačkog Royal Hotels & Resort nam kaže da su im gosti pretežito osobe srednje životne dobi.
- Sezona je netipična i neusporediva s regularnim sezonama. Popunjenost na razini Royal Hotels & Resort je trenutno manja od 50%. Od trenutka otvaranja hotela 11.5., bilježimo trend laganog porasta iz tjedna u tjedan, što nas veseli. U odnosu na prijašnje sezone, pad je znatan kao i u ostatku destinacije. U smislu postignutih brojki u ožujku, travnju i svibnju dijelimo istu sudbinu s ostatkom Dubrovnika i cijele Hrvatske. Ono što je pozitivno u odnosu na prošlu sezonu je netipično velik interes i ulaz rezervacija za 2021., što govori kako je velik broj gostiju sklon opciji odgode putovanja - kaže Krvarić, navodeći da su im Hrvati najbrojnij gosti, a potom slijede Švicarci, Austrijanci i Česi.

Kaže i kako hotelijeri u špici sezone mogu očekivati raspon popunjenosti od 20% do 50%.
- U špici sezone na raspolaganju će biti dostupno oko 40% avionskih sjedala u odnosu na prošlu sezonu.
Osim što se oslanjamo na smanjen dotok tradicionalnih gostiju, jače se usmjeravamo na regionalna tržišta, kao i zemlje centralne Europe - kaže Krvarić.

Duška Žižak iz hotela "Briig" nam navodi:
- Od ponovnog otvaranja hotela 11. svibnja 2020. bilježimo dolaske gostiju koji su vezani poslovnim dolaskom, većinom domaći državljani, tek poneki strani državljanin također vezan poslom u Splitu i okolici. Ti postoci su dosta mali ako uzmemo u obzir da su sve individualne rezervacije, kongresi i grupe za mjesece svibanj i lipanj otkazani početkom pandemije. Ako bi trenutno stanje usporedili s prošlogodišnjim, možemo ustanoviti da je 80% manje gostiju - kaže Žiža, navodeći da je dobna struktura od 35 do 55 godina, a među njima je najviše Hrvata, Nijemaca, BiH građana, Austrijanaca i građana Srbije.

- Najave za mjesece srpanj i kolovoz su zapravo u fazi iščekivanja da se vidi koje će države otvoriti granice i koje će se avionske linije uspostaviti, veliki broj rezervacija početkom srpnja se otkazao zbog otkaza Ultra music fesitvala, druga polovica srpnja i kolovoz za sada se ne otkazuju, dolaze i nove rezervacije, ali uz mogućnost otkaza ako se avionske linije ne uspostave. Našoj hotelskoj kući je velika prednost što gostima uz rezervaciju smještaja nudimo i parking u hotelskoj garaži, pa nam stoga pristižu i rezervacije iz okolnih zemalja kao Mađarska, Austrija i Slovenija iz kojih gosti dolaze osobnim automobilom - kaže Žižak.
U zadarskim hotelima "Falkensteiner Hotels & Residences" Ana Gazić kaže:

- Otvaranje naših hotela ove godine je pratilo najave otvaranja granica prema zemljama koje su naša eminentna tržišta. Većinu hotela u zadarskoj regiji te kampove u Zadru i na Krku smo otvorili do 5. lipnja, a najavljujemo i otvaranje preostalih hotela u Zadru te našeg hotela u Puntu na Krku krajem lipnja. Te odluke su donesene sukladno popunjenosti tijekom mjeseca lipnja te postojećih rezervacija za srpanj i kolovoz. Trenutna popunjenost u objektima u Zadru varira 30 – 45% piše Slobodna Dalmacija. 

Dobna struktura gostiju je raznolika, ovisno o tipu hotela jer mi imamo obiteljske hotele, hotele s wellness ponudom, hotele za parove... Trenutno u našim hotelima borave domaći gosti kao i strani gosti iz Austrije, Slovenije i Njemačke. Naša dva eminentna tržišta su Austrija i Njemačka, a prema najavama koje imamo trenutno ne očekujemo značajnija otkazivanja postojećih rezervacija te smatramo da ćemo imati i pozitivan trend u last minute rezervacijama sa već spomenutih tržišta uz očekivane dolaske gostiju iz Češke, Slovačke i Slovenije - ističe Gazić.
18. travanj 2024 11:41