StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTAR ZDRAVSTVA |

BEROŠ Hrvatska u posljednja 24 sata zabilježila 78 slučajeva zaraze koronavirusom, žarišta su tri vjenčanja, epidemiološka situacija je povoljnija

Piše Damjan Raknić/JL, HINA
30. srpnja 2020. - 15:03
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je Hrvatska do sada zabilježila 4.993 slučaja zaraze koronavirusom.

"Trenutno imamo 753 aktivna slučaja. Stotinu trideset i dvije osobe nalaze se na bolničkom liječenju, a osam je pacijenata na respiratorima", rekao je Beroš. "U proteklih tjedan dana koronavirusom su se zarazile 464 osobe. Preminulo je 16 osoba, od kojih su četiri bile na respiratoru."

Ministar je rekao i da je 14-dnevna stopa incidencija 25,4 na 100 tisuća stanovnika. "U proteklih tjedan dana zarazile su se i 44 osobe koje rade u zdravstvenom sustavu", dodao je, donosi Jutarnji.

Beroš je potom rekao da je Hrvatska u posljednja 24 sata zabilježila 78 slučajeva zaraze koronavirusom. "Što se tiče žarišta, još uvijek je aktivno ono vezano za vjenčanje u Ivankovu, a novo je nastalo na vjenčanju u Našicama. Novo je žarište također izbilo na vjenčanju u okolici Sinja", dodao je.

Ministar je potom ponovio da je aplikacija "Stop Covid-19" dobrovoljna, anonimna i privremena te da će se tijekom kolovoza poduzeti preraspodjela medicinskog osoblja iz drugih zdravstvenih ustanova u Kliniku za infektivne bolesti.

"U tijeku su aktivnosti vezane uz donošenje odluke o privremenom pružanju zdravstvene skrbi oboljelima od Covida-19 u Specijaliziranoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Thalassotherapia u Crikvenici, a na zahtjev Županijskog stožera civilne zaštite", dodao je ministar.

Beroš je konstatirao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj u proteklih tjedan dana povoljnija.

Ministar zdravstva izjavio je u četvrtak kako je teško reći kada će biti gotovo cjepivo za koronavirus, ali da je sudjelovanje Hrvatske u globalnim inicijativama bitno kako ne bismo ostali bez cjepiva.

"Europska komisija i druge globalne inicijative rade svoje projekcije na osnovu optimističkih promišljanja, neki govore krajem ove godine, neki govore sredinom sljedeće, ja vam stvarno ne mogu reći osim što možemo konstatirati da su široki kapaciteti znanstvene zajednice angažirani za pronalazak cjepiva", kazao je Beroš uoči sjednice Vlade upitan kada će se u svijetu pojaviti cjepivo protiv koronavirusa.

Hrvatska je nedavno potpisala predugovor za milijun i pol doza cjepiva u sklopu inicijative Europske komisije, a Beroš je kazao kako se cijena tog cjepiva još ne zna, ali da ona nije niti važna.

"Postoje nekakve cijene, ali one su isto vrlo informativne, u ovom trenutku vam ne mogu o tome govoriti, jer u konačnici, nije ni važno. Naći ćemo načina financirati ono što je hrvatskom narodu potrebno", poručio je.

Istaknuo je i kako je bitno da Hrvatska sudjeluje u globalnim inicijativama poput ove, da nam se ne desi da "čekajući nešto ostanemo bez cjepiva". Ustvrdio je da će se Hrvatska pridružiti onim inicijativama za koje Vlada promišljanjem dođe da su utemeljene, ovim drugima možda i ne, ali da u njima moramo sudjelovati, piše Jutarnji.

Beroš je komentirao kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite te ustvrdio da Stožer radi dobar posao koji je utemeljen na zakonu.

"Iz dana u dan (u Stožeru) bijemo tešku bitku, prvenstveno smo poklonili vjeru struci, a s obzirom na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakon o sustavu civilne zaštite i Ustav, mišljenja sam da radimo dobar posao utemeljen na zakonu", poručio je ministar zdravstva.
20. travanj 2024 12:22