StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUZBIJANJE KRIMINALA |

BLIZU KONAVALA STIŽU SPECIJALNE SNAGE: Crnogorsku granicu s Hrvatskom nadzirati će posebne jedinice Europske agencije za graničnu i obalnu stražu

Piše DV
15. listopada 2020. - 20:22
Kako Dubrovački vjesnik doznaje iz pouzdanih policijskih izvora, Europska agencija za graničnu i obalnu stražu, Frontex, započinje svoju drugu operaciju na teritoriju Crne Gore. Ranije ove godine, Frontex je poslao svoje časnike na granicu s Hrvatskom.

Glavni cilj ove operacije je suzbijanje prekograničnog kriminala na morskim granicama zemlje, uključujući krijumčarenje droge i oružja, krijumčarenje migranata, trgovinu ljudima i terorizam.

Frontex će to učiniti pružanjem zračne potpore za pomoć Crnoj Gori u patroliranju njenim morskim granicama i rasporedom specijaliziranih časnika iz država članica EU u zemlju.

U okviru aktivnosti nadzora morske granice, agencija će u suradnji s EFCA-om i EMSA-om pružiti tehničku i operativnu pomoć u obavljanju funkcija obalne straže u međunarodnim vodama, uključujući potporu za traganje i spašavanje, kontrolu ribarstva i zaštitu okoliša.

“Crna Gora je ključni partner Europske unije i Frontexa u regiji. Zbog toga smo odlučili ojačati svoje prisustvo u zemlji na zahtjev crnogorskih vlasti i pokrenuti drugu operaciju, ovaj put na morskoj granici zemlje, ”rekao je direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

Operacija Frontex u Crnoj Gori prati završetak statusnog sporazuma o graničnoj suradnji između Europske unije i Crne Gore koji je stupio na snagu početkom ove godine.
23. travanj 2024 09:39