StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstavili ga na popis neprijatelja?

Bivši ruski predsjednik Medvedev tvrdi da hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću prijeti odmazda: ‘Ukrajinski nacisti će se obračunati s nepoželjnim liderima‘

Piše dv
3. svibnja 2022. - 13:36

Bivši ruski premijer i predsjednik Dmitrij Medvedev na svom je Telegram kanalu objavio tekst koji je posvetio zapadnim čelnicima koji su "neprijatelji Ukrajine", a među njima je spomenuo i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Medvedev piše da Ukrajina "sve više sjeda za vrat svojim europskim sponzorima, a da se Amerikanci i dalje boje".

- Jasno je da uvijek ima premalo oružja, plaćenika i novca. Pohlepni europski čelnici ne žele izdvojiti pravu količinu. Europske lidere sada se dodaje na popise na stranici Peacemaker (Mirotvorac). Tamo su dospjeli šefovi poput hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i mađarskog premijera Viktora Orbana. Oni ne vole Ukrajinu punom snagom. Sada ste naši neprijatelji! Patite!, piše Medvedev u svojoj objavi koju je naslovio "O novim neprijateljima Ukrajine", donose Jutarnji list i Hina.

Medvedev piše da će se "ukrajinski nacisti osobno obračunati s nepoželjnim liderima i razdvojiti 'janjad od jaraca'".

- Odlučit će tko se neće naći na popis "ukrajinofila". Stoga, predsjednici i premijeri Francuske, Njemačke, Italije i drugih država - budite oprezni! I vi ste sumnjivi!, piše čovjek kojeg zovu "Putinovim jastrebom".

Milanovićevo ime ranije se našlo u internetskoj bazi podataka "Mirotvorac", na kojoj se nalaze špijuni, svećenici, tužitelji, novinari, krivi i nedužni jednako, prokazani su kao proruski kolaboracionisti.

Hrvatskog predsjednika su optužili za humanitarnu agresiju na Ukrajinu, pomaganje ruske agresije, distribuciju ruske

propagande i podržavanje i opravdavanje ruske agresije na Ukrajinu.

Najsiromašnija zemlja Europe na korak do rata: 'Mogla bi postati veća prijetnja od Ukrajine'

image

Bivši ruski predsjednik i premijer Dmitry Medvedev

Yulia Zyryanova/AFP

Ruski tajkuni i elite sve glasnije negoduju, cure detalji njihova napetog sastanka s Putinom

Lavrov uvjerava da invazija ide 'striktno prema planu': 'Samo je jedan put do postizanja sporazuma s Kijevom'

Kaos na bojištu: Rusi prisiljeni spajati dijelove desetkovanih postrojbi iz propalog napada na Kijev

Povod su bile Milanovićeve riječi da se Hrvatska ni na koji način neće uplitati u krizu dođe li do njezine eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike. Istaknuo je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je EU potaknula "državni udar" u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Na listi Mirotvorca nalazi se čak 187.000 imena. Među njima nisu samo ratni zločinci i agenti ruske obavještajne službe FSB, nego i osnivač Pink Floyda Roger Walters koji je prije tri godine izjavio da Rusija ima više prava na Krim od Ukrajine.

Bjeloruska književnica Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobela i kritičarka Kremlja, na popisu je završila samo zato što je spomenula da su neki etnički Ukrajinci pomagali nacistima u progonu Židova.

Na listi je i petsto ukrajinskih javnih službenika, etničkih Mađara koji su dobili mađarske putovnice. Razlog - Ukrajina zabranjuje dvostruko državljanstvo, a Mirotvorac takav čin smatra izdajničkim.

Baza podataka osnovana je 2014. nakon sastanka ukrajinskog političara Georgea Tuke i bivšeg člana ukrajinske državne obavještajne službe SBU kojem je poznat samo pseudonim "Roman Zajcev", objašnjava Times.

Nekoliko ljudi ubijeno je nakon što su im imena i adrese osvanule u bazi podataka Mirotvorca, uključujući i osobne adrese. Tuka tvrdi da između toga nema poveznice, ali dodaje da se radilo u "neprijateljima Ukrajine" i da mu ne nedostaju.

Na crnoj listi su i podaci oko 4500 novinara, zapadnih, ukrajinskih i ruskih, koji su imali akreditacije separatističkih vlasti Donbasa, što je bio uvjet da mogu raditi na području koje su kontrolirale proruske snage. Mnogi od njih kasnije su dobivali prijetnje.

19. travanj 2024 21:32