StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘ispitat ćemo‘

Beroš o ženi kojoj sedam mjeseci nisu rekli da ima rak: ‘Ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive‘

Piše Vijesti SD
17. veljače 2023. - 14:58

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je u u Ministarstvu zdravstva održao sastanak s predstavnicima liječničkih udruga, nakon čega je komentirao sastanak, ali i slučaj odvjetnice Line Budak, kojoj čak sedam mjeseci nije rečeno da ima rak.

“Još jučer, pogotovo tijekom jutra sam razgovarao s ravnateljom KBC-a Sestre milosrdnice, oni imaju jednu višedesetljetnu praksu da sve takve nalaze ne dostavljaju pacijentima na šalter. To je informacija kojom ja raspolažem, a kasnije ćemo komentirati druge elemente. Njihova praksa je da se takvi nalazi podižu u ordinaciji specijalista. Ja pozdravljam takvu praksu, iako u kontekstu stavljanja pacijenata u fokus moramo i to unaprijediti jer danas u vrijeme informatizacije postoje nove mogućnosti. Prema mojoj informaciji pacijentica je dobila informaciju da se mora javiti nadležnom specijalistu. Nije dobila termin jer liste čekanja nema, mogla je doći i dobiti taj nalaz. Ne znam što se u međuvremenu dogodoilo. Znam da je bolnica još u 12. mjesecu dopisom odgovorila pacijentici. Rečeno mi je da je pacijentica dobila jasnu uputu da se javi specijalistu koji joj može dati nalaz. Navodno je ona podizala nalaz na šalteru, to ne znam, ali nalazi se ni ne mogu podizati na šalteru”, rekao je Beroš te dodao da će zdravstvena inspekcija sve detaljno ispitati.

“Možete mi vjerovati da ćemo ispitati sve što je moguće”, kazao je, prenosi N1.

“Ja ne mogu suditi o osobi koja možda ima neke druge motive, meni je iskreno žao zbog njene bolesti, ali isto tako sam vam sve objasnio. Rekli smo, ne podižu se ti nalazi na šalteru, nego kod liječnika. Mene smao zanima, je li se gospođa javila liječniku i je li on krio od nje nalaz nije joj ga htio dati? Problem se navodi i na Rebru. Problem, čuo sam, neću u medijima o tim elementima jer nisu za javnost, ali ima tu nekoliko dodatnih stvari koje se odnose na odnos zdravstvenih ustavano u nekoliko različitih zdravstvenih ustanova s dotičnom pacijenticom. Ali potpuno je to razumljivo jer kad smo u bolesti, onda nam se promijeni percepcija svega i bolest nam je u prvom planu, što je potpuno razumljivo i zato se trudim da zdravstveni sustav ubuduće napravi upravo to, da se takve stvari više ne događaju”, rekao je Beroš.

“Saznajem, a inspekcija će sve to ispitati, da je ona bila kod nekoliko različitih specijalista u Klinici za tumore, tako da mi s tog aspekta dodatno sve stvari nisu jasne, ali ispitat će se”, rekao je Beroš.

Na pitanje zaslužuje li gospođa Budak ispriku, odgovorio je: “Ukoliko zdavstvena inspekcija ustanovi da je bilo bilo kakvih propusta osobno ću se ispričati, ali to neće biti kraj priče, nego ću i zatražiti sankcije ako nešto nije napravljeno kako treba. To je isto jedna od opcija, ne prejudiciram”.

Na kraju je još jednom naglasio “da pacijenti moraju biti na prvom mjestu”, prenosi N1.

20. travanj 2024 02:44