StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDobra vijest

Austrijski mediji: Kancelar Nehammer ipak neće staviti veto na ulazak Hrvatske u Schengen

Piše HINA, JL
22. studenog 2022. - 19:36

 Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner posljednjih je nekoliko dana u nekoliko navrata izrazio protivljenje proširenju Schengena u trenutnoj situaciji, zbog velikog broja ilegalnih migranata koji preko zemalja EU-a dolaze do Austrije.

To su mediji tumačili na način da bi Beč mogao staviti veto i na ulazak Hrvatske u Schengen, što se do sada smatralo praktički gotovom stvari.

No, danas je austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) novinarima u Klagenfurtu poručio da ne vidi problem u priljevu ilegalnih migranata koji su prošli kroz Hrvatsku.

- Mi zapravo ne osjećamo neki pritisak migranata koji prolaze kroz Hrvatsku prema našoj zemlji. Budući da Hrvatska pozorno štiti svoje granice, tu ne vidim problem. Podsjećam da se o pristupanju svake zemlje u schengenski prostor glasa pojedinačno pa tu ne vidim problem, rekao je Nehammer, a prenosi Kleine Zeitung.

- Imamo oko 100.000 ljudi koji su ilegalno prošli granicu, a od tih je njih 75.000 prošlo kroz zemlje poput Rumunjske, Bugarske i Mađarske bez da su ih tamošnje vlasti registrirale. To je sigurnosni rizik na koji moramo odgovoriti, kazao je.

Kleine Zeitung ovu izjavu kancelara interpretira tako da Austrija ne prijeti Hrvatskoj vetom na ulazak u Schengen, već samo Rumunjskoj i Bugarskoj. Štoviše, u naslovu teksta su istaknuli kako Nehammer neće staviti veto Hrvatskoj.

Nehammer u srijedu dolazi u posjet Hrvatskoj gdje će, kako je u utorak priopćeno iz ureda kancelara, jedna od glavnih tema biti i suzbijanje ilegalnih migracija i s tim povezani ulazak Hrvatske u šengenski prostor.

image

Migranti kao tema razdora

Vincenzo Circosta/Afp

Podsjetimo, Ured austrijskog kancelara odbio je u subotu komentirati Karnerovu izjavu o proširenju Schengena.

Hrvatska je ispunila uvjete za ulazak u šengenski prostor i dobila zeleno svjetlo Europske komisije i Europskog parlamenta.

Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu. Češko predsjedništvo je pripremilo dva nacrta odluke, jedan za Hrvatsku, a jedan za Bugarsku i Rumunjsku.

To otvara mogućnost da samo Hrvatska uđe u Schengen, s obzirom na to da su u nizozemskom i švedskom parlamentu izrazili protivljenje primanju Bugarske i Rumunjske.

Odluku donose države članice EU-a, koje su istodobno članice šengenskog prostora, njih 22. Za odluku je potreban konsenzus.

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengenski prostor.

20. travanj 2024 14:44