StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNESTAŠICA LIJEKA

Belupova sirupa za alergije koji najviše koriste djeca neće biti u ljekarnama do početka studenog. Evo koji mu je sirup zamjena

Piše dv
19. rujna 2023. - 09:54

Belupo je prijavio nestašicu poznatog lijeka protiv alergija, a najviše bi mogla pogoditi djecu.

Riječ je o sirupu Alerdin 0,5 mg/ml, oralna otopina, s djelatnom tvari desloratadin. Belupo navodi kako zbog razloga povezanih s proizvodnjom lijeka neće biti na tržištu od 15. rujna do 3. studenoga.

Alerdin je oralna otopina indicirana u odraslih, adolescenata i djece starije od jedne godine za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i urtikarije. Ublažava simptome upala nosnih putova kod peludne groznice i alergije na grinje.

Simptomi uključuju kihanje, curenje ili svrbež nosa, svrbež nepca te svrbež, crvenilo i suzenje očiju. Koristi se i za ublažavanje simptoma povezanih s urtikarijom, odnosno alergijskim promjenama na koži, donosi Jutarnji list.

Na tržištu je dostupan sirup Aerius istog sastava, odnosno iste djelatne tvari – desloratadina. Riječ je o antihistaminicima koji ne izazivaju pospanost pa kod odraslih nema ograničenja u upravljanju motornim vozilima.

Kako se doznaje iz ljekarni, Belupova sirupa Alerdin doista nema na tržištu. No, tablete Alerdin su na raspolaganju pacijentima, ali njih ne mogu koristiti djeca. Te raspadljive tablete za usta, naime, primjenjuju se kod osoba starijih od 12 godina.

U ljekarnama kažu kako zasad imaju na raspolaganju zalihe sirupa Aerius.

04. prosinac 2023 03:51